婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Dream_2020 發表於 20-5-5 19:35
好激氣,孫係我湊,家務,買餸,煮飯,連洗碗都係我,我唔做就係我個仔做...
...

仔都可以分擔家務

大宅

你激氣都係多鬼餘,你心痛仔做家務,但你仔又心痛佢親愛既老婆做家務,哈哈😄,呢啲咪叫愛妻號囉,

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

典型99思維

無論有無返工舵仔新抱都奉旨應該做,阿仔幫手都唔得

大宅

在職媽媽要打點個小朋友日常須要(衫褲鞋襪奶粉營養)、番學番playgroup 考學校,興趣班,跟發展,放工要湊仔又要親子、要比家用比錢湊仔打理財政....佢唔想煮唔想洗、搵代替品、叫外賣請工人、比埋錢你都話唔好,做媽媽做新抱唔係做鐵人,有時真係滿足唔到奶奶心態咁多....

子爵府

親子王國15週年勳章

自己返工,唔好同佢地住,你又無欠佢地。

伯爵府

人地媽媽人地99,你的確太母愛了。
既然兒子結左婚生左仔,你就放手比返佢地夫妻做父母啦!佢地返工唔返工你管不了,只要唔駛你比錢就得。
如果99你仲後生有工作能力,你不如自己重新工作和自己生活,仔大仔世界,你得閒飲茶食飯玩孫2日就夠,甚至你得閒一星期幫手湊1日,或突發緊急事件時至幫手啦~

別墅

好激氣,孫係我湊,家務,買餸,煮飯,連洗碗都係我,我唔做就係我個仔做...
...

一句講晒,你都係想新抱做晒,自己同寶貝仔咩都唔使做...

金宵大廈    發表於 20-6-15 20:14

大宅

回覆 Dream_2020 的帖子

辭職湊孫咪傻囉!

大宅

回覆 JanSHtsang 的帖子

最好全部大人去返工,然後請工人,大家都唔洗做,唔好拗。

子爵府

回覆樓主:

咪留比你個仔洗碗咯,佢已經係人哋老公同老豆,佢錫老婆冇問題丫。
不過你出返去做野係好事,費事激心

大宅

vespa 發表於 20-5-25 01:49
唔想有拗撬,叫個仔請工人。

X2

複式洋房

Dream_2020 發表於 20-5-5 22:28
如果有我就唔會咁激氣,仲之我唔煮飯佢就出街食或叫外賣,我唔洗碗就係我個仔洗,試過同佢地講,佢就話知 ...

請工人,然後大家出去翻工!

男爵府

回覆樓主:

點解唔可以你個仔洗,一定要你心抱洗,你唔鍾意咪由佢兩公婆做囉,一齊住,自己抵唔住頸,又唔想個寶貝仔做嘅,就要自己做架啦,你又一定要女人做,頭家個仔冇份嘅,佢做又唔得……真係唔係好明

水晶宮

...
最討厭做奶奶的雙重標準。自己的仔係人,人地個女不是人咁。
你有心抱前,家務誰做?

點解現代社會仲有奶奶當心抱係工人、賺錢工具及生仔機器?你屋企係名門望族嗎?你對你心抱有否任何養育之恩?你養大你心抱?你心抱有野欠你?你又有比好日子人地過嗎?衰點說一句,個心抱如果不返工仲多樣野比人唱。不生仔又會比人唱生不出,沒用。

你咁接受不到,你一早拒絕他們同住、拒絕湊孫;你繼續你返工或退休的生活。如果間屋係你同你老公名,請直接行動叫他們搬走,你都不需要做工人服侍他們。你未有心抱前,米又一樣要煮飯家務。點解一有心抱就想旨意晒心抱?你心抱不用返工咩?你仔返工就辛苦,心抱返工就不辛苦?你不想湊孫就直說,叫他們找工人湊。有咩好勞氣同煩呢?

我成日同個仔說,你將來結婚,請一定搬走。我不會跟心抱住。你要生仔,你哋自己搞定請工人,我不湊。我頂盡只有,借首期比個仔買樓(佢要還的);以及資助半年工人錢比他們生仔。

不想勞氣同煩咁多野。我覺得養大個仔,我責任已完。如我仔有本事,甚至乎不用我比錢幫忙,佢都可以搞得定。

大宅

...

我都想要你呢個奶奶不過我會同你並肩作戰 放心
呢家係張床都休息~~好舒服

大宅

其實要請個工人 中和下 唔係大家好易爆
呢家係張床都休息~~好舒服

禁止訪問

大宅

分開住啦,問題立即解決

別墅

...

家用有冇比足你?
新抱要返工?如果你覺得辛苦可以唔好洗,留返比個仔洗,湊孫唔開心咩,好多奶奶好中2湊孫架,但如果新抱放假係屋企都唔幫手就過分左d

首頁

尾頁

跳至