婦女醫護

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

回覆 JHsbb 的帖子

你個case真係比較複雜,你會唔會考慮睇多1-2個婦科醫生,問下意見。
我唔係唔信中醫,但眼見人邊好多人過份依賴中醫,錯過左治療的黃金時期,本來只須切除子宮及卵巢就可以,最後還要化療電療。

希望你早日康復。

大宅

BK Milk勳章

請問有冇婦科醫生介紹,因我近來成日非經期出血~好驚是子宮內膜有問題!

民房

bbiibbii 發表於 20-7-28 16:06
請問有冇婦科醫生介紹,因我近來成日非經期出血~好驚是子宮內膜有問題!

我都係經期左成個月,見醫生話子宮內膜太厚,上星期入院做左宮腔鏡刮左內厚化驗!建議盡快睇醫生 因為非經期都有幾樣可能性!最緊要係快啲解決

男爵府

20101028 發表於 20-7-27 16:21
希望你聽中醫後有好轉,吾洗捱一刀,遲下再同我哋update你既情況呀~

無問題呀, 多謝你一路解答我

男爵府

yky0714 發表於 20-7-27 18:38
回覆 JHsbb 的帖子

你個case真係比較複雜,你會唔會考慮睇多1-2個婦科醫生,問下意見。

今日朋友介紹了一位婦科給我, 遲1-2個月會去睇佢

大宅

BK Milk勳章

Honeyleee 發表於 20-7-28 22:15
我都係經期左成個月,見醫生話子宮內膜太厚,上星期入院做左宮腔鏡刮左內厚化驗!建議盡快睇醫生 因為非經 ...
入院做宮腔鏡是咩價錢左右?

民房

bbiibbii 發表於 20-7-31 13:04
入院做宮腔鏡是咩價錢左右?

我係前一晚入院要打止血針..之後第二朝做完晏就出得院.埋單3萬多小小!

大宅

20101028 發表於 20-7-24 22:16
Hi, 好耐無上bk留言,因為自己做手術前係呢度知道好多資訊令自己無咁驚,所以亦想分享比其他jm.
因為有個1 ...

請問你係私家做手術嗎?大約幾錢?因我個肌瘤有8點幾cm,經血留好多,政府醫院叫我切除子宮,但要排2年期可有位

大宅

ysy_bonnie 發表於 20-8-4 22:36
請問你係私家做手術嗎?大約幾錢?因我個肌瘤有8點幾cm,經血留好多,政府醫院叫我切除子宮,但要排2年期可 ...

我係私家做,約8-9萬,我一check已經12cm, 我都係要切除子宮,15/7做手術,出院都係食多2-3日止痛藥,2星期已經行動自如了,我都係M好多,已經貧血,所以對我嚟講切除子宮係最好嘅方法,暫時唔覺得有咩唔舒服,係要補返d血,你有咩唔明再問我

大宅

BK Milk勳章

Honeyleee 發表於 20-8-2 11:28
我係前一晚入院要打止血針..之後第二朝做完晏就出得院.埋單3萬多小小!
...
其實宮腔鏡係咪即係子宮內窺鏡檢查?你是搵邊位醫生做?可PM我資料嗎?唔該~

民房

bbiibbii 發表於 20-8-5 10:14
其實宮腔鏡係咪即係子宮內窺鏡檢查?你是搵邊位醫生做?可PM我資料嗎?唔該~

已PM:)

bbiibbii    發表於 20-8-8 13:41

大宅

回覆 Ming_Yan 的帖子

你好!在養和醫院做切子宮手術。
你找邊位醫生?全張單出院幾$?
謝謝

男爵府

回覆 667 的帖子

譚家輝醫生幫我做埋單十六萬

男爵府

回覆 mimisan2 的帖子

我9月中黎M 3個星期唔停, 期間有幾日流量好多, 我好驚, 去左聖保祿聖, 做左抹片檢查,正常。
同埋做左超聲波,入面有息肉,子宮內膜好厚。
醫生建議我做宮腔鏡檢查。刮d組織去化, 我立刻入院檢查, 結果有壞細胞,有機會變癌症, 醫生建議我割子宮同卵巢, 醫生話可以先割子宮化驗, 如果有癌再割卵巢, 如果子宮未變癌就可以保留卵巢, 我已46歲, 我自己考慮過都快更年期, 所以決定割子宮同卵巢。

請問割子宮同卵巢完有咩要留意?我10月尾做, 現好擔心。

男爵府

回覆 Ming_Yan 的帖子

我都化驗係非典型增生, 但醫生建議割子宮同卵巢, 另一個醫生就話可博保留卵巢, 所以我都唔知點好, 我好怕只割子宮係癌要再割卵巢。

大宅

yoyoso 發表於 20-10-22 13:21
回覆 mimisan2 的帖子

我9月中黎M 3個星期唔停, 期間有幾日流量好多, 我好驚, 去左聖保祿聖, 做左抹片檢查 ...

你好,我因為發現有一個1x cm子宮肌瘤,由於m量太多,所以最後決定割埋子宮,你唔使太擔心,我7月中做手術,一個月後已經行動自如,同以前冇分別,所以你唔使太擔心,如果你割埋卵巢,醫生會睇你有冇更年期變化先至食荷爾蒙藥,放心,我做完成個人鬆晒

男爵府

回覆 20101028 的帖子

多謝你回應, 其實我身體都有好多人割左子宮, 但就無咩人兩樣割晒,有好多人都叫我博, 保留返卵巢, 但我好怕博唔到要做多次手術,而且如果係癌又可能要做其他治療,我由星期一知道, 這幾晚都訓得好差, 又無胃口食野, 一諗起就想喊。

男爵府

回覆 yoyoso 的帖子

我好無助, 但多得bk 各位jm解答和傾訴, 個心才有少許安定

大宅

yoyoso 發表於 20-10-22 17:36
回覆 20101028 的帖子

多謝你回應, 其實我身體都有好多人割左子宮, 但就無咩人兩樣割晒,有好多人都叫我博 ...

吾好擔心,我之前同你一樣,知道要做手術仲要割咗個子宮,都係食唔落嘢,好唔開心,後來都係喺bk度睇多啲資訊,先發覺唔係咩特別事,你可以喺度問下其他姊妹割咗卵巢係點,如果係我,差不多更年期,我都會割埋卵巢,唔想捱多刀,我有一個朋友割咗卵巢,都唔需要食荷爾蒙藥,你自己再問下醫生意見,唔好咁擔心,放鬆啲,有咩上嚟問大家,我哋知道嘅都會答你

男爵府

20101028 發表於 20-10-22 18:53
吾好擔心,我之前同你一樣,知道要做手術仲要割咗個子宮,都係食唔落嘢,好唔開心,後來都係喺bk度睇多啲 ...

手術後有咩要留意?要唔要介口?

首頁
12345...8

尾頁

跳至