時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章

Bigfatsheep 發表於 20-2-11 21:55
如果你係講緊呢單,
你肯定學生好支持?
https://m.weibo.cn/detail/4470343340699308

同香港一樣

造謠好容易,僻謠跑斷腿

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

樓主有冇FC架

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

琥珀宮

畀面勳章

leungccc 發表於 20-2-11 20:55
佢有美國藉都唔會話俾你地聽啦
一陣又話佢係間碟

佢有美國藉一早被美國政府話係間碟啦

琥珀宮

畀面勳章

iamcute_lala 發表於 20-2-11 20:56
仲喺度笑廣州共產
林奠一出緊急法就共埋你嗰份

邊有可能用呀?用自己起既公屋都做隔離營都反反反

琥珀宮

畀面勳章

Forgetmenot999 發表於 20-2-11 21:00

所以難怪外國都唔多積極救中國,捐錢捐物資又怕比啲 ...

除左美國外,好多國家都有捐助支援

子爵府

支持特事特辦!

子爵府

littlesister 發表於 20-2-11 23:09
邊有可能用呀?用自己起既公屋都做隔離營都反反反

你咁大愛 可以開放自己屋企

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

琥珀宮

畀面勳章

iamcute_lala 發表於 20-2-11 23:15

政府用自己物業天經地義,同開始自己屋企有關係?你個腦到底既購造架

水晶宮

2024勳章

littlesister 發表於 20-2-11 23:19
政府用自己物業天經地義,同開始自己屋企有關係?你個腦到底既購造架
...

曱甴本來就無腦

琥珀宮

畀面勳章

czl115 發表於 20-2-11 23:28
曱甴本來就無腦

就算有都係K 型,諗野完全無邏輯

大宅

YURICKY 發表於 20-2-11 22:20
同香港一樣

造謠好容易,僻謠跑斷腿
連學校都出咗道歉信,你都仲同佢洗白,笑死

咁叫打包集中存放?

咁叫空盒?空盒就可以俾學校亂掉?

https://m.weibo.cn/detail/4470825674069787?display=0&retcode=6102
學校請來的男性志願者保安直接住在女寢室了,並隨意翻動和使用女生的物品

再睇下微博嘅人嘅回應啦!
https://www.weibo.com/p/2313474470353601626226/wenda_home?sudaref=s.weibo.com&display=0&retcode=6102

呢張相四張枱都係一樣嘅,俾人踢爆咗啦,仲每一個角落都收拾乾淨,不顧安危奮鬥三個晝夜

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

iamcute_lala 發表於 20-2-11 23:15

唔洗開放JM屋企,依家乜野地方都話反對唔比做隔離,最後個個留在家中隔離,梗有一個喺左近,到時都唔會少左你屋企附近

公爵府

畀面勳章

http://www.rd.gz.cn/zxtz/content/post_90129.html

第4條

四、市、区人民政府可以在必要时依法向单位或者个人临时征用疫情防控所需的房屋、场地、交通工具以及相关设施、设备,要求相关企业组织相应的疫情防控物资和生活必需品的生产、供给。临时征用房屋、场地、交通工具以及相关设施、设备的,应当向被征用的单位或者个人发出应急处置征用令并做好登记造册工作,并依法予以补偿,能返还的,应当及时返还。

原文
某電台新聞又斷章取義?

子爵府

littlesister 發表於 20-2-11 23:19
...

你知唔知咩叫隔離營
唔係淨係臨時搬個人過去住酒店
係要做一大堆防疫嘅措施
要評估有冇社區爆發傳播嘅風險
亦都要保障附近市民出入嘅安全
所有選址嘅地方有冇做過以上嘅評估
有嘅係幾時做有冇文件

本身等左好耐上公屋嘅人
你有冇諗過佢哋
最大問題係本來講明唔再用未入伙既公屋做隔離營 依家又反口

咁大間港中醫院 地勢適合 位置完美 周圍無民居 入面有醫院規格你唔用

其實你呢啲盲撐係唔會諗背後要做幾多野先至可以確保市民大眾嘅安全

話人哋個腦咩構造之前唔該用下果度諗下野先啦(如果你有)

大宅

回覆樓主:

全世界的政府都訂明,當國家遇到特別事件或大災難時,全部都有權利徵用私人財產的,有咩問題?賣國賊為唱衰中國真係不遺餘力

大宅

iamcute_lala 發表於 20-2-12 08:46
你知唔知咩叫隔離營
係要做一大堆防疫嘅措施

咁唔緊囉!咁咪家居隔離囉!隨時有個在你左右。渡假營又反,公屋又反,主題公園又唔肯借,渡假營又滿人,一是就個幾間暴大囉!但理大寧願租酒店比學生隔離,都唔比學生在校隔離喎,肯借比政府嗎?總之為反而反,齊齊攬炒啦!

琥珀宮

畀面勳章

iamcute_lala 發表於 20-2-12 08:46
你知唔知咩叫隔離營
係要做一大堆防疫嘅措施

你識唔識咩叫公眾利益同公共安全呀?呢d野係凌駕任何個人利益架,我同情受影響既人,但唔可以因為少數人利益而影響成個社會架喎,如果因為租貴咪俾津貼囉,都唔係反對既理由啦

btw, 住個班係無病徵,唔係病人黎,而且係禁閉式,又出唔到去,有JM 講個邊係工廠區黎,唔明點影響個社區爆發,要咩文件證明,你班隊友真係個個講埋差不多既野,倒模一樣,你個腦到底識唔識思考架

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

YURICKY 發表於 20-2-11 20:54
武漢一幢學生宿舍話收就收,老師通宵執拾,學生都表示支持

反觀香港,以小人之心度君子之腹

x 2

香港係好多自私的人、就連隔離仍在家附近、也出嚟狂反對、重要每個區都係咁~

醜陋的香港人~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

littlesister 發表於 20-2-12 19:51
你識唔識咩叫公眾利益同公共安全呀?呢d野係凌駕任何個人利益架,我同情受影響既人,但唔可以因為少數人利 ...

咁你解釋下點解唔可以用港中醫院先啦

首頁

尾頁

跳至