自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

樓主平時嘅回應都幾合理我都知,不過今次佢真係講得唔啱喎。唔係個個都同佢熟,佢段文事實係揾傷殘人仕同健全人仕比較,講到明普通人對社會有貢獻冇優惠,傷殘人仕冇乜貢獻就有。如果佢唔係針對,佢個topic就要改吓佢,出面都有幾個topic講正苦報告㗎,不過佢哋冇特別針對傷殘人仕,而係果d呃綜援嘅人囉。

可能樓主真係冇心,不過唔係人人都咁熟識樓主,唔知佢平時嘅立場,大家都係照字面睇,佢明明講港鐵,要人點聯想到佢其實係針對正苦呢?我哋唔係佢肚裡果條蟲喎。

希望樓主明白,就算言者無心,聽者都會有意,出post時要諗清楚先呀,如果呢度有傷殘人仕睇到,會好唔開心㗎 ....
原帖由 醜樣豬 於 09-5-23 09:22 發表
sandy其實唔係針對傷殘人士,只係針對近日正苦嘅報告

大宅

大家應該攪清楚傷殘金唔係綜緩.,唔係你想就可以攞到.綜緩可以講大話攞,.大家認為會唔會為咗dd就整到自己殘廢.
香港真係道德沒落,不管你如何,生病大肚傷殘坐車都唔會有人讓位,大家唔知有冇見過地鐵升降機,傷殘人仕讓晒比正常人用先,自己要搭下架. 而且有時候要坐公車要睇司機大佬面色,地鐵都唔係站站有升降機,如果你試過連走幾個站都話唔得,有時候一睇就知佢地話你麻煩又可以點,你地話可以投訴,但人的自尊就咁逐次比人毀掉.
如觀點唔同,請諒!

原帖由 小虫虫 於 09-5-23 11:03 發表
請問樓主究竟知唔知傷殘金有多少,如果佢跟本冇能力上班,又冇領綜緩.咁過唔過份呢.
試問有邊個會為咗攞個一兩千而令自己傷殘.可能我得罪你, 但我感同身受,我都想討回公道. ...

大宅

施比受更有福,應該感恩自己有能力交稅

大宅

殘疾程度達百分百,唔係話冇咗隻手指就得,就算成隻手冇咗,成隻腳冇咗都未必有.有時候你都要睇下批你過醫生心情. 同埋如果殘疾程度達百分百,大部份根本唔能夠獨自上街.

大宅

其實樓主應該要鬧係衰政府. 佢地明知大話欺騙都照幫. 真正需要,就自己想辦法,未使佢地會同情

大宅

好媽媽勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 09-5-23 09:50 發表
我的愚見是公營運輸機構唔想提供優惠俾傷殘人士,除了金錢賺蝕外,另一個主因就是佢地根本唔想鼓勵傷殘人士使用佢地嘅服務,地鐵為例,一個傷殘人士搭車,往住要動用三、四個職員協助,即使是搭巴士,一程車若遇上三、兩個輪椅客已 ...

題外話:講真我以前做過義工,我真系見過一D令人好憤怒既傷殘人士,成日認為社會欠咗距,為距做任何野都系應份,其實大家幫助你都只系盡一份社會責任,點解要搞到好似你傷殘系呢個社會造成既甘?真系諗唔明。
我愛我家!

伯爵府

原帖由 mrsright 於 09-5-22 23:14 發表
我唔會支持樓主.

傷殘人士係生活上, 已經有很多不便, 很多商場/公共設施, 都沒有考慮他們的需要而設計

他們出入很多時, 需要有人陪同, 我們健康人可以行路去的地方, 他們可能需要搭的士/call車. 交通費已經比一般人 ...

我都好支持你
唔好同身體有缺憾人仕去比較啦
社會上好缺乏對佢o地支持同支援呀, 少少優惠都未必幫到佢o地幾多咋

大宅

原帖由 木土土 於 09-5-23 01:35 發表
對呢個post真係好反感, 一個健全人士竟然唔低得傷殘人土得到乘車優惠 , 而家呢個真係唔知咩世界

呢個係...見有jetso5好汁she的世界

洋房

其實俾優惠傷殘人士我覺得ok
但俾優惠綜援人士就覺得仲奇怪

琥珀宮

只係俾優惠傷殘人士!

(明報)2009年5月21日 星期四 15:40
港鐵宣布,擬推出傷殘人士半價優惠,在社署登記領取100%傷殘綜援者及傷殘津貼受助人均可申請。

原帖由 fung1979 於 09-5-23 14:06 發表
其實俾優惠傷殘人士我覺得ok
但俾優惠綜援人士就覺得仲奇怪

琥珀宮

我絕對尊重大家意見,有唔同睇法唔奇,不過如果大家覺得我係唔抵得,甚或妒忌傷殘人士,似乎係攪錯左我既方向。

我重申我係唔介意鐵提供優惠俾傷殘人士,只係我覺得同時亦應該一齊提供優惠俾我地其他市民,所指優惠亦唔係要與佢地一樣有半價,豈碼我覺得10程甚至20程送1程都唔錯吖,豈碼係對小市民一點心意。

港鐵今次作出減免對象係正領取傷殘津貼,呢一項津貼係冇入息與資產限制既,有醫生評估到身體或精神傷殘程度達到100%,已可以領取,而且15歲至64歲最近仲加多$220交通津貼俾佢地,可能大家覺得只係小優小惠。

政府方面,對傷殘人仕車輛都有一套優惠,佢地買車可免稅,油免稅,仲有只要佢地有車牌,就算請個司機代駕駛,同樣可享有上述呢D優惠。我知道但冇唔贊成喎。

傷殘人仕可以爭取,佢地以被歧視為由去爭取優惠,佢地絕對有權去爭取,難道其他人就冇資格或權利去爭取?我覺得健全人仕一樣可以去爭取優惠,但大家似乎覺得我認為俾優惠佢地唔對,錯勒! 我只係諗只係優惠傷殘人士唔公平,傷健應該共融係我思想,我想爭取番一致有優惠啫,我係有客觀去考慮過架。

我好多謝大家既意見,覺得我對不對都好!

原帖由 kiukiudaddy 於 09-5-23 09:50 發表
我的愚見是公營運輸機構唔想提供優惠俾傷殘人士,除了金錢賺蝕外,另一個主因就是佢地根本唔想鼓勵傷殘人士使用佢地嘅服務,地鐵為例,一個傷殘人士搭車,往住要動用三、四個職員協助,即使是搭巴士,一程車若遇上三、兩個輪椅客已 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

都唔明, 坐地鐵就算有優惠可以慳得幾多丫, 健全人仕居然眼紅D傷殘人仕有車費津貼? 如果可以選, 我相信D傷殘人仕好希望拎唔到呢D津貼喇

複式洋房

原帖由 SandyKL 於 09-5-22 22:51 發表
我已草擬好一封信,想向平機會、梁耀忠及港鐵投訴歧視我地健全人仕。

點解港鐵車費優惠只係俾傷殘人仕吖?佢地已經攞左傷殘津貼,仲有加埋交通津貼$220一個月,俾車費優惠長者我覺得好應該,佢地冇收入,但呢一類人仕已有傷殘 ...

我家有個傷殘人仕.e生唔肯寫紙比佢去社署申請普通傷殘津貼.佢要返工,又要交稅.香港都有人同佢情況相同.唔通佢又要去平機會投訴.如果有得選擇,邊個想享受呢個優惠. 做人唔好太計較.亦都唔好同人比較.生活就會開心d.

禁止訪問

公爵府

hashtag影視迷勳章

我諗D傷殘人仕寧願做健全入仕都唔想要D咩優惠.

大宅

(政府方面,對傷殘人仕車輛都有一套優惠,佢地買車可免稅,油免稅,仲有只要佢地有車牌,就算請個司機代駕駛,同樣可享有上述呢D優惠。我知道但冇唔贊成喎。......)
真係睇得起傷殘人仕
原帖由 SandyKL 於 09-5-23 16:44 發表
我絕對尊重大家意見,有唔同睇法唔奇,不過如果大家覺得我係唔抵得,甚或妒忌傷殘人士,似乎係攪錯左我既方向。

我重申我係唔介意港鐵提供優惠俾傷殘人士,只係我覺得同時亦應該一齊提供優惠俾我地其他市民,所指優惠亦唔係要與 ...

大宅

讚成讚成讚成讚成讚成讚成讚成讚成讚成讚成讚成
原帖由 小黑咪 於 09-5-23 16:53 發表
都唔明, 坐地鐵就算有優惠可以慳得幾多丫, 健全人仕居然眼紅D傷殘人仕有車費津貼? 如果可以選, 我相信D傷殘人仕好希望拎唔到呢D津貼喇

大宅

(傷健應該共融)
唔怪得之世界変啦.因為咁共融,所以有事都睇唔到,當冇事一樣. 下一代點解會咁,開始明啦

翡翠宮

樓主,與其妒忌人哋嘅<優惠?>,
不如感激自己身體健全又搵到錢。
麥記賣包@20個鐘咋。。。。

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

人哋做生意嘅,俾優惠你係人情,唔俾你係道理,有乜話公唔公平唧!
你去街市買嘢同人講價人哋都唔一定要俾你㗎啦!唔鍾意咪唔好坐囉 ....

首頁

尾頁

跳至