時政擂台

跳至

首頁
12345...22

尾頁

大宅

ChingYee123 發表於 20-1-31 01:34
係呀!所以就以目前既狀況來比較囉!其實以人口來比較,澳門受感染狀態係嚴重過香港架!
...

所以唔係用當地人口黎比較,重點係入境人流。
澳門雖細,但都係交通轉換要塞。你睇由武漢入境澳門航班數字,泊得住香港。

而澳門陸路既橋,同香港啲口岸比,我就唔清楚 ...

所以人地澳門都一早做左,幾時到香港? 唔通要等14日見到人地有成效先跟咩 ....防疫每遲一日都難一倍

大宅

mushroompig 發表於 20-1-31 00:37
醫護罷工的原因為左乜?
係要求政府封關!
係要求源頭阻截!

算把啦,黑醫護點洗都唔會變白㗎。

侯爵府

AllAboutLove 發表於 20-1-31 01:20
淨係識鬧得把聲 佢地唔識代入角色身同感受架 聲大大 冇貨賣 而家大陸人擺明來香港醫病啦 咁大愛上去做義工 ...
梗係代入唔到醫護角色啦,唔係隨隨便便有醫護人員o既待遇同經歷o架,好難代入囉
呢d醫護人員咪又唔識代入一般市民角色同感受,,不過醫護人員辭職咪可以同一般市民咁囉,容易好多,行動啦,,,,
義工係義務性質,而家呢班醫護人員係義務o架?咁轉身走人啦仲講咁多

大宅

WKFC 發表於 20-1-31 01:45
你住喺深山定大陸呀?足夠裝備?咪玩啦
派嗰d係level 1 口罩放唔到武漢肺炎病毒,仲要過期架!
我係普通市 ...

你應該住在深山!非常足夠的口罩及防護裝備在政府醫院!

鬼得閒同你玩!
唔知唔好扮知!

珍珠宮

回覆樓主:

本來醫護罷工我覺得無問題,個人選擇。
但當班暴徒yc走出黎抽水實在令人反感。

大宅

patekp 發表於 20-1-31 01:43
我唔係大陸人,我唔知過日本易D還是香港易D。
但就算難,都會有帶菌者到!
我非常不明白如果封關真的咁好 ...

冇最新 ...
用2018 年統計,
中國訪港人次,係5000萬。
中國訪日本人次,係595萬。

香港接納人數多十倍,風險高十倍 ...
而本地醫療體系承載力 ...你又覺得點比較

https://kknews.cc/zh-hk/world/ej8p35r.amp

https://m.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20190131/s00001/1548911788151/%E5%8E%BB%E5%B9%B4%E8%A8%AA%E6%B8%AF%E6%97%85%E5%AE%A26500%E8%90%AC%E4%BA%BA%E6%AC%A1-%E5%A2%9E%E5%B9%8511-%E4%B8%BB%E8%A6%81%E4%BE%86%E8%87%AA%E5%85%A7%E5%9C%B0%E5%AE%A2

sklui    發表於 20-1-31 11:20

侯爵府

patekp 發表於 20-1-31 01:49
你應該住在深山!非常足夠的口罩及防護裝備在政府醫院!

鬼得閒同你玩!

D 無知,連病房infections control 是什麼也不懂。叫人小心有報應!毒得佢啊!

====
黃渣就是這樣。聽返來當真!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

patekp 發表於 20-1-31 01:45
啊! 咁日本,美國,歐盟呢?
幾時封?
俄、蒙係相鄰國家,人員來往太方便,行過去都得。所以香港封關喺可以理解。

大宅

mike89 發表於 20-1-31 01:52
本來醫護罷工我覺得無問題,個人選擇。
但當班暴徒yc走出黎抽水實在令人反感。
...

又要擺工,又要攞人工!

佢哋都精神分裂既!!!

大宅

978212 發表於 20-1-31 01:53
俄、蒙係相鄰國家,人員來往太方便,行過去都得。所以香港封關喺可以理解。
...

咁越南,泰國呢?

伯爵府

patekp 發表於 20-1-31 01:55
咁越南,泰國呢?
越南封咗,仲封埋港澳

男爵府

大部份是新成立黄人工會,是想用很少人代表全部 ,意在奪權,拿取選委籍位。

在這人命関天情况下,還玩弄政見,以封閑關做借口,不理效果和封關引起嚴重恐慌 ,威脅罷工 ,其心可殊。醜惡不堪。

榮盛    發表於 20-1-31 02:02

伯爵府

何謂封城?我個人認知係「武漢」一樣,
所有人/所有嘢/經濟冇出冇入!
包括食材/用品/物資等等⋯⋯

如果可以局部嘢自由入貨出貨,
咁又可以稱「封城」嗎?

小女不才,求解答。

大宅

978212 發表於 20-1-31 01:53
...

我不是一定反對封關,但一定要有理有據!

我不接受任何要脅的行為,而更甚是病人的福祉!

榮盛    發表於 20-1-31 02:03

男爵府

mushroompig 發表於 20-1-31 00:37
醫護罷工的原因為左乜?
係要求政府封關!
係要求源頭阻截!
唔係唔讚誠罷工,但唔係咁囉集體請病假。工會應該安排同政府傾,如果傾唔掂罷工可以,比個日期等醫院有個準備。佢哋咁樣集體請病假,玩死嘅係病人同其他有返工嘅同事,多過玩死政府。如果口罩,防菌裝備醫院提供不足,可以拒絕入隔離病房直至醫院有提供足夠裝備保護自己。我同意醫護唔應該搵命博,明知裝備唔夠都入去,中左會傳染比家人,同事仲有其他病人,但佢地集體請假係叫擴工,唔負責任。

大宅

patekp 發表於 20-1-31 01:45
啊! 咁日本,美國,歐盟呢?
幾時封?

其實你啲舉例唔多合理 ...

係人都知疫情嚴重性同距離/人流有關。而家就係台灣蒙古澳門俄羅斯依啲近既都一早禁左,越南遠少少慢人一步,都禁埋。香港咁近咁高危,係咪應該做先啊。
日本美國歐盟依啲相對風險細既地方,對香港有參考價值? 唔通到巡全世界一圈,香港要係last one你先覺得合理?

男爵府

中國護照去好多國家都要簽證,人哋唔簽證俾你已經入唔到,所以唔一定要封關,相反香港就中門大開,唔封關根本限制唔到!

sklui    發表於 20-1-31 11:22

大宅

kiuzoe 發表於 20-1-31 01:58
何謂封城?我個人認知係「武漢」一樣,
所有人/所有嘢/經濟冇出冇入!
包括食材/用品/物資等等⋯⋯

以我粗略所見,大部份人意義上的封關,都係類似台灣及越南措施,暫時停用所有中國旅客簽證

伯爵府

patekp 發表於 20-1-31 01:59
我不是一定反對封關,但一定要有理有據!

我不接受任何要脅的行為,而更甚是病人的福祉!
主要兩地人員流通量大,又有隱性帶病毒者,香港人煙稠密,本身流感又高峰期,醫護人員壓力唔輕,如果做錯決定,呢個禍點背,情願做早啲,緊啲。

伯爵府

patekp 發表於 20-1-31 01:23

咁點解日本,南韓,美國,歐盟無做?
人哋水陸路可以由大陸入到境?咁香港可唔可以只封水陸路,只可以坐飛機由大陸來香港?

首頁
12345...22

尾頁

跳至