自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

教姐姐用,電子嘢佢地好快上手
我仔n呢半年都係上網睇學校videos

大宅

fmf903 發表於 20-8-17 18:24
這星期開學了,K1私幼,每天都有zoom 堂。對於雙職父母真係很困難,難道要每天請假在家陪他上課嗎?你們點 ...

幼稚園zoom真係無乜用...

wcpcelia    發表於 20-8-20 16:19

子爵府

怪獸青BB 發表於 20-8-17 18:31
中學以下zoom真係無乜用,我比較關注用甘耐電子屏幕眼睛好快近視 ...

我都係咁話呀

男爵府

畀面勳章

我仔都係私幼K,學校每日1.5-2小時zoom, 屋企仲有個細佬B...我之前wfh時每日示範比姐姐睇點開zoom, 小朋友睇左幾次之後而家都學識左點開。但我唔起度睇住佢好快就會發夢,真難搞

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

幾時至可以返學

男爵府

回覆樓主:

假如日後公布可以恢復,以K班平均每班人數約15人計算。

可以一班分3組人,每組5人,1星期返兩天每次上2小時分批回校小組上課。

男爵府

Ytfc 發表於 20-8-18 02:23
認同,其實我真係唔太介意學校唔做野,幼稚園zoom 乜鬼,係咪都要望住個mon 嘅,睇youtube 學得仲快啦。最 ...

私校如學校唔做啲野,又收學費,好多人會退學,最後學校又要執。
真係好難做

男爵府

回覆樓主:

我女 k2,班家長一早反映左唔想用 zoom,學校最後決定錄片

我有啲課外活動用 zoom 上,我覺得冇父母喺度 zoom 都冇乜用

侯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

我小朋友k1...而家用zoom上。。有時做小手工,做功課要家長係隔離幫手。。。所有野由老師變左家長做。。而家wfh都好少少。。之後唔知點搞。。我想快點開學,俾佢學習同小朋友相處。。。

水晶宮

幼稚園zoom 真係晒氣,
就算老師係zoom 教, 小朋友一定要大人係身邊,
做小手工, 畫畫呢d,全部都要大人陪同.
講真,父母個個唔需要番工?
叫個幼稚園坐定定聽老師講野,會聽?

當有工人, 工人全程坐側邊,?
工人唔識廣東話,又唔識英文點算?

屋k 有細佬妹,特別係手抱bb, 個d 點算?
點分身,又餵奶,又抱b,又同佢zoom?

男爵府

Kencbr 發表於 20-8-18 03:30
冇,佢話100度內唔配都得住,盡量呢排唔好俾小朋友睇電腦電話住,過多一兩個月落藥水再驗過會準d(上次趕時 ...

你係邊度驗?我係理大,理大叫我配眼鏡我無配

子爵府

其實ZOOM唔太複雜, 小朋友用多幾次應該handle到。上半年我小朋友上zoom好多都係auntie開左部機後就小朋友自己搞掂。不過我覺得最長30分鐘好, 唔係小朋友就開始坐唔定。

男爵府

認同,其實我真係唔太介意學校唔做野,幼稚園zoom 乜鬼,係咪都要望住個mon 嘅,睇youtube 學得仲快啦。最 ...

我同你諗法一樣我2個女1個升k3,1個升小三!小學一路都用youtube做功課,工作紙,幼稚園有短片(未睇過)工作紙!我覺得ok,幼稚園小朋友我都係喜歡比佢哋玩多過對住個mon,細女因先天已經散光遠視,唔想再比咁多電腦電視佢哋睇

點知尋日幼稚園家長谷啲媽媽開始嘈學校唔做嘢其他家長一齊要求學校上zoom 救命!

男爵府

李露眉 發表於 20-8-18 10:43
幼稚園zoom 真係晒氣,
就算老師係zoom 教, 小朋友一定要大人係身邊,
做小手工, 畫畫呢d,全部都要大人陪同.

仲有屋企有2, 、3個兄弟姊妹,但屋企得1部電腦而且同一時間要Zoom,點樣安排,即係玩d家長

大宅

K1上zoom冇咩意思者,k1上學期大部分時間,都係學習同家人短暫分離,學獨立,學同陌生人相處,學習如廁自理常規之類⋯
Zoom代替唔到吧就算zoom聽下故事,唱下歌仔,其實真係冇咩意思⋯

男爵府

我係另一post 都有反映過。
其實好多人都有減人工,幼稚園生存都要同家長共度時艱。我建議學費打7折,當留位費,老師唔使zoom,唔使拍片。收7折人工,但唔使做野大家都有so.

侯爵府

寶妮 發表於 20-8-18 21:49
K1上zoom冇咩意思者,k1上學期大部分時間,都係學習同家人短暫分離,學獨立,學同陌生人相處,學習如廁自理 ...

我女學卷幼。k3老師話zoom來打下招呼唱下歌仔。我一堂都冇上。

別墅

solim 發表於 20-8-17 21:18
我仔都係,上左兩星期,冇乜用

X2, 我都覺無乜用

男爵府

fmf903 發表於 20-8-17 18:24
這星期開學了,K1私幼,每天都有zoom 堂。對於雙職父母真係很困難,難道要每天請假在家陪他上課嗎?你們點 ...

幼稚園不是教署規定,吾上zOOM都得架

水晶宮

李露眉 發表於 20-8-18 05:33
我一個小一,一個一歲,一歲學行,扭抱
我又翻工,zoom時,工人唔知點算
...

你工人而家一睇3?肯做都唔好強求佢同你搞zoom了

首頁

尾頁

跳至