懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 chanmeow 於 09-6-2 10:23 發表
我想問你地會唔會買薑皂去醫院用呢?
你地知唔知係邊度買最好呢?

我唔會啦,
我都有問過, 開頭覺得好吸引,
但係我個中醫朋友話, 薑水一定要用,
薑皂做唔到去風既作用,
只係"錦上添花", 可有可無~
反而沖完涼最後一round先用熱薑水仲有效~

大宅

我都黎報到

939a真係好叻 重得4磅! 我31周+ 重左十磅 希望唔好過20磅啦!

我都睇左中醫 佢執左d 蓮蓬蘇比我 煲蛋同紅早,另外因為有腰骨痛,再執左2包 有杜仲既 藥材比我煲, 唔知會難飲冇呢~~

大宅

係呢, 妳地知唔知邊度有乾洗的洗髮劑買呀?
我朋友話屈臣有, 但我問過兩間都話冇買喇....

複式洋房

原帖由 Monkey25 於 09-6-2 11:04 AM 發表

之前朋友同我講過話藥房有得買

大宅

咁真係要忍 ...但係我到時係醫院洗手, 可唔可以用普通soap + 熱水 洗 ?

同埋刷牙, 係咪一定要用熟既水 ?

原帖由 JOEY0623 於 09-6-2 10:39 發表

朋友同鄰居用過都話冇咩用,都叫我唔好買
朋友叫我如果可以返屋企先好沖涼
醫院一沖完D冷氣吹一吹就煩喇
朋友生完仲要吹親個頭同隻腳
而家生左未夠一年已經成日偏頭痛
上落樓梯隻右腳膝頭都好痛
中醫話佢入左風
佢 ...

大宅

但始乾洗的洗髮劑會唔會有好多化學野?

原帖由 Monkey25 於 09-6-2 11:04 發表

大宅

明白曬, 到最後一round先用薑水, 咁就唔洗煲咁多. yeah !!!

原帖由 chu_muimui 於 09-6-2 10:53 發表

我唔會啦,
我都有問過, 開頭覺得好吸引,
但係我個中醫朋友話, 薑水一定要用,
薑皂做唔到去風既作用,
只係"錦上添花", 可有可無~
反而沖完涼最後一round先用熱薑水仲有效~ ...

大宅

原帖由 charmg.melody 於 09-6-2 10:50 發表
想問吓開刀生, 應該買貼嘅還是扣嘅衛生巾?

網褲+ 貼既m巾 @ 法國醫院

複式洋房

原帖由 dku 於 09-6-2 11:43 AM 發表

網褲+ 貼既m巾 @ 法國醫院

唔該

複式洋房

報到!

aycc,
我唔係敏感, 因有濕疹飲牛奶會引至
濕疹發作, 牛肉會發, 燕窩之前食過
搞到個胸生咗d粒粒, 所以唔敢食, 而
家加多1杯牛奶 & 2隻蛋白, 食翻多d
肉 & 魚, 希望成功啦!

男爵府

醒目開學勳章

我試過用乾洗劑唔係太好用,我反而會用johnson baby powder,其實你宜家都可以試吓用,試吓個頭1-2日無洗,開始油油地,倒啲johnson爽身粉係個頭上,再用梳梳幾吓,梳番啲粉落黎,咁你個頭會乾爽好多,價錢又平。

原帖由 Monkey25 於 09-6-2 11:04 發表

大宅

原帖由 ChristieMing 於 09-6-1 22:06 發表

嘩...你由有o左到而家,都係重o左4磅咋??????

係呀......冇肥.........不過比上一胎好,上一胎我由有左到生,磅數都係一樣,生完成個人冇晒精神咁......
今次算係好少少,有增4磅........不過冇肥過唔係好事,個人望落好似老左好多咁.........

大宅

原帖由 makfr 於 09-6-1 22:40 發表
重左4磅....生完5使掛住keep fit la! 正!

我已經重咗25lbs la. Last Saturday, Atential check up (34wk1d), bb weight around 5lbs la.

都唔係好事黎ga.....生完好似老左好多咁......因為生完體重去唔返未生之前.......皺晒皮.......

我5月尾時,阿b都係得4.5磅.....當時33wks.....

大宅

原帖由 makfr 於 09-6-1 22:39 發表
我99煲"萄葡+雞蛋連殼+蓮蓬so"比我,話清胎毒wor!

萄葡 = 咩? 新鮮定乾貨/ 蓮蓬so係邊度買?
我上胎冇飲,阿b出世黃得好嚴重.......

大宅

其實我朋友都係話唔好用, 不過冇辦法諗住都買定......希望自己可以忍倒一日得一日.......

等我試下爽身粉e個方法先, 如果ok, 就唔去找乾洗劑lu~
thx

原帖由 venusnjoo 於 09-6-2 11:54 發表
我試過用乾洗劑唔係太好用,我反而會用johnson baby powder,其實你宜家都可以試吓用,試吓個頭1-2日無洗,開始油油地,倒啲johnson爽身粉係個頭上,再用梳梳幾吓,梳番啲粉落黎,咁你個頭會乾爽好多,價錢又平。

...

大宅

原帖由 venusnjoo 於 09-6-2 11:54 發表

...

你指既係普通既johnson爽身粉??
都得既咩?
乾洗劑有乜問題?爽身粉同乾洗劑有乜唔同效果?

別墅

大家好,我也很久沒留言了.
我的triplet現在31w3d,自己重了四十多磅很辛苦.
兩隻腳腫到似豬蹄

大宅

陪月勳章

原帖由 chanmeow 於 09-6-2 10:23 發表
我想問你地會唔會買薑皂去醫院用呢?
你地知唔知係邊度買最好呢?
我見好多人同佢訂又唔貴又可以寄到屋企幾方便!你睇下啦!http://hk.myblog.yahoo.com/chan-tszyiu/article?mid=329

男爵府

醒目開學勳章

如果無johnson baby powder,我上胎都捱唔到成20幾日才先去洗頭。希望佢幫到你。

原帖由 Monkey25 於 09-6-2 12:23 發表
其實我朋友都係話唔好用, 不過冇辦法諗住都買定......希望自己可以忍倒一日得一日.......

等我試下爽身粉e個方法先, 如果ok, 就唔去找乾洗劑lu~
thx

...

男爵府

醒目開學勳章

我都會搵佢訂,又平又可以加honey,簡直係tailor made,不過佢建議預產期一個月前才訂。咁我會6月中至6月底才訂。

http://hk.myblog.yahoo.com/chan-tszyiu/article?mid=1434

原帖由 mingw89 於 09-6-2 13:17 發表
我見好多人同佢訂又唔貴又可以寄到屋企幾方便!你睇下啦!http://hk.myblog.yahoo.com/chan-tszyiu/article?mid=329

首頁

尾頁

跳至