自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

男爵府

回覆樓主:

外國咁搞法,將來唔知會唔會構成移民中國潮

水晶宮

longheibaby 發表於 20-3-16 16:59
https://www.facebook.com/100028450273449/posts/325467361744937

加拿大政府對抗疫症要準備大量屍袋

侯爵府

雖然係民選政府
放棄人民,
高稅,
但佢地的人民仲好愛呢個自己選出來的正苦~~~

珍珠宮

luvkaka 發表於 20-3-16 17:12
回覆 Kittymummy 的帖子

所以我有CANCER時個個叫我返加拿大醫, 我知佢咩料, 我情願係香港醫,我真心覺得香 ...

我有個 auntie都係,佢係加拿大華僑,有cancer情願過來養和醫都唔信加拿大。

子爵府

Kittymummy 發表於 20-3-16 17:11
中國真係有大国之道。
困難中亦申出緩手幫助其他國家,派醫療用品外,仲捨命去他国幫手。 返唔返到 ...

看到他們90後年輕一代怎樣自願做抗疫的一份子,真係好感動。其中有一個20歲的武漢男仔大學生,覺得停工停課,自己在家吃喝玩樂也無聊,自願成為義工,幫空巢老人買日用品,後生仔去到超市好多都唔識,佢就問吓店員,覺得自己學咗嘢,也幫到人。雖然唔係做咩嘢大事,但係那種幫忙係好實在,真係令人感到好窩心。反觀香港的大學生,甚麼五大訴求,想法脫離現實,真係比下去。

p005535    發表於 20-3-18 16:32
牛牛bb    發表於 20-3-16 22:48

水晶宮

-maymay- 發表於 20-3-16 17:15
睇完當堂擔心加拿大的親友

我都好擔心,因為舅父一家係果邊,佢都6x了。

珍珠宮

luvkaka 發表於 20-3-16 17:12
回覆 Kittymummy 的帖子

所以我有CANCER時個個叫我返加拿大醫, 我知佢咩料, 我情願係香港醫,我真心覺得香 ...

jm:我完全理解你講緊咩,只有根本不知天高地厚嘅井底蛙先會以為外國一定比香港好!我個移民咗去美國嘅舅母cancer咪又係返嚟香港醫,我舅父依家老喇,咪又係返香港攞長者獨居公屋!

水晶宮

catmervin 發表於 20-3-16 17:21
看到他們90後年輕一代怎樣自願做抗疫的一份子,真係好感動。其中有一個20歲的武漢男仔大學生,覺得停工停 ...

香港,哼
一大班公主少爺就大把。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

看到他們90後年輕一代怎樣自願做抗疫的一份子,真係好感動。其中有一個20歲的武漢男仔大學生,覺得停工停 ...

好感動 事實上見好多義工幫手!
放下自在

子爵府

Kittymummy 發表於 20-3-16 16:08
到佢地,寧願準備大量打包屍體,都唔打算正面接收病人去治療。有冇攪錯!好sad!
...

我姑姐係加拿大住、問佢地夠唔夠口罩!佢地話醫生呼籲國民、有病先好戴口罩!死未

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

joan246 發表於 20-3-16 16:28
點解唔學中國,起火神山之類,又唔係冇地、冇$!提供基本冶療都好過乜都唔做!平時交咁多税去左边!
乜請 ...

其實中國係作咗好多努力,先得到世衛的高評價,而唔係好似啲YC曱甴講,世衛已變廢衛,

你睇下哩條片嘅解釋就會知道更多

http://flv.bn.netease.com/14d5b141c9e347e7b5ebdde055d4566d86f63d2ccc2f3939925acde479845ee27b9088638e6eaceb5376a02966905e869fc16ffb2699a5f02b4653f3e27460a8ab3310cfdb4f11c60d6f6e1d611837ada82b7b4b11eec8496a62f05815b0f130ba19dd862b06f3484653ca1f3c681ca7ead29dc66db5f10e9db1ddb5172e44930f72f0998e3f1745de495a83ac553b06b99653755afd600ff906b951bc0b6e5adcbbebc693536a14.mp4?e=112000A8O06P6H&e=1110006JG06JUX&e=113000G0Y06XF9

男爵府

好記得當時內地封武漢時仲有人話, 圍城封殺;
起個火神山都有人話, 俾有病症人士入去自生自滅;
幾十個方舟, 更有人話環境差;
結果呢, 內地以人為本, 或有做得唔好的地方, 但至少無放棄過救人!
反觀YC最愛的英美, 一個不驗不測, 當流感; 一個直情汰弱留強!

水晶宮

ANGE_FB 發表於 20-3-16 17:26
好記得當時內地封武漢時仲有人話, 圍城封殺;
起個火神山都有人話, 俾有病症人士入去自生自滅;
...

真係一個疫情,係一面照妖鏡黎。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

今次疫情,喚起中國人上下團結一心,哩個國民教育,用幾十年都未必有更好成效,反觀香港一部分人,未問自己為香港做過乜嘢,付出過乜嘢,卻怪香港不曾給過佢哋嘢。

賭神    發表於 20-3-17 11:51

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 20-3-16 17:28
今次疫情,喚起中國人上下團結一心,哩個國民教育,用幾十年都未必有更好成效,反觀香港一部分人,未問自 ...

雖然我生於香港,但唔會忘記自己係一個:中~国~人!

SIRIABABY    發表於 20-3-16 21:51
annakit    發表於 20-3-16 21:02

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 20-3-16 17:28
今次疫情,喚起中國人上下團結一心,哩個國民教育,用幾十年都未必有更好成效,反觀香港一部分人,未問自 ...
以前大陸真係有好多無道德的人和事,但係我覺得佢哋改善咗,這要歸功於教育。希望香港人不要再自大,批判別人的同時,也要認真審視自己。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

snoopy 發表於 20-3-16 17:23
我姑姐係加拿大住、問佢地夠唔夠口罩!佢地話醫生呼籲國民、有病先好戴口罩!死未
...

咁呢樣我認同,口罩唔係金鐘罩,唔會確保一定唔中,只係香港人口密集,空間距離細

減低社區互動,冇必要唔會去多人地方,勤洗手少隨便接觸,減少用口罩留比有需要人士

係外國自己車出車入,超市一般都係一星期一次,疫情下買夠2星期,最多係超市快手少少,或用頸巾圍一圍,防禦力唔會真係完全冇

珍珠宮

Kittymummy 發表於 20-3-16 17:11
中國真係有大国之道。
困難中亦申出緩手幫助其他國家,派醫療用品外,仲捨命去他国幫手。 返唔返到 ...

中國今次真是世界領先, 犧牲自我封城,而家就去別國幫忙支援! 美國呢?唔幫都算仲要搞搞震

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

gm147 發表於 20-3-16 17:16
外國咁搞法,將來唔知會唔會構成移民中國潮

可能造就互利關係,到時一班搖旗犬可考慮交換國籍

水晶宮

hellomiki 發表於 20-3-16 17:37
中國今次真是世界領先, 犧牲自我封城,而家就去別國幫忙支援! 美國呢?唔幫都算仲要搞搞震
...

所以中國都定必世界強国,唔係冇原因的。

首頁
12345...19

尾頁

跳至