自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

搵專補講就易,首先要夾小朋友,其次又要夾時間距離。最尾都係$問題
利申:支持祖國 反對移民

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-19 11:05
既然自己冇能力教,當然請人教就最好。
最怕啲人成日強調有冇補習,唔出去補但父母自己教,嚴格黎講咪又係 ...

想人地覺得自己仔女天生叻過人,其實背後阿媽每天發功早教操題仲週圍問人攞料點補最好

子爵府

chanyuki 發表於 20-11-19 10:13
剛剛收到各科的程分成績,除了英文比較差之外其他科都尚可,因為阿囡從來不參加補習班,功課/溫習都係靠我 ...

搵補習啦,無論結果係點,都唔會自責... 如果唔搵補習,呈二touch wood 考得唔好,你會後悔無補習

伯爵府

剛剛收到各科的程分成績,除了英文比較差之外其他科都尚可,因為阿囡從來不參加補習班,功課/溫習都係靠我 ...

明知是你弱項成效低,冇謂浪費大家時間

直接搵2-3個私補,講明試住2堂先,之後叫你女自己揀一個最夾佢嘅,跟足學校的format 去出題比女做,趕住呈3前做熟晒下次考試範圍

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

快D揾補習,语文係要用時間浸的,中英皆是

侯爵府

學好語文係累積,平時要大量閲讀.
咁急要揾人“救”,祝揾到個好老師.

大宅

babe13E 發表於 20-11-19 11:41
理解唔到咁多年都發現唔到問題!小一至小五冇測驗考試?如果唔識,平常做功課、測驗都應該會發現。

我仔小 ...

就係平時功課、小測、英默幾好的、去到呢二次呈分試先退步⋯⋯
所以我不停責怪自己係咪因我自己Tenses, comprehension 弱,唔識同佢操所以搞到連佢都弱埋!

侯爵府

呈分會出深啲,因為要分高下!
如果叻,會拉高成績
如果差,唔使講...

大宅

樓主話弱果幾項其實已經佔左份卷一半,而且呢幾個問題唔應該去到小六至發現,正常應該小五學到past perfect同present perfect tense時已經露曬底,而家你最好立即搵專科補習,仲要上門一對一針對性咁執,至於閱讀理解就係平時閱讀功力,閱讀少當然答唔出

你自己都話自己都攪唔掂就唔好再教 交比其他人去做

大宅

chanyuki 發表於 20-11-19 11:12
其實練習我好多,但要解釋返比佢知係有難道!

如果要勁解釋至做到即係佢唔明,因為屋企你傍住佢逗都逗到岩為止,考試自己做就立即唔得

咁通常問題係咁原因有三
一 少閱讀 字唔夠 無透過閱讀訓練上文下理
二 集中操卷講解串字 無真正透過閱讀去學文法
三 tense conjuction 死記硬背 實際用途唔明 見一題解一題 出個信件格式 第一題係present tense,第二題講琴日去公園踢波 past tense再加幾個past contitious 溝埋一堆已經攪唔惦 亂做

仲未計小五小六開始有open cloze 仲頭痛

伯爵府

jessiemom 發表於 20-11-19 10:58
回覆 chanyuki 的帖子

閱報係好好既練習,但benefit for長遠,你而家需要快速針對性,我覺得私補合適D。揾 ...

Jm可以pm我喺邊度找私補嗎?

大宅

Max20080525 發表於 20-11-19 13:24
如果要勁解釋至做到即係佢唔明,因為屋企你傍住佢逗都逗到岩為止,考試自己做就立即唔得

咁通常問題係咁 ...

你講中晒

大宅

chanyuki 發表於 20-11-19 13:37
你講中晒

後生時補小學生十個有9個係呢類問題 餘下一個有閱讀習慣,唔會有呢類問題,如果你女係咁,做家長係教唔惦一定要掉出去私補,仲要將勤補拙,睇多d英文書或者non fiction 增強估字能力,睇得書多係唔駛查唔駛解,估都估中個答案

你可以搵幾個私補一齊上,睇岩邊個你女上得較好就特訓,開頭一星期要兩至三堂,慢慢識做番至轉一星期一堂

大宅

閲讀會幫助到認識更多vocabulary 幫助到writing , 但係tenses connectives and comprehension 真係要靠操練。我會建議你搵英文專科補習,我個仔有上開英文專科班,我發現其實學校老師出卷出題目都用出版社e,g longman, 嘅database試題庫,而我仔平時補習時老師比嘅練習竟然同學校測驗考試一樣,我問過老師,原本係因為佢哋用一樣嘅teaching resources

伯爵府

回覆樓主:

派位好似只睇呈一,二,呈三主要for 扣門

大宅

Max20080525 發表於 20-11-19 13:43
後生時補小學生十個有9個係呢類問題 餘下一個有閱讀習慣,唔會有呢類問題,如果你女係咁,做家長係教唔惦 ...

佢d 問題應該積左有三至四年 唔可能一時三刻解決曬 要一步步黎 不能急

如果平時唔太開口講英文 咁就同時要train oral,咁可以透過講野增強文法運用,講得多就錯得少

大宅

Catcatlove 發表於 20-11-19 13:44
派位好似只睇呈一,二,呈三主要for 扣門

正是,擔心派吾到心儀學校,就要叩門了

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

快 d 外補, 自己弱項真係無得強求, 俾呢 part 拉低個分真係好唔抵丫

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

禁止訪問

男爵府

自己教唔掂一定係搵私補
想問下樓主女兒係普通學校定較有名既學校?

首頁
12345...6

尾頁

跳至