自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

hker 發表於 20-11-9 13:09
一向教會多衰人(or, even 賤人 我在教會長大的)

傳道人?我媽長期在醫院。到臨死,最大心願是返 ...

我讀完中學已經脫離左好耐,絕對相信有好多教會只係為「業績」,不過都好彩遇過D真心幫人既牧師。

男爵府

樓主可以講多 d 嗎

大宅

廢話少講 發表於 20-11-9 14:57
其實我覺得教會入面嘅人比普通人更偽善,掛住教徒係好人嘅面具做人更恐怖
...

認同。偽善到得人驚,完全係帶住假面具來做人,好恐怖。

大宅

回覆樓主:

教會本身冇問題,有問題嘅係牧師、傳道人,係佢地去管理教會的。
信仰究竟係令人向善,還是要迷惑人心?呢一年真係令我好迷茫。

大宅

人縱然失信, 主耶穌仍是可信的。耶穌基督昨日今日直到永遠都是一樣。願大家受過傷害的心, 得到醫治。

Tuscany    發表於 20-11-11 22:19
小肥楊    發表於 20-11-10 01:50
hker    發表於 20-11-9 15:36

大宅

回覆樓主:

好彩我自己細個時返開教會,所以到亞女大個,我就好有決心唔會俾佢返教會,甚至教會學校(中學)都唔會報讀。佢哋啲人嘅思維好恐怖。到舊年,我深深認為自己的決定是正確的

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

失望了好耐啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

樓主咩事令你出咁火的POST??

子爵府

回覆樓主:

無論學校或是社會,都有著不同樣式的人,教會亦然。

我返教會廿年,十年前有機會進升某個級別,不到一年,因我主動提出一些在教會遇到的事情而被降級,涉及的另一人因身份比我高,不要說懲罰,他連我為何被降級也不知何故(多年後他跟我說的)。

讓我學懂的是,世上沒有完全人,每個體系都有不足之處,返教會乃是認識神,縱然遇到十年前那事,也沒有動搖我對神的信心。續....

子爵府

回覆樓主:

十年後的今天,雖然我仍被降級(要努力表現才能有機會復級),但教會裡的身份對我已不重要了,因我知道重要的是我和神的關係有沒有隨年日增加。

我想表達的是,神是信實的,祂從不輕看我們每一個對信仰所作下的決定。

神在這些年很祝福我,是超乎我所想所求.....今天我有一個美滿的家庭,有一對乖巧的兒女,身邊的人對我亦很好,我很感恩

adcyf    發表於 20-11-9 21:42

珍珠宮

回覆樓主:

好多都為名為利 假大愛

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

有時,真係要抽出一下,先看得清。

細過返的教會....跟現在感覺唔同了

等於你幾愛公司,點愛份工....日日夜不停咁對住公司野或者同事,點都會反感

大宅

hker 發表於 20-11-9 13:09
一向教會多衰人(or, even 賤人 我在教會長大的)

傳道人?我媽長期在醫院。到臨死,最大心願是返 ...

[最愛搞小圈子去行惡],呢句,非常貼地,亦感受過

大宅

princesssarah 發表於 20-11-9 15:56
十年後的今天,雖然我仍被降級(要努力表現才能有機會復級),但教會裡的身份對我已不重要了,因我知道重要 ...

感恩你對神的不離不棄,也實在有太多基督徒做壞見証,破壞人和神的關係,所以人是罪人,冇錯的。

侯爵府

2024年龍年勳章

adcyf 發表於 20-11-9 15:25
人縱然失信, 主耶穌仍是可信的。耶穌基督昨日今日直到永遠都是一樣。願大家受過傷害的心, 得到醫治。 ...

自佔中起, 我對人對同事好失望,但我心底有我相信嘅主耶穌! 人吾可信、有啲人好邪惡, 但我仍信有主嘅愛!

我吾會周圍claim 自己係基督徒、 討厭番教會聚會, 但我仍會禱告! 呢啲係我與我信仰嘅聯繫!

adcyf    發表於 20-11-9 21:46

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

黑暴之後就無返教會了, 大家不能同行,

但我心信主!

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

教會只是一個被人利用的東西,本身宗教無問題,有問題的是人! 我尊重各宗教本義,但牽涉到人(教徒)我一向不相信

OM123321    發表於 20-11-9 18:35

大宅

咩事?有冇懶人包,我99成日提我唔好信哂教會係好人

大宅

我比較相信有信仰既人都係善良,我99話唔係,教會都可以有壞人

首頁
12345...6

尾頁

跳至