時政擂台

跳至

首頁
12345...13

尾頁

伯爵府

cattz288 發表於 20-3-7 09:31
邊行都有壞分子! 做過就要拉! 衰得過d議員教唆年輕人犯法?!

Well said

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珍珠宮

呢個警察已經接受處分,但放火燒伯伯果個暴徒呢?喺邊?龜縮!夠膽做唔夠膽去自首!

講起都嬲!

大宅

sukihazuki 發表於 20-3-7 10:08
一單還一單,係啲yc先鍾意拉埋一齊講。各行各業都有人做壞規矩,錯就錯,點會認同,更加冇話藍就必須認同林 ...

最冇良知 , 就係一個人衰,要連累其他無辜嘅人一齊承受訓。

公爵府

成熟d啦
一個學生百厭,唔通全班學生都係百厭咩

男爵府

sunnymama2 發表於 20-3-7 10:04
我係好認真,出得呢個post 的樓主,思維力好唔掂,連對手支持乜反對乜都唔知 你話香港將來落入呢班 ...

智商都末清喎,呢編係新聞,咩連支持咩反對咩都唔知?唔通暴打露宿者,仲要脚踏露宿者下體呢D行為都係啱,是非不分係邊個?以為自己答得好醒

珍珠宮

CKBB 發表於 20-3-7 09:53
係喎。咬甩議員耳仔果隻仲賤

嗰位都拉左啦,做得出咬甩耳仔行為
相信都精神有問題
我哋吾好歧視精神病患者

同埋你班曱甴朋友都異於常人

練官稱,畢慧芬在2016年2月8日晚上已到旺角,承認目睹當時情況已升級,但仍留停現場,甚至協助掘磚,不可能不知道被掘的磚頭的用途,而且畢當時亦帶有裝備。練官引述早前醫生的說法,強調畢雖然智力低於常人,但這不影響其明辨是非的能力。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

鴨鴨比 發表於 20-3-7 10:28
相信都精神有問題
我哋吾好歧視精神病患者

歪理百出

男爵府

鴨鴨比 發表於 20-3-7 10:28
相信都精神有問題
我哋吾好歧視精神病患者

放心,我不會岐視你

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

好好笑!有少數就當全部每個地方都會有壞份子架啦!出現一個半個你地就如獲至寶咁,搵得好辛苦咩?咁證明左d咩?
支持警隊嚴正執法,支持有錯就要罰!快d將呢d老鼠屎全部除去!

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

cattz288 發表於 20-3-7 09:31
邊行都有壞分子! 做過就要拉! 衰得過d議員教唆年輕人犯法?!
講得好啱~

侯爵府

This is the Hong Kong Special Administrative Region of the People's Republic of China

在法律面前人人平等,任何犯法的人都要承受法律責任,十分簡單。

所有犯法的人士,不分黃藍黑白、大學生、中學生、黑社會、白衣人、黑衣人、警察、恐怖分子、議員、大商家、政府高官和特首,一定全部跟法律處理。

學生不是大晒,黑社會不是大晒,警察不是大晒,恐怖分子不是大晒,議員更不是大晒。

在任何民主、法治社會都不能接受犯法行為。

天子犯法與庶民同罪,香港一直是這樣的。

法治是香港的基石,沒有了法治,香港就會沉淪。

天子犯法與庶民同罪
https://www.youtube.com/watch?v=pdvl1xKGYIs

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

法治是香港的基石,沒有了法治,香港就會大亂,人人自危。

堅決反對一切暴力行為,堅決反對一切暴動。

違法者一定要依法拘捕和檢控,絕不能特赦。

姑息養奸,後患無窮!

8分鐘回顧過去四個月發生乜嘢事
https://www.facebook.com/support.hkpoliceforce/videos/2176829562618145/?t=472
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

公爵府

回覆樓主:

一定要查, 查到係警察做, 一定要得到應有懲罰

同樣, 邊個暴徒放火、打交通燈、打路人、破壞商舖、恐嚇, 都一樣要捉佢出嚟, 一個不能少, 全部要受法律制裁

支持暴徒嘅行為, 一樣可恥卑劣

法律面前人人平等

珍珠宮

CKBB 發表於 20-3-7 10:33
歪理百出

你講就道理

其他人就歪理

人一黃,腦就殘,功夫果名不若傳

陳淑莊女士一判監就生腦腫留,宜家吾駛坐就中氣十足,黃屍彈出彈入都常見

男爵府

bu-b 發表於 20-3-7 10:36
好好笑!有少數就當全部每個地方都會有壞份子架啦!出現一個半個你地就如獲至寶咁,搵得好辛苦咩 ...

好好笑!你邊忽見我話全部?認真覺得你地班藍屍白蟻思維好有問題!
BK 都有班quote 什麼民主派議員所謂愿行新聞,以你思維,呢班咪一樣自high 如獲至寶。笑死
支持黑警執髮

侯爵府

德哲學家康德:法治是自由的根本
http://www.etnet.com.hk/www/tc/diva/art/oneminreading/20465

德國18世紀哲學家康德說:「如果人不服從任何人,而只服從法律,人即是自由的。」

康德(Immanuel Kant,1724-1804)用一句話定下了的自由的界限,就是只服從法律。

在自由、民主、法治這三個現代文明社會的基本元素中,被認為是20世紀最偉大的哲學家的卡爾•波柏(Karl Popper,1902-1994年),認為法治才是最根本的東西。

波柏說,民主並不能確保人民的自由和福祉,唯有法治能保障人民的言論、著作、出版、結社、集會、參政等等自由,法治一方面構築一道堅固的防線,防止政府權力對人民自由的侵犯,另一方面它也為每一個人的自由設立一道界線,使任何人的自由以不侵犯他人的自由為前提。民主不是由誰統治的問題,民主是指由憲法提供一種機制,讓全民得以經由定期的選舉,而不必經過流血革命或宮廷鬥爭來替換掌權者。

波柏反對以「人民統治」、「人民當家作主」來界定民主。他說,任何時候,都只是少數人有能力制訂政策,和具體執行,民主的意義是所有人都有評斷的能力。從歷史經驗來看,曾經是人民千呼萬擁上台的羅伯斯比爾(Robespierre),以及絕大多數選民投票而掌握德意志國家大權的希特勒(Hitler),在執政之後的所作所為並沒有帶給人民自由與幸福。當人民建立民主政權之後,必須對「多數專制」早為防範,才能確保人民的自由。如果民主意味著「人民統治」,意味「多數之治」,那麼少數人的權益又有誰來保障呢?

男爵府

CKBB 發表於 20-3-7 10:44
好好笑!你邊忽見我話全部?認真覺得你地班藍屍白蟻思維好有問題!
BK 都有班quote 什麼民主派 ...

BK 都有班quote 什麼民主派議員所謂惡行新聞,以你思維,呢班咪一樣自high 如獲至寶。笑死
支持黑警執髮

男爵府

ocarebear 發表於 20-3-7 10:41
一定要查, 查到係警察做, 一定要得到應有懲罰

同樣, 邊個暴徒放火、打交通燈、打路人、破壞商舖、恐嚇, 都 ...

係呀,最緊要班黑警呀頭唔好包庇喎

公爵府

CKBB 發表於 20-3-7 10:50
係呀,最緊要班黑警呀頭唔好包庇喎

同樣, 最緊要唔好再有黑黃屍支持的黑暴徒出嚟, 特別係啲冇腦家長

首頁
12345...13

尾頁

跳至