時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

Dudhsk3849 發表於 19-11-14 22:07
我身為一個學生,好多身邊嘅同學系黃絲,但依家過左幾個月我由淺黃變左中立,甚至系淺藍。D同學日日喺IG發 ...

你有獨立思考能力,唔會受朋友影響人云亦云,雖然和身邊其他同學意見不同一定覺得不容易,但你前途不可限量。

珍珠宮

難得仲有咁清醒ge學生出於污泥而不染,真係非常難得。

大宅

回覆樓主:

樓主,恭喜你。這種醒覺代表你絕對是個有獨立思維的人。不是跟隨潮流人云亦云的人。很開心看到還有那麼清醒的90後。

我自己也是一開始淺黃,中途發現有問題,自己找了很多資料,才變藍的。

你想通了一點,就是突然間不尋常的散播仇恨。而這絕對不是解決問題的方法。

你能發現有問題,再宏觀結合世界情況,中美貿易戰,台灣選舉等等,或許會有更多不同的看法。

當然以上也只是某種看法,不代表一定正確。但是凡事也有底線,而且要清楚自己的目標。同時我也想說世界絕對有不完美,人也絕對不完美,盡量客觀去思考,不要太感性衝動。

好的EQ以後在職場上很重要。
祝你好運 !

大宅

kyn2017 發表於 19-11-14 22:13
我D淺黃朋友變咗深黃…入邪教咁!仲教埋屋企小朋友唱佢地國歌。

我都有家人係咁

男爵府

Dudhsk3849 發表於 19-11-14 22:07
我身為一個學生,好多身邊嘅同學系黃絲,但依家過左幾個月我由淺黃變左中立,甚至系淺藍。D同學日日喺IG發 ...
你好叻,要加油

大宅

bonbonlush 發表於 19-11-14 22:17
回覆 Dudhsk3849 的帖子

好高興見到在這環境下仲有你呢種學生!

其實我仔同既佢朋友仔都係正常學生黎的。

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

多謝你咁用心打篇長文分享!
其實所謂香港人,到底拎住其他國家護照,又貪圖香港高人工留港工作,煽動他人上前線,自己隨時拎住本passport可以話走就走嘅係「真香港人」,定廣東話唔正,但勤勤懇懇付出自己嘅勞力換取喺香港生存一席之地嘅係「真香港人」呢?

子爵府

回覆 Maksin 的帖子

其實我唸中學大學世界同我地差不多,各有不同政見,問題係黄人聲大夾恶,
Y理當真理,真係費事理佢哋!

大宅

我都係由中立變淺藍。
黃絲有大量雙重標準,自己手足死就係警察錯,普通市民死就係先撩者賤,甚至連上水個伯伯乜都冇做就俾人掟死左,佢地都只係識得講風涼說話。
真係痴晒線。

大宅

我90後今年26,FB啲人唔理咩階層職業,大部分以上係黃,近排越來越多人轉黑頭像

我最初係冇立場,721後變淺黃,8.5三罷後又逐漸變返藍,9月啲人整爛舖頭鐵路之後就越來越藍

9月頭林鄭話撤回條例嗰陣其實己經知冇用同太遲,因為721之後個抗議對象由條例變晒做警察同政府,跟住831之後就更加返唔到轉頭

大宅

由針對警察行動變成攪埋普通市民
強迫三罷!你揸車時我掟塼同氣油彈!
這就是-黑白是良知?

侯爵府

回覆樓主:

well said。真係好多人價值觀與道德觀嚴重扭曲。唔好一味話中國人思想老土,其實忠孝仁義真係美德,唔好成日用啲極端例子嚟抹殺呢啲優良傳統。維他命c有益,你都唔會日日食100粒然後有side effect就同人講呢啲嘢有毒啩。人係有自主,懂得判斷同明白適可而止嘅道理。

別墅

我都係學生 我都覺得而加變哂質
個個學生都好似入左邪教 俾人洗哂腦
有時留意到佢地吸收的訊息都係生果 傷台 其實係人都知佢地最鐘意作新聞 但都仲有人信佢地就知毒媒影響力好大
永遠只會講警察錯 但從來都唔會講佢地所做的事係好影響民生 話搵少錢唔緊要 咁係唔係你出糧俾我......
慶幸我冇同流合污 我都識咩叫良知 佢地話我地有冇良知 真係諷刺

首頁

尾頁

跳至