婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 40# shuuenki 的文章

其賁唔計$,你都錫 99 了,$3,000 多唔多???就真係好 depends on 你地搵幾多既,我地都係冇$ save 都要比 $ 佢,我一向family 都係窮,我睇看一點,但住埋唔開心,就唔係 $ 既問題了,我..................一定唔會plan同99去 travel lor

水晶宮

原帖由 ankle 於 09-6-1 11:32 發表
你自己一個月儲五千, 但係俾99得三千,
仲要住埋一齊, 真係好過份~~
唔怪知你99話你唔識做人啦~~
如果自己搬出去住, 一個月基本開支都唔只呢個數啦~

agree ! 層樓仲要係寫佢老公個名添. 你諗下$3000出去租屋都唔夠啦.

99 有62 & 其他仔俾$$係佢地既事, 無理由叫佢地補貼你架. 將心俾己啦, 比你媽咪做唔做得到. 咁你比幾多$$係媽咪湊囡丫?

如果99直接同你同講, 到時你咪又會話你99比說話你聽, 你架啦. 我寧願佢唔直接同我講, 經個仔講, 大家都搵到下台階.

而且, 你99直接叫你比多些家用, 你會點呢? 你倆公婆儲$5000/月, 都可以話儲唔到$$或無$$ 淨, 真係難為你99要咩起頭家. 想問, 你知唔知間屋要月供幾多$$呀?

當你諗用$3-4000可以包食住水電煤, 真係超值架.

天空之城, 快樂之地

男爵府

始終都係0個句,相見好同住難,福建99+廣東新抱呢個配搭已經可以擦出不少"火花"(我就係其中之一),再加埋層樓佢地有份,問題就會更加複雜
都係考慮下搬開住啦,就算你做幾多家務,比幾多錢,只要佢唔鐘意你,點都會有位可以入,最重要係c6明白你的情況,記著,睇開d,如果99真係唔識欣賞你,做好自己本份就算,唔好令自己唔開心呀!!

大宅

我覺得自己人駛唔駛用錢來衡量呀, 如果樓主有能力仲會唔會同99一齊住呢, 如果99唔係等嗰一二千蚊開反, 咁我覺得比幾多都係個心意啫。正常老人家都會叫後生在有能力時儲多個錢, 以備不時之需, 我媽媽幫我湊仔都係象徵式收少少。

大宅

十一月,o係度見到你~~

都唔係個個老人家咁體貼~
我囡囡出世時都有諗過比我媽咪湊,
我自己搵野做,
但我媽咪本身又唔係有錢,
講到明每個月要比$4000~$5000佢,
仲未計bb o既雜費喎...
所以我計下,自己返工都唔會搵多好多先自己湊~~

原帖由 十一月 於 09-6-2 23:51 發表
我覺得自己人駛唔駛用錢來衡量呀, 如果樓主有能力仲會唔會同99一齊住呢, 如果99唔係等嗰一二千蚊開反, 咁我覺得比幾多都係個心意啫。正常老人家都會叫後生在有能力時儲多個錢, 以備不時之需, 我媽媽幫我湊仔都係象徵 ...

大宅

嘩,一個月儲到$1000都幾好啦!
有好多人都係月月清!
我自己個個月死慳死抵儲落咪又係o係節日比返長輩.
甚麼母親節,父親節,daddy,mummy,99生日,過年....
一鋪清袋!

原帖由 shuuenki 於 09-6-2 12:46 發表
其實由3月開始,我裁員後,新工人工少左$2000,我地依家每個月都係儲得老公既$3000,如果再加多小小比99,我地仲可以儲幾多呀!
真係我地唔岩呀!真係要加多d比99,其實我阿媽每月都係比$2000ja,大家都估到我地一個月搵幾多。

我計過 ...

大宅

原帖由 NicoleTszChing 於 09-6-3 00:19 發表
十一月,o係度見到你~~

都唔係個個老人家咁體貼~
我囡囡出世時都有諗過比我媽咪湊,
我自己搵野做,
但我媽咪本身又唔係有錢,
講到明每個月要比$4000~$5000佢,
仲未計bb o既雜費喎...
所以我計下,自己返工都唔 ...

我都好開心係度見到你, 我99知道我比阿媽湊時, 99勁鬧c6, 佢地話即使唔比佢湊b, 都要照比返咁多佢, 養老豆老母都要啦, 我聽到嗰刻勁嬲, 係, 養老豆老母都要, 但佢地唔係出自真心湊阿b, 湊阿b 因為可以收多d錢, 所以到而家我都無正視望過佢地一眼

大宅

PCCW,我唔知你係誤解左我意思,定真係講到你話我咁,99貼埋我地。
可能我地真係比得少掛。但我想講清楚,我唔係唔想比,係自身難保了。依家其實冇儲到$5000已經有好耐了。

或者我可能冇講一件事出黎。老公係結婚之前借左錢要還錢比銀行,每月$4000,還左成兩年幾,每月仲要供樓$3000+電費+99家用$3000。我結婚前既錢已經冇晒了。我唔係藉住呢度好似要比自己一個公道,只係我自己覺得好冇安全感,我冇做過d咩對唔住既事,點解變成依家咁,老公不善理財,我覺得要這樣,個家先可以儲到錢,我真係唔知佢幾時會有錢身痕........唉..........

我諗過最後決定,多小小就多小小,雖然可能加$1000佢未必睇得上眼,但希望99會開心d,我叫老公加多小小比99,但老公竟然答我:「我極限係咁多!我唔會加多比佢。」我都估唔到佢會咁答我。我叫佢係我呢度扣,佢都唔肯。

原帖由 PCCW2319 於 09-6-2 23:15 發表

agree ! 層樓仲要係寫佢老公個名添. 你諗下$3000出去租屋都唔夠啦.

99 有62 & 其他仔俾$$係佢地既事, 無理由叫佢地補貼你架. 將心俾己啦, 比你媽咪做唔做得到. 咁你比幾多$$係媽咪湊囡丫?

如果99直接同你同講, ...

大宅

你既諗法就係好似我媽媽,所以佢幫我湊女女,減輕左我負擔,我媽媽有同我講過,叫我地兩公婆放假去行下街啦!bb帶返去比99湊一陣都得呀!唔係兩個日做夜做,我覺得我媽媽真係好好!但相反,我地出左一陣返去,我99就話:出晒街要佢湊。
大家思想唔同呢﹖

原帖由 十一月 於 09-6-2 23:51 發表
我覺得自己人駛唔駛用錢來衡量呀, 如果樓主有能力仲會唔會同99一齊住呢, 如果99唔係等嗰一二千蚊開反, 咁我覺得比幾多都係個心意啫。正常老人家都會叫後生在有能力時儲多個錢, 以備不時之需, 我媽媽幫我湊仔都係象徵 ...

大宅

可能大家好多因素唔同,所以會有人贊成我做法,亦有不贊成我既做法。

其實我覺得,都真係好睇家庭狀況,收入好的,自然可以比得多。其實仲有好多好多因素........不過一齊住,就一定會出現問題。

伯爵府

原帖由 shuuenki 於 09-6-5 14:32 發表
PCCW,我唔知你係誤解左我意思,定真係講到你話我咁,99貼埋我地。
可能我地真係比得少掛。但我想講清楚,我唔係唔想比,係自身難保了。依家其實冇儲到$5000已經有好耐了。

或者我可能冇講一件事出黎。老公係結婚之前借左錢要 ...

如果樓主係每月供樓$3000+電費+99家用$3000, 咁我覺得就好合理.
至於你老公結婚前/後d債務, 就真係唔關99事囉, 唔可以因為你地要還債而俾少99家用.
我明白每個女人都想自己頭家有多少少餘錢for緊急用, 不過大家都要體諒大家.
所以我覺得你都肯妥協, 俾多$1000家用99, 你都係好新抱.

珍珠宮

我唔講錢住, 我就覺得樓主做得唔錯, 出發點都係好, 只係有d地方未想通, 唔明點解99咁對自己.

其實99同新抱, 真係好少做到當對方係自己人, 大家來自唔同背景, 每個人思想亦唔同. 由其係福建人, 佢地好多係歧視廣東人, 好執著.

佢地好慳, 最好你將所有錢攞晒出嚟俾佢分配. 62同我講過, 以前俾咗家用99之後, 99就當呢d係佢自己錢, 要62買日用品唔會俾返錢, 其餘至由99俾, 因為老公俾錢老婆係應份. 但係唔會倒轉頭咁諗, 我同c6都有夾份俾自己頭家既家用, 再分別俾錢自己父母, 我99都知, 但係都話我仲有錢剩, 點解唔攞埋出嚟頭家到? 話我大駛, 其實佢好多野都唔知, 我都好激氣, 我自己認為攞完家用出嚟, 自己儲起少少, 其餘我自己點駛都無問題, 唔需要同佢交侍.

d99當然係鍚仔, 新抱唔係自己個女, 唔會理你咁多. 樓主你話99有咩都唔同你講, 係好事嚟, 好過有咩事起上嚟, 正面衝突仲死, 就算你同佢解釋, 佢都未必會聽得入耳, 大家都主觀嘛. 你主動去講仲衰, 佢以為你去鬧佢添, 可能佢會咁同親戚講, 你c6叫你唔好講係啱既. d親戚講咩咪由佢囉, 又唔係要日日對住, 俾人寃枉? 實有架, 同一件事, 每個人都可以有唔同睇法, 解釋都有排解, 何況佢地係99既人?

唔好太介意人地點講, 如果你c6話搬出去, 呢個係好好既辦法, 預咗又會有其他野聽喎, 你搶咗人個仔呀咁... 見少d係會少d衝突.

水晶宮

原帖由 shuuenki 於 09-6-5 14:32 發表

或者我可能冇講一件事出黎。老公係結婚之前借左錢要 ...

哦 ! 即係除左$3000家用, 你地仲要俾$3000供樓+電費(假設$800) = $6,800 咁都唔算少.

希望你老公早日還清債務, 可以儲番多少錢傍身.

天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至