夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

vdici 發表於 20-4-21 00:36
其實最初我同佢一齊身邊個個都唔睇好架, 因為果時佢真係幼稚到可以用野蠻黎形容,
對住佢就好似不停磨練自 ...

你話「人既本性好難改變」,但你又成功改變和引導到一個有潛質的男人。

可否分享多點,點樣為之有潛質可引導~

大宅

_kapo 發表於 20-4-21 00:48
我未結婚
而家男朋友啱啱開始左就一個月
開始左時佢同我哋common fd講,對我有結婚念頭,唔敢同我講住,驚 ...

你地先一齊左一個月, 唔洗咁急既, 慢慢睇定d先,
試下欣賞下佢, 愛有時就係咁樣慢慢出現

別墅

你要既話自己去買個「按鈴」
叮、叮、叮、叮、叮。

大宅

Glamouri 發表於 20-4-21 08:35
你話「人既本性好難改變」,但你又成功改變和引導到一個有潛質的男人。

可否分享多點,點樣為之有潛質可 ...

野蠻唔係佢本性黎架, 只係因為幼稚, 果時佢仲細,
又一直都讀男校冇同女性相處既經驗, 講野又直接唔識諗人感受,
佢出發點係想你好或者係想大家好, 但態度成日都好強硬好似命令你咁,
之後我用好多時間慢慢解釋比佢知我唔鍾意佢講d咩同做d咩,
有咩都直接同佢講我想佢點做, 佢都花左好長時間先學識

以野蠻黎講, 要知道佢本意係咩, 同埋佢出發點係咩, 點解會咁樣,
如果佢係為你好, 只係表達得唔好問題其實只要比d耐性就可以解決,
要睇佢係咪一個肯磨合既人, 如果佢只係要你去配合佢,
佢唔肯配合既話你做咩都冇用, 但要分清楚引導同扭曲唔同,
正如老公係d好木獨既人, 就算佢好努力想比驚喜氹我做得好笨拙,
但佢個人本身就係咁, 冇可能將佢改變成好識情趣既人,
所以我都欣賞佢既傻頭傻腦既

至於好男人既潛質, 要睇佢有冇責任感, 有冇承擔,
重唔重視自己既誠信, 對自己既品行要求同道德底線,
睇佢份人容唔容易滿足, 唔會滿足既係d咩, 睇佢同家人既關係, 佢係屋企係一個點既角色,
觀察佢做錯事之後既行為同情緒變化,
睇佢對唔同既人係點樣

子爵府

vdici 發表於 20-4-22 01:18
野蠻唔係佢本性黎架, 只係因為幼稚, 果時佢仲細,
又一直都讀男校冇同女性相處既經驗, 講野又直接唔識諗人 ...

謝謝分享,你表達得很清晰

大宅

fixfi 發表於 20-4-9 13:56
我經歷過兩段婚姻,人係會變的,唔單單感情方面,有時候相處都會衍生好多問題,初心易得,始終難守。
...

我都有同感,兩個人相處耐左,好多野都變得理所當然咁,珍惜少左

大宅

有"頂"一聲既感覺

首頁

尾頁

跳至