在職全職

跳至

首頁
12345...12

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 9284 於 09-6-26 09:38 發表
育嬰院的好處我都睇過唔少, 你講果d 常規生活 , 可以接觸多d小朋友無咁悶, 學習自理能力 , 以上一切我都應同 , 但係做阿媽o既, 對阿b平時的生活, 好似食幾多, 飲幾多, 訓幾多, all屎all幾多, 全部都唔知, 人地寫o既 ...

如果真係要清楚哂呢d, 你不如考慮下自己湊啦.

珍珠宮

原帖由 9284 於 09-6-26 09:38 發表
育嬰院的好處我都睇過唔少, 你講果d 常規生活 , 可以接觸多d小朋友無咁悶, 學習自理能力 , 以上一切我都應同 , 但係做阿媽o既, 對阿b平時的生活, 好似食幾多, 飲幾多, 訓幾多, all屎all幾多, 全部都唔知, 人地寫o既 ...

你bb重細, 所以你會特別緊張呢啲 (好似食幾多, 飲幾多, 訓幾多, all屎all幾多, 全部都唔知)

我囡囡初出世時, 每日飲幾多安奶我都好緊張, 但過咗個零月, 我而經無咁緊張囉.....返育嬰院後, 我淨係覺得, 每日湊個女返黎, 佢開開心心, 再俾奶佢佢又肯食, 夜晚又瞓得好....咁我就覺得好ok......

所以我咪話你要放鬆啲囉...你自己都唔會計住每日食咗幾多碗飯, 幾多舊肉, 總共幾多卡路里啦.....
好好過每一天......

大宅

回覆 4# BABYPURPLE 的文章

我想問下, 你覺得bb返咗育嬰園係咪好湊咗呀? 我好期待bb 9月返育嬰園, 唔知要適應幾來呢? 老師話初初頭一個星期返住上晝先, 等佢慢慢習慣園內的生活.

大宅

原帖由 tattat 於 09-6-26 11:00 發表
我地有無見過, 識唔識呢

我仔係大組架, 不過係爸爸湊返/放學多d

我諗我哋只有係學校活動上先會見到, 我仔係中組, 而我哋返學係最早果批, 放學就最遲果幾個

大宅

回覆 3# jacquesau 的文章

你很有道理啊! 有時自己湊都做唔到咁多, 其實決定交得比育嬰園湊就要相信他們! 交比佢地湊就係想令自己去返工時都安心d, 如果成日都咁擔心, 咪搞到自己仲辛苦.

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

子爵府

原帖由 BBHOHO123 於 09-6-26 12:23 發表
我想問下, 你覺得bb返咗育嬰園係咪好湊咗呀? 我好期待bb 9月返育嬰園, 唔知要適應幾來呢? 老師話初初頭一個星期返住上晝先, 等佢慢慢習慣園內的生活. ...

好似無咁易喊同扭計囉....佢放學返黎沖完涼玩一陣就食粥啦...食完無耐就訓...都無時間扭...
至於放假....始終見到阿媽係會扭d...不過都ok....比起大仔果時係爺爺姑媽湊好好多...
果時我一開始就比佢返全日啦...講真bb仲咁細個...其實都未真正認地方同認人...所以適應得好快...反而6個月後先返學既就麻煩d...開始認人認地方....一返學就喊...我個仔3個月到而家1歲....返到學校交比老師...佢直情唔望我唔同我拜拜....淨係掛住望班房...
其實我個仔算好湊.....食得快又唔易喊..仲成日笑...所以嬰園d老師見到佢都好開心....

大宅

十分同意!!!

原帖由 BBHOHO123 於 09-6-26 12:29 發表
你很有道理啊! 有時自己湊都做唔到咁多, 其實決定交得比育嬰園湊就要相信他們! 交比佢地湊就係想令自己去返工時都安心d, 如果成日都咁擔心, 咪搞到自己仲辛苦. ...

別墅

成個月無update呢個topic真係覺得有d唔好意思添
小b頭已經差不多返左兩個月學喇,由初初喊到拆天到依家 唔捨得走,不過就真係睇左好多次醫生,前後病左兩星期無返學,但學似醫生話齊,無人揍無辦法都要放係育嬰園,就算依家唔返bb到K1返時同樣都會有呢個問題”多病左”
返園一個星期就已經要請番一個星期病假,到第二個月(今個月)又要再請多一個星期病假,最初都好擔心小b頭再返園唔習慣會再 ,點知佢竟然無 原來佢已經鐘意左返學,因為有其他小朋友同佢玩,好似今朝我有些鬆動時間就留低係門口望下佢,佢唔夠膽自己坐上架玩具車度,但佢望住另外兩個(2歲半)哥哥姐姐玩都已經好笑meme
我好認同jacquesau所講,真係要學識放鬆d,我依家都無初初咁緊張樣樣問住個老師佢食幾多飲幾多瞓幾耐等等,因為我口知就算我問幾多次佢地都係大概咁答我,除左一d嚴重性嘅事情我就一定跟到足 依家我同jacquesau一樣諗法,bb放學返黎開開心心又肯食野飲奶就真係ok架喇
而小b頭依家已經好少再咬我同公公,進食時間都改變左,晚餐提早到六點鐘係公公婆婆屋企食埋先走,瞓前支 就提早到八點鐘,飲完就 到第二朝,咁係佢 左之後我可以開始煮晚飯,至於家務方面我就開始請左個鐘點幫手,因為我想放假時多d時間陪bb玩
至於間育嬰園其實我都發覺唔係咁好,不過我又無得選擇,唯有比佢負責返住先啦

別墅

小b頭未返園之前工人揍佢時,我係公司就成日心掛掛,唔係擔心佢唔記得比 佢飲又怕佢唔得煮野比bb食,因為個工人試過唔記得煮飯仔比bb食 ,又會擔心個工人唔理佢由得佢亂攪野有危險....總之就好多擔心,依家返左育嬰園起碼無左以上嘅問題

原帖由 BBHOHO123 於 09-6-26 12:29 發表
你很有道理啊! 有時自己湊都做唔到咁多, 其實決定交得比育嬰園湊就要相信他們! 交比佢地湊就係想令自己去返工時都安心d, 如果成日都咁擔心, 咪搞到自己仲辛苦. ...

大宅

我個b9月返學時都9個月了, 我估佢返學可能都要喊一輪, 希望bb可以早d融入育嬰園的生活, 聽你咁講, 返了育嬰園bb的生活規律了, 可能真係會好湊d, 又可以學到自理能力, 又可以識到多d朋友仔, 又真係幾好啊!
咁呢排H1N1, 咁學校要唔要停課呀?

原帖由 BABYPURPLE 於 09-6-27 10:33 發表

好似無咁易喊同扭計囉....佢放學返黎沖完涼玩一陣就食粥啦...食完無耐就訓...都無時間扭...
至於放假....始終見到阿媽係會扭d...不過都ok....比起大仔果時係爺爺姑媽湊好好多...
果時我一開始就比佢返全日啦...講 ...

大宅

你係返邊間呢?
你覺得邊方面唔係咁好呢?
等我遲dbb返學都留意下先.
謝謝.

原帖由 maychoi1223 於 09-6-27 13:57 發表
小b頭已經差不多返左兩個月學喇,由初初喊到拆天到依家 唔捨得走,不過就真係睇左好多次醫生,前後病左兩星期無返學,但學似醫生話齊,無人揍無辦法都要放係育嬰園,就算依家唔 ...

男爵府

原帖由 BBHOHO123 於 09-6-29 10:02 發表
我個b到9月返學時都9個月了, 我估佢返學可能都要喊一輪, 希望bb可以早d融入育嬰園的生活, 聽你咁講, 返了育嬰園bb的生活規律了, 可能真係會好湊d, 又可以學到自理能力, 又可以識到多d朋友仔, 又真係幾好啊!
咁呢排H ...

我果間都可以照番, 但就冇集體活動

大宅

bb本來可以8月份返學架, 但由於h1n1要停課,
月拿不到資助, 所以無得返, 要延遲到9月份才可以返呀!
請問bb幾大在育嬰園才開始有群體活動呢? 通常係做d乜架?
唔好意思, 咁多野問tim!

原帖由 carpisam 於 09-6-29 11:42 發表

我果間都可以照番, 但就冇集體活動

珍珠宮

原帖由 maychoi1223 於 09-6-27 13:57 發表
小b頭已經差不多返左兩個月學喇,由初初喊到拆天到依家 唔捨得走,不過就真係睇左好多次醫生,前後病左兩星期無返學,但學似醫生話齊,無人揍無辦法都要放係育嬰園,就算依家唔 ...

講真, 幾時都係自己湊係最好, 而家我個女係婆婆到, 我都係會有唔滿意, 但又點呢?

總之我同個女一齊既時候, 就盡力陪佢多啲, 我會陪佢做線條練習, 畫畫...有時無聊到一齊遊車河.....

總之, 最緊要happy.....

男爵府

wyeth冷知識勳章

我想請教下有申請資助的媽媽一 d 野 .....

我同我老公加埋平均每月差唔多到三萬,雙方父母都離婚共比 4 份家用, 佢地全部都係自己名住公屋,咁資助果度"家庭人數"可唔可以加埋佢地計?see 過"資助辦事處"個 web, 話要同住, 或佢地住係自置/老人院先可以計埋 :( , 係咪真係咁計?

如果唔計的話,加埋遲 d 出世既 BB 一家三口,咪要搵唔起過$ 18,000 先可以申請 law??? 仲要只係申請到減半 ........

男爵府

原帖由 k7jmok 於 09-6-29 13:53 發表
我想請教下有申請資助的媽媽一 d 野 .....

我同我老公加埋平均每月差唔多到三萬,雙方父母都離婚共比 4 份家用, 佢地全部都係自己名住公屋,咁資助果度"家庭人數"可唔可以加埋佢地計?see 過"資助辦事處"個 web, 話要 ...

三萬實申請唔到啦

男爵府

wyeth冷知識勳章

申請唔到, 咁我又要諗下比屋企人湊定 點 ..... 如果 full pay 都比了我半個月人工 , 真係 law 命 :-(

男爵府

原帖由 k7jmok 於 09-6-29 14:24 發表
申請唔到, 咁我又要諗下比屋企人湊定 點 ..... 如果 full pay 都比了我半個月人工 , 真係 law 命 :-(

你地月入三萬
full pay邊到去到你半個月人工呀

珍珠宮

原帖由 carpisam 於 09-6-29 14:40 發表

你地月入三萬
full pay邊到去到你半個月人工呀

既然係老公搵得多, 咁應該係叫老公出錢湊啦 (無論返育嬰院or請工人!)

首頁
12345...12

尾頁

跳至