自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

miriam 發表於 20-9-18 11:45
幫到大家眼殘又有咩所謂呢

有你哋真好!行少好多冤枉路,真係衷心感謝
我去EK學嘢,過嚟尼邊識答既都盡量分享

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

C.Humphrey 發表於 20-9-18 11:50
有你哋真好!行少好多冤枉路,真係衷心感謝
我去EK學嘢,過嚟尼邊識答既都盡量分享
...
EK 有用既數據可唔可以繼續落去, 耍靠你地幫手報料丫

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

我仔一線小學轉二線小學(依家小二),佢唔係跟唔倒,考左一次試中上成績,係我唔滿意學校好要其,唔關顧學生之餘,喺學術上更加指意晒家長(疫症期間見真章)
我對比過其實兩間學校升中band 1 %差唔多,所以我覺得好睇學校既風氣
當然入倒一線自己小朋友又適應就最好

男爵府

香蕉宝宝 發表於 20-9-18 11:14
我諗緊讀一線做下游好,定去二線做中上游好。

其實點解覺得小朋友入到一線都只係下游?你自己都識講唔知佢資質。若要將來睇情況靈活d轉校,都係一線學生轉二線易d吧。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

香蕉宝宝 發表於 20-9-18 08:37
都未知佢嘅資質係點,應該點揀好。

有機會點都上咗一線先啦

禁止訪問

水晶宮

Kencbr 發表於 20-9-18 12:44
我仔一線小學轉二線小學(依家小二),佢唔係跟唔倒,考左一次試中上成績,係我唔滿意學校好要其,唔關顧學生 ...

如果2間升Band 1%差不多,點解又分到邊間係1線2線?

水晶宮

回覆樓主:

除非十分肯定小朋友讀唔掂,家長又無時間和能力幫他,否則何不讓他試一試?

男爵府

Elenalan 發表於 20-9-18 13:54
如果2間升Band 1%差不多,點解又分到邊間係1線2線?

我估。。依家讀緊間二線有南亞(一班兩三個),校舍細,確實係冇乜家長會做頭3位,但學術上我比較過係差唔多,英文程度仲深少少,可能要就南亞

公爵府

我可以話你知一定要一線!我小朋友係寶校、(150位小朋友一級)而我小朋友成績一直卅名內!我都仲好擔心!我跟到好足!想谷佢到十五名內先可以填B1中學!

公爵府

回覆 miriam 的帖子

餅餅你好呀.我浦eK見好少人講深官!我全靠實地釆訪!我小朋友真係要去到十五名內先夠膽填B1呀、陰公!

男爵府

選擇一線,第一組別比例大好多,一線小學起碼有一半以上B1,再厲害的全級百幾人去到100名都仲係b1,真係讀唔掂先轉校,我學校喺地區算係搶手津校,未算最叻嗰啲,160人8X名入到B1,其實選小學同中學都係要睇埋升學基率,好多人話寧做雞首,莫做牛後,但好嘅學校升中升大學機率分分鐘可以去到八九成,雞頭學校講緊幾個%或者好少少兩三成,最終去到升大學系全港去計的,喺學校做雞頭,但學校比牛校程度差一大截,揀得一線學校預咗會交深啲快啲,有能力又有可能的話揀好啲試咗先

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

castle100 發表於 20-9-18 16:57

餅餅你好呀.我浦eK見好少人講深官!我全靠實地釆訪!我小朋友真係要去到十五名內先夠 ...
你都可以諗到點解無人或少人討論, 就係班家長.........唔識上 BK 或 EK............

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

公爵府

我知⋯⋯

複式洋房

beebee67890 發表於 20-9-18 17:08
選擇一線,第一組別比例大好多,一線小學起碼有一半以上B1,再厲害的全級百幾人去到100名都仲係b1,真係讀唔掂 ...

全級百幾人去到100名都仲係b1 ... 以我所知係要去到SFA呢D先得WOR

利申: 仔以前讀過, 而家都中學了...

大宅

C.Humphrey 發表於 20-9-18 11:40
btw,雖然有部分小朋友遲開竅,但大部分資質高既細路,K2已開始睇到

講問可以點樣睇到?成日驚只係阿媽覺得佢資質唔錯

可以做深一年練習,唔算主動鍾意做功課,但交俾佢嘅功課都可以完成,算唔算谷得下?

翡翠宮

牛年勳章

pizzafat 發表於 20-9-19 00:06
講問可以點樣睇到?成日驚只係阿媽覺得佢資質唔錯

可以做深一年練習,唔算主動鍾意做功課,但交俾 ...

算呀!佢可以自己完成比現有程度深既功課,即係代表有能力,主唔主動做功課係態度既問題。

小朋友記性好唔好?好的話讀書會輕鬆好多。你又可以參加吓比賽考試,test吓小朋友水平去到邊。當你教小朋友新嘢,覺得佢好似海綿咁吸收,仲識自己搵方法學新嘢,佢應該資質唔錯。

當時我女K2時幫佢預備考小學,發現佢真係好快掌握同應用到,就知佢應該係學術派。

翡翠宮

牛年勳章

Iamcatlover2015 發表於 20-9-18 23:42
全級百幾人去到100名都仲係b1 ... 以我所知係要去到SFA呢D先得WOR

利申: 仔以前讀過, 而家都中學了...

SFA直情係一線頭啦
上到中學仲食緊小學老本

珍珠宮

李露眉 發表於 20-9-18 09:10
如果唔係一線料,真係會讀得好辛苦,
但唔試又唔知.

試過真係唔得咪轉返出嚟囉!一線學校出嚟想轉校點都容易啲

首頁

尾頁

跳至