時事熱話

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

kiuzoe 發表於 19-11-18 21:56
我身邊 無論 FB, wts fd group, school group, mama group...... 9成黃,其中有7成係深黃,日post夜post反 ...

唔好咁灰啦!而家最緊要係家庭教育,我都慶幸我老公同阿囡都唔係黃,我個囡17歲了,由佔中開始時我已經同佢講,有咩想法都好,但絕對唔可以遺法!

而家好多家長都唔會有家庭教育,成日都話工作忘,然後將責任推俾學校,但我嘅成長話我知,學校只係學知識,教養孩子做人係父母責任,見到而家啲大學生同細路仔,我更肯定”係父母嘅責任”!起碼喺我教育之下阿囡知道咩係是非黑白,佢唔認同而家班人嘅所作所為。

珍珠宮

回覆樓主:

唔會係佢個post回,但會係自己度講,你唔講,佢地會以為全世界都係得一種聲音,而且種聲音係一定支持佢,facebook既然係平台,佢有佢講你有你講,唔使介意佢介意,佢介意就一早unfollow/friend你,如果一個朋友一定要你支持佢先可以做朋友,嚟d朋友要唔要都罷

複式洋房

klsabb 發表於 19-11-18 14:14
睇到有個由細識到大, 識左廿幾三十年既朋友, 佢黃到下下不分是非只識鬧警察. 只係會話理大生, 中大生好慘. ...

我刪左成個fb帳號啦
一開就係一大堆充滿仇恨既野
我試過唔開fb幾日 成日彈通知
睇到個訊息啲文字已經覺得好難頂
我老公問點解要刪 我話unfollower 點unfollower得曬
而且唔知點解Fb就會彈其他專頁出黎

而且我fb 有人inbox我
叫我unfollower 一個叫ming仔既fb page
*呢個youtuber就係講左啲唔岩佢地既心水野
無論之前有幾多人讚佢拍片高質都好*
1:我首先我都唔記得有冇讚過呢個page
2:我取唔取消 係我個人意願 關你咩事
3:條友又冇殺人放火 點解要玩埋啲小學雞杯葛?
仲話乜野言論自由 我真係得啖笑。

而且當中仲有好多奇葩言論 講都講唔曬
最緊要我依加開fb唔會再唔開心先

男爵府

逸逸不敗 發表於 19-11-18 21:25
回覆 klsabb 的帖子

我個黃屍朋友都係,fr 左甘耐,估吾到佢甘是非不分,顛倒是非黑白,就係因為好朋友我先 ...

就係咁呀!!係緊張果個人先會激氣!

大宅

回覆樓主:

我fb & ig都係 10成黃,所以我寧願離開,希望件事結束,可以維持返呢段脆弱既友誼

男爵府

__summer.p__ 發表於 19-11-18 23:23
我fb & ig都係 10成黃,所以我寧願離開,希望件事結束,可以維持返呢段脆弱既友誼
...

但我心入面已經有啲覺得對呢個人失望。。。。真係好脆弱了。。。

男爵府

我呢個好朋友淨係識睇Facebook同埋毒果,其他唔會再睇㗎啦,所以變到咁癲

複式洋房

睇到有個由細識到大, 識左廿幾三十年既朋友, 佢黃到下下不分是非只識鬧警察. 只係會話理大生, 中大生好慘. ...

呢啲黃人, 比人洗腦極深, 不分是非黑白, 歪理當真理, 不斷幫犯罪嘅人找藉口, 要革命要抗爭又唔要受傷, 只有暴徒打人, 警察和其他人打佢哋就係天理不容, 雙重標準,真係佢哋玩曬

伯爵府

maskuito 發表於 19-11-18 22:14
唔好咁灰啦!而家最緊要係家庭教育,我都慶幸我老公同阿囡都唔係黃,我個囡17歲了,由佔中開始時我已經同 ...

有點灰,只係for朋友們在政見上的不同及執著。
冇諗咁多年朋友的,都係咁⋯有點無奈
認同家庭教育好重要!我們對小朋友仲細剛小學,教育一定要做好自己識得分辯是與非對與錯,不可以違法做壞事!我們自問冇咩大志,(當然能力之內會俾好的成長環境小朋友)只想小朋友開心快樂成長,放假外出郊遊踏青/公園/短遊,多走出去看看真實的世界。不求學術分數最高(只要盡左力做到好),只求不學壞行正路(主要學好)。身邊好多都係怪物家長小朋友學好多嘢,成績係好不過都好辛苦。人人教育方式不同,冇話邊樣最好,只有合適自己的就可以。經過暴亂的事,我們更加堅定自己的想法!

複式洋房

我身邊d朋友都係黃,最近已經冇碌FB,一碌真係個個都鬧緊警察,仲開始有d不埋怨示威者宣言,我都呆左覺得好驚訝,去到宜家呢個地步,明明示威者d方法都已經錯哂都仲可以咁樣撐落去。你話爭取公義自由,但你地放火燒人掟磚掟死人有冇人負責,有冇人出黎悼念有冇人出黎講公義?冇,個個選擇性失明,又自負。要我支持你地班人我真係做唔到。然後我諗諗下,其實話唔定FB只係有好多沉默既中立人/藍唔敢出聲,係黃既先會咁惡咁夠膽同邪惡係到鬧鬧鬧姐。其他立場既人出post都會驚比人鬧,所以先做成十成/九成係黃既假象。點都好,如果你真係重視你既朋友既,咁就好好溝通,或者講好大家冷靜一段時間唔好有咩聯絡先。仲有要相信,就算價值觀點唔同都好,大家都係企係善良戈邊,只不過對方走得太近,睇既野少左姐。

伯爵府

牛年勳章

坦白講, 假如身邊既人有政治立場既OK, 和平表達 OK,
正如投票, 有D人投泛民, 有D投建制 都 OK
但依家, 驚既就係, 因為政治而搞到大家已感情分化..

如果話 假如有一日比警察拉, 比警察暴力對待會點..
但同問, 假如有一日發現有個人掟氣彈, 私了, 阻路 係你認識而好感情的人,
前者可以話對警察失望, 但後者既話個心會仲痛...

klsabb    發表於 19-11-20 10:40

大宅

幸好這裡還有很多同路人...真係頂唔順身邊啲深黃。。。全部都唔講道理。。。一知你唔係黃就超級激動。。。不停講歪理。。。真心嬲。。。呢件事到而家已經影響咗好多人。。。開口埋口話幫我地抗爭。。。攪清楚唔該。。。而家到底邊個攪成咁。。。好多苦水。。。一言難盡。。。

子爵府

我就寧願冇晒朋友..都唔想同佢地同類, 暫時好彩還有同我同類既朋友...

男爵府

Bigbigpig12345 發表於 19-11-18 22:32

我刪左成個fb帳號啦

怎點可以delete自己account,我搵過FB指示,但都係太明

男爵府

__summer.p__ 發表於 19-11-18 23:23
...

唉⋯好慘⋯10成⋯我都懷疑過自己是「異類」

複式洋房

pandafamily2008 發表於 19-11-19 17:34
怎點可以delete自己account,我搵過FB指示,但都係太明

禁入設定,最上面有個放大鏡既box
係入面輸入刪除。
之後跟住提示刪到

男爵府

Bigbigpig12345 發表於 19-11-19 20:54
禁入設定,最上面有個放大鏡既box
係入面輸入刪除。
之後跟住提示刪到

謝謝您

男爵府

我都有呢d朋友,算啦!咪暫時吾好約出來見面食飯,當太忙無聯絡,過一段時間,希望件事快點搞掂,回歸平靜,大家先再聯絡囉!

伯爵府

Unfollow 佢地一排先囉,人地唔接受不同既意見既時候,就係自我反省既最佳時間!

複式洋房

其實有時諗,朋友之間又唔需要完全一樣想法既,咁樣既你地就只會係井底之蛙,一直睇唔到事情既另一面。朋友觀念不同,可以互補不足互相提醒。總之最緊要係就算價值觀點唔同都好,大家都仲係善良就得。覺得對方唔同係難受既,但真係重視段友誼既,就慢慢適應下,睇開D。宜家呢D事可能持續幾個月,但友誼可能係keep一世,所以唔好隨便比呢件事影響到=)

首頁

尾頁

跳至