自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

superkingdom 發表於 19-11-7 08:52
甘正苦都要把關

政府點把關?做咩都係俾人反對反對再反對!
最重要係叫班咸濕伯父咪再去娶大陸女人。
至於你講留係香港做嘢申請居留嗰班,起碼有份工,唔係係度齋食唔做,比起啲北嫂已經好好多

男爵府

Amy1974 發表於 19-11-7 07:53
回覆 superkingdom 的帖子

係。佢地讀香港的大學要俾全費,冇資助,來得既都有D身家。我以前大學同學就是,佢地當香港係跳板咋,畢左業就去外國做野。佢地雖然有家底,但讀書好勤力,好aggressive。

水晶宮

cool2000hk 發表於 19-11-7 09:16
明明十個有九個係霸公屋, 咬綜援搶福利。但係呢度啲打手講到佢地好似人材益你香港人咁。 你有冇人識人喺社 ...

我未過社署,但我以前做學校,綜援背景好多係d老男人返大6娶老婆,喺香港生個仔,老婆唔知喺邊,老父獨力照顧個仔。

另一方面,每個地方都有良才和大食懶,香港的發展史也是由「新移民」而黎,盲目排斥新移民,損失的仍是香港。

而你講的搶福利問題,又要loop 返去邊個幫新移民打到去來港一年可以申領福利的問題了。

男爵府

未玩啦, 黎得香港讀書的都有米架, 佢地智不在香港, 通常係香港讀完都係想出國留學!

男爵府

superkingdom 發表於 19-11-7 09:07
我都有問佢地,上面唔係仲好咩?好似講到好有機遇同發展,佢地通常唔出聲!可能土生土長先明,好的唔hard sel ...

我又明佢地諗法,佢地要返去有幾難?既然到左香港當然留港發展下先。就好似香港人移民外國咪一樣,捱唔到先返香港,當backup有乜唔好?人之常情。
政府人口政策係有問題,完全無篩選,又開晒福利俾新來港人士,但之前係邊D議員阻止政府把關有眼睇。

大宅

superkingdom 發表於 19-11-7 08:39
我好彩就無资格住公屋!不過你真係太有錢,未去過屋邨,好似水x奧邨,訪問親都係講鄉港人,你有無睇星期日檔案 ...

我識2個都是假結婚
有一個仲誇,個媽同人假結婚,之後帶3個仔來香港
依家等申請公屋,遲下帶埋真正個老公來

男爵府

erumic 發表於 19-11-7 09:35
係。佢地讀香港的大學要俾全費,冇資助,來得既都有D身家。我以前大學同學就是,佢地當香港係跳板咋,畢左 ...

唔係話讀書個班唔好,落得嚟都係叻仔叻女。但係大學裡面外來生,有7成以上都係國內人,你會覺得係正常?大學是不是要國際化一點!就算劍橋哈佛都唔會收單一地方咁多學生!

子爵府

我覺得比佢哋留甚至150人來香港都冇問題,多國都有呢d 移民/團聚政策,
要收緊新移民福利才是長遠政策

hkpmama    發表於 19-11-7 11:08

子爵府

superkingdom 發表於 19-11-7 09:20
未必,真係好有錢去外國果班,而家直接出國都得,唔係讀書果D個個真係甘有,我身邊个批,揾得萬O兩萬蚊,走鬼咩
...

咁萬零二萬 已經不用綜援啦!
不如你叫 香港阿伯不要娶大陸老婆好過!
不必針對 來港讀大學果D!
仲要養住 已經過度 膨脹的大學體系

男爵府

kolher 發表於 19-11-7 09:51
唔係話讀書個班唔好,落得嚟都係叻仔叻女。但係大學裡面外來生,有7成以上都係國內人,你會覺得係正常?大 ...

咁都要香港既大學吸引到外國人來讀先得架?呢個係大學既問題。 而且佢哋係用額外學額入讀,冇剝削本地人入學額,唔存在爭位,最多係令校內競爭環境熱熾啲,但係冇競爭有點來進步呢?

同理,香港D叻仔叻女咪一樣去晒外國讀~有麝自然香,基本道理。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

superkingdom 發表於 19-11-7 09:16
即係迫暴香港係自然不過!我覺得香港人本身好乖,但環境太窄,人太多,好大壓力,即係好似緊劏房甘,仲要不斷招 ...

所以,現在國家已經講緊「粵、港、澳、大灣區發展綱領」。你冇睇嗎?

香港己經會漸漸歸納入大灣區,全力協助國家發展該區經濟、文化、醫療、教育。

目的除了發展國家之餘,希望將來多d港人移居大灣區其他城市,咁就可以解決香港濟迫的住屋問題,同時協助香港融合國家,對國家發展係百利而無一害。

伯爵府

2024年龍年勳章

ycmami 發表於 19-11-7 08:27
乜你公司咁cheap,請埋晒啲對香港冇貢獻嘅人?

入境處批工作簽證都好緊,唔明點解佢公司咁易請到

伯爵府

mongng 發表於 19-11-7 10:18
入境處批工作簽證都好緊,唔明點解佢公司咁易請到

唔洗批架,你公司請人,佢黎見工就請得,不過好多時一个介紹一个

伯爵府

tester5 發表於 19-11-7 10:13
所以,現在國家已經講緊「粵、港、澳、大灣區發展綱領」。你冇睇嗎?

香港己經會漸漸歸納入大灣區,全力 ...

都係個句,好野唔sell都大把人買

大宅

bonbonlush 發表於 19-11-7 09:57

我覺得比佢哋留甚至150人來香港都冇問題,多國都有呢d 移民/團聚政策,

係,黎唔係問題。但唔該唔好一黎到咩都唔駛做就可以拎錢送埋公屋。

伯爵府

2024年龍年勳章

呢個問題要問泛民如果大家都反對政策,手上一票一定不能投泛民

伯爵府

tester5 發表於 19-11-7 10:13

香港己經會漸漸歸納入大灣區,全力 ...

即係叫我地讓個香港比人,搬返上去!!!所以社會而家甘大問題!

男爵府

我同意南亞同埋150係香港好大既問題,亦同意係因為泛民班人搞出嚟,所有野都係佢地因為選票而搞出黎,所以投票時大個識揀

大宅

superkingdom 發表於 19-11-7 10:23
都係個句,好野唔sell都大把人買

無錯!

男爵府

見到李X人火都嚟, 自從最底工資出來, 老人家搵唔倒工, 食餐飯貴一倍

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

首頁
12345...7

尾頁

跳至