婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

別墅

如果要將bb帶去99屋企,夜晚揍返自己屋企,又話而家肺炎咁嚴重,唔敢成日帶佢出街,又要晨早炒醒bb, 收工去99度嗰d時間老婆一樣係面阻阻好辛苦,唎個又係一個問題。如果唔帶去,要99朝朝6點幾7點走嚟自己屋企,等到夜晚7點幾煮埋飯等你哋返嚟先走,咁樣辛苦老人家,又係一個問題。
所以我一直同我c6嘈要請工人自己揍,99間中嚟幫吓手睇吓,咁樣99又唔使晨早到晚過嚟,又唔使晨早炒醒bb,咁樣係最好。
你今日唔請工人,遲早都要請,到bb識行識走,返學讀書,你都要有個工人幫手做吓家務,帶返學放學,老人家會老,而家已經周身骨痛,過幾年都幫唔到手,唔通你成世掉個b比老人家揍,第時個b跟慣咗99住,話以後唔跟父母住,到時後悔已經太遲 (識人真係咁,跟慣呀嫲住,唔肯跟返父母住)

(好對唔住,我用咗你個post嚟發洩,但係我同你處境好似,希望用老婆角度話比你聽老婆嘅諗法,請你原諒我說話冒犯)

大宅

Edwardcase 發表於 20-11-23 09:32
大家既睇法就係:
媽:暫時同佢地住直到佢大少少先
老婆:有產後抑鬱,同屋企人住好唔開心,覺得好無自由, ...

一係叫你老婆都反工揾錢,之後請工人,如果你老婆吾付出就想十全十美又真係幾吾為你諗

複式洋房

yuki... 發表於 20-11-23 12:35
如果要將bb帶去99屋企,夜晚揍返自己屋企,又話而家肺炎咁嚴重,唔敢成日帶佢出街,又要晨早炒醒bb, 收工去 ...

唔會 見到同路人 反而覺得有人明白自己

複式洋房

如果要將bb帶去99屋企,夜晚揍返自己屋企,又話而家肺炎咁嚴重,唔敢成日帶佢出街,又要晨早炒醒bb, 收工去 ...

你提出好多個point 有d係我仲未諗到 的確係咁,到時好夜仲要返去接個仔返黎又有新一波怨言

複式洋房

Charliefunfun 發表於 20-11-23 12:16
要靠長輩幫手就食得咸魚抵得渴
預左會縱,唯有自己努力教返好小朋友
比著我,如果我要長輩幫手,我點都寧 ...

(emoji)(emoji)

複式洋房

Byyan 發表於 20-11-23 12:38
一係叫你老婆都反工揾錢,之後請工人,如果你老婆吾付出就想十全十美又真係幾吾為你諗
...

已經返緊....

男爵府

yuki... 發表於 20-11-22 21:57
我想好想問問大家,我有類似問題,我同c6都係雙職,呀b比奶奶揍咗1年,我就一直好想自己請工人揍,c6死都唔 ...

最好聽ge理由就係奶奶湊仔辛苦,請個工人幫輕奶奶
但如果佢考慮錢(覺得請工人貴)無位(工人唔知瞓邊) 或者就係唔鐘意外人係屋企(我就係咁)。。。呢啲原因好難搞

珍珠宮

一句講晒, 錢既問題, 樓主買樓開大左個頭, 供樓吃力, 冇唸清楚就中出, 又或者唔小心, 有意外, 生BB

伯爵府

你個case同樓主都唔同,點可以相提並論,唔該你唔好再你想向你老公發洩嘅情緒同說話變咗畀樓主嘅意見。
樓主已講明,2公婆返緊工,要供樓洗貴大,無錢請工人,外母唔方便幫手,正常人都理解到樓主難處,但你一味將自己想老公點做變成意見,你哋有錢你老公都唔想請工人,何況冇錢點請?
可能樓主老婆就係睇埋好似你呢啲網友講,先諗埋一二邊,唔係接受現實。

別墅

晴天bb 發表於 20-11-23 13:54
你個case同樓主都唔同,點可以相提並論,唔該你唔好再你想向你老公發洩嘅情緒同說話變咗畀樓主嘅意見。
樓主 ...
兩公婆都返工,請個工人一個月人工連保險當$6000左右,一人$3000講真係唔係真係比唔出?(有錯請指正)
我c6都係話比唔出㗎,又話間屋細唔想多個外人係度,又話工人揍唔放心,總之好多藉口
而家樓主諗緊帶bb返嚟屋企,然後係將bb每日帶來帶去,定要99每日走來走去,都係唔諗請工人,同我c6一樣,所以我想話比樓主知,需唔需要請工人,亦都唔係淨係我一個人勸樓主請工人
當然我都需要同樓主道歉,我用咗唎個post嚟發洩

伯爵府

你層樓同你父母屋企有幾遠距離? 其實經濟原因你同太太都冇咩選擇, 你負擔唔到工人, 你媽媽唔願意去你屋企湊。所以你要同你太太溝通你地即時既選擇只有:

選擇1. 搬走然後每日接送BB去你父母家,如果你太夜收工而你太太又唔可以去接BB, 咁呢D時候咪留BB係嫲嫲度訓。唔駛再討論點解嫲嫲唔去你屋企, 人地唔願意冇得逼。

選擇 2. 繼續一家三口留係你父母度住

同你太太講呢D選擇唔係完美, 但俗語一句鬼叫你窮呀頂硬上! 大家咬緊牙關將來便會有好日子過!

你BB幾大? 之後可考慮排你屋企附近育嬰院

伯爵府

回覆樓主:

樓主好明白你嘅難處,因身邊都有人好似你太太咁嘅朋友,但我可以話你知,你同佢講道理無用,你太太只會諗自己同bb,其他唔會理。
你太太話為bb好,你媽媽應該過去照顧bb,其實係預咗唔答應,咪可以得逞,係我朋友逼老公就範招數。
畀個建議樓主,解決問題只可以樓主強硬啲,同老婆講明工人無錢畀,一係你有錢就你自已請,你就無錢,你只可以畀你阿媽湊,如果你老婆堅持佢嘅主見, 樓主只好擺出一副愛理不理唔關你事嘅態度,因為你再講啲咩都係你嘅錯,直情唔出聲照你意思將bb帶過去畀你阿媽睇。等你老婆頂唔順再同你傾嗰時,如果一樣咁癲,你就一樣嘅態度直到佢態度軟化改變,先有得傾,到時大家平心靜氣再傾

大宅

Edwardcase 發表於 20-11-23 12:55
已經返緊....

咁樣真係要你老婆接受現實。。。

伯爵府

yuki... 發表於 20-11-23 14:09
兩公婆都返工,請個工人一個月人工連保險當$6000左右,一人$3000講真係唔係真係比唔出?(有錯請指正)
我c ...

你不如同你老公講啦。
順手問下你老公,而家咁嘅環境,就算兩公婆一齊做嘢,但要供樓有其他開支,養bb,係咪個個都可以負擔到請工人呢筆錢?
仲有呀冇錢請工人,要求人幫手湊bb, 真係要分下莊閒,唔係話你想就想。唔信嘅你,睇下其他jm留言,都係話一係bb留低喺奶奶屋企,或者每朝帶bb去奶奶家好正常。
只有啲自私自利嘅人先會,當自己嘅父母6299係工人,每日要求過去幫自己湊仔,唔知老人家會辛苦, 就算係full time媽咪,湊小朋友都覺得辛苦。更何況上咗年紀嘅老人家唔該將心比,唔好當老馮,唔鍾意99唔代表佢唔辛苦,憎佢嘅人受咗人恩惠嘅人,有無感恩有人幫你湊b。

子爵府

你財政是否一定要2個人的收入才可供定只是生活質素唔得(買多件衫呀,什麼興趣班那些不是必須的),如果是我,我會賣了這層樓,去租去買第二間只有你收入都能應負的,否則你是無可能解決,因為任何只要有你父母的方案都無可能過到你老婆這關。

別墅

晴天bb 發表於 20-11-23 14:14
樓主好明白你嘅難處,因身邊都有人好似你太太咁嘅朋友,但我可以話你知,你同佢講道理無用,你太太只會諗自己同 ...

我c6就係用你唎種態度,
咁講法你唎種方法,做老婆嘅係咪又係可以話同你講道理無用,個老婆可唔可以掉返轉搶咗個b去自己鐘意掂就掂,唔理個老公講咩,請工人就自己比錢即係頭家你無份啦,咁離得婚啦
我都好想咁做,搶走個b用自己想嘅方法揍,但係我唔想搞到離婚,結果而家死忍
而家樓主老婆同99相處唔到,係唔係應該帶返bb去自己屋企住?自己頭家自己負責。
將個b帶去帶去,定係要99走來走去,兩個方法都真係會有交嗌,之前講過唔再講,樓主你自己認真考慮請唔請工人,如果一人$3000真係比唔出,咁係唯有用頭先嗰兩個方法。

你應該係個男人嚟,先會完全唔諗老婆感受,覺得老婆諗嘅嘢就係諗埋一邊,自己諗嘅嘢先叫做啱,教人唔好理老婆,總之自己想點做就點做
如果樓主跟你咁做遲d就分分鐘嘈到離婚

伯爵府

yuki... 發表於 20-11-23 14:38
我c6就係用你唎種態度,
咁講法你唎種方法,做老婆嘅係咪又係可以話同你講道理無用,個老婆可唔可以掉返轉 ...

我真係勸你直接同佢老公傾掂去,唔好將你想發洩嘅嘢去搵其他人。
亦都唔該你唔好斷章取義,樓主已經講到明,人哋要供樓冇錢請工人,我唔明白你呢度死咬住呢個問題,究竟係想發洩你嘅情緒,唔該搵番你老公,唔好找我。

別墅

晴天bb 發表於 20-11-23 14:49
我真係勸你直接同佢老公傾掂去,唔好將你想發洩嘅嘢去搵其他人。
亦都唔該你唔好斷章取義,樓主已經講到明, ...
ok,咁我都勸你唔好再走出嚟教人唔使理自己個老婆點諗、自己搶咗個b想點揍就點揍
你咁諗,老婆都可以咁諗,盞離婚

首頁

尾頁

跳至