自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我n年前申請過,因為我老公比公司裁左,係我正常搵工時又大左肚,我老公又未搵到工
不過手續好煩,社署d人面口好難睇,要你參加自力更新計劃
於是我老公最後搵到份得以前1/3人工($7000)的工作.
$4000交租,雜費$1000,每個月得返千幾蚊洗
早知果時扮搵唔到工.
最後緊係唔批啦.

原帖由 小小婦人 於 09-5-23 02:36 發表
其實....有無聽過有人申請唔到綜援架~~

一聽到呢兩個字...我就好嬲....

政府根本無動力令d市民去自力更生.. 個個一唔掂就申請綜援

點解呢d...阿長毛同"郁民"唔出黎掉蕉o既:;pppp:唔企出黎同我地 ...

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 totoro 於 09-5-22 18:45 發表
咁哦$1000係給所有學生 還是好似舊年咁只比申請書簿津貼那些學生??
唔好話我知同舊年一樣!

唔係個個小朋友都有咩,得綜援有咋

以經個個月唔使做有錢收,點解仲要比呢 $ 1000 津貼佢,唔係一年出一次咩
愛 我 就 別 傷 害 我

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 鑰匙 於 09-5-23 00:47 發表

你錯啦, 最近加左綜援金, 一個四人家庭有一萬蚊一個月.
0夏?加到一萬喇...0甘即係三伯0厄我0拉,佢話得$9000銀0乍... P.S.好無奈,老公兩個哥都係食亞公...
你的人格如何,你的人生亦必如何!

公爵府

好媽媽勳章

7月1日遊行
要求"正苦"一係唔好派 一係人人都派

嚴 守 止 賺 、 止 蝕 位 , 相 信 每 個 投 資 者 都 曉 , 但 利 字 當 頭 , 確 實 知 易 行 難 。 所 以 , 希 望 大 家 , 贏 了 錢 , 開 心 之 餘 , 要 保 持 清 醒 ; 輸 了 錢 , 傷 心 之 餘 , 亦 要 保 持 冷 靜 。 懂 得 平 衡 投 資 心 態 , 也 許 是 致 勝 之 道 的 必 備 條 件 。

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 二少奶 於 09-5-23 00:08 發表
所以呢,第日有人成功申請到綜援真係要賀一賀佢呀.你知啦,土生土長既香港人好難至申請到咖嘛.
0吾係0咼,我老公兩個哥都係土生土長0既hk人,佢0地好易申請到0咼,二伯食0左好多年0拉,三伯就今年至申請0既(兩家人都係健全人士)

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 sarahyukhob 於 09-5-23 03:07 發表
7月1日遊行
要求"正苦"一係唔好派 一係人人都派
冇用0架...我反而認為正苦0吾應該派$ 有句話好正面0既:正苦應該教人釣魚(自力更生),而0吾係送魚俾人食(養懶人),不過忠言永遠逆耳....

男爵府

點解呢d...阿長毛同"郁民"唔出黎掉蕉o既:;pppp:唔企出黎同我地 ...

男爵府

點解呢d...阿長毛同"郁民"唔出黎掉蕉o既 唔企出黎同我地 ...

其實"郁民"係第一個提出泒錢, 只不過而家d 傳煤不報導, 他在香港人網時常講, siu 若元,曾攪"回水大遊行" ,奈何香港d 報紙不報導, 連生果日報因和郁民"有私怨, 也不報導, 最裒其他泛民都反對.

禁止訪問

子爵府

呢個政府冇樣做得好,要做唔做,要幫唔幫,一班庸官敗政害死d香港人,飬肥d懶大6人,天呀,幾時先致可以唔駛咁慘呀!

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 二少奶 於 09-5-23 14:22 發表
咁佢地有無請你地食飯慶祝呀? 我姐夫個妹,有d精神衰弱,比公司譴散後就無做野. 佢老公幾年後因心臟做過手術又唔做得野.兩個仔當時仲讀緊小學,社署都唔批綜援,話佢戶口仲有三幾萬唔合資格. 終於過多段時間等佢真係洗乾 ...
0吾係0牙...社署求其派個人0黎係0甘2問下就好快批0拉 (當年幾家人同住所以知得清楚),係0米冇做場大龍鳳俾社署睇0丫.... 請我0地食飯慶祝?發夢都0吾會有...0吾叫我0地'借'$亦要還神0拉... 提起亦火燒心

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 cutiegl 於 09-5-23 14:28 發表
呢個政府冇樣做得好,要做唔做,要幫唔幫,一班庸官敗政害死d香港人,飬肥d懶大6人,天呀,幾時先致可以唔駛咁慘呀!
0吾好成日0甘講0拉...0吾係全部大6人都衰0架...我屬半個大6人都有交稅0架(老公交),老公亞哥夠係純種hk人0拉,0米一樣食亞公,比大6人仲精0阿.. 我講事實,並非要幫大6人講好話...事實上某d大6人又係衰格0吾抵幫0既...不喜勿鬧...

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 二少奶 於 09-5-23 14:58 發表
佢個妹真係傻傻地無機心,點識做大龍鳳吖. 第一次申請時已經叫佢唔好放咁多錢係戶口(係佢十年前d遣散費,其實都係幾萬蚊姐),擺幾仟蚊算啦,佢都話驚,唔想呃政府喎.咁咪乖乖地洗哂d錢再搵社署囉. 唉, 一家四口就算有兩, ...
二伯,三伯亦係將d$轉去大6親友度...社署亦0吾會去查

禁止訪問

禁止訪問

大宅

派雙糧是香港政府收賣人心希望減少7.1上街遊行人數,等呀公唔駛呀支呀坐佢地,讚佢地管得香港越來越好..但又唔識派兼派得小家只被攞綜緩嘅人..,.又激起另一班民憤,睇呢次又點收科....唉,個班高官個腦都唔知生响邊

大宅

標準金額 (由2009年2月1日起生效的金額)
類 別

標準金額 (每人每月以港元計)

單身人士家庭成員
60歲或以上的長者
健全/殘疾程度達50%2,5902,445
殘疾程度達100%3,1402,775
需要經常護理4,4204,050

60歲以下而健康欠佳/殘疾的成人
健康欠佳/殘疾程度達50%2,2001,990
殘疾程度達100%2,7452,370
需要經常護理4,0103,645

殘疾兒童
殘疾程度達50%2,9252,550
殘疾程度達100%3,4653,100
需要經常護理4,7404,375

單身人士有不超過
2名
健全成人/兒童
的家庭
有3名
健全成人/兒童
的家庭
有4名或以上
健全成人/兒童
的家庭
60歲以下的健全成人
單親人士/須照顧家庭人士-1,9901,7951,590
其他健全成人1,8301,6301,4701,315

健全兒童2,2001,8201,6351,455
一家五口加多隻狗
]

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 二少奶 於 09-5-23 15:05 發表
我地唔係針對大陸人.如果佢地係對香港有過貢獻,不過而家一時搞唔掂,幫吓佢地都應該.但唔少新移民一心落嚟香港攞著數仲唔知足,果d真係人人得而誅之
仲有就係後生遙遙健康正常都唔做野食呀公既,一樣衰!

...
非常同意0阿...

首頁
12345...6

尾頁

跳至