自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

政府諗辦法切斷輸入源頭好過啦!

而家出入境人數只係4位數字,相信有足夠人力物力去,做詳細及跟進檢測和隔離(包括安排專車&指定酒店)

https://www.immd.gov.hk/hkt/message_from_us/stat11.html

最大病毒來源可能係>>>轄免檢疫人士,及其他確診數字日日增嘅地區(有資料參考)

https://www.worldometers.info/coronavirus/?

$5000原意係好。

但相信的士司機、其他前線基層工人,為繼續工作,如無病徵,不會為$5000增加檢驗動力。

反而,可能造就資源錯配,俾一群唔駛做、有時間、有閒錢、放假聚眾去玩、防疫鬆懈而染疫嘅人士。

因為一小撮不自律、濫用自由嘅人,影響大部分守法、守規市民!

政府不要再因管治不妥!犧牲正常市民,返工、返學,回復正常生活嘅權利!

珍珠宮

BKsquare 發表於 20-11-23 08:41
我其實唔覺得係一樣意思

我意思唔單止呢次,好多事都係咁

公爵府

2023年兔年勳章

mother904 發表於 20-11-23 07:38
我覺得如果係染疫的人有需要可以申請政府生活津貼,市民的接受程度會大很多。
如果人人中左都派錢,感覺是 ...

講得啱,人人都派,同原意出入好大。
樣樣都賴行政需時,可以見到管治嘅行政效率,工作能力有幾低。

最令人反感,係一大班飲雞湯,跳茶舞嘅人,可以攞五千元。有無搞錯,咁都得,乜野世界?

公爵府

可唔可以取消這項津貼 ?

大宅

回覆樓主:

哩d官員加哩d咁既質素既議員,只可以用痴痴呆呆,坐埋一檯 諗埋d屎橋就要納稅人埋單,仲可以攞埋光環,又可以大大隻字寫住"成功爭取"

珍珠宮

我信冇人為想攞5000去染病

但染得嗰d而家大部分都係唔怕病照去玩嘅人,冇錢派嗰時都唔會節制,何況而家有錢派

珍珠宮

mickeyeva 發表於 20-11-23 07:25
白痴政府又批,痴痴呆呆坐埋一枱,浪費晒納稅人嘅錢!

https://www.hk01.com/%E6%94%BF%E6%83%85/ ...

即係有知識無知識,專家政棍都係 用pat pat 諗嘢!!
在一個社會一同生活,有權利,也有義務,呢個係小學應已教的基本常識!!(雖然班垃圾民煮犯民派,一味只講權利)
有病亦明知傳染性極高,為一己私利而不做檢測,係等同謀殺或誤殺,危害整個社會。呢d不守社會義務的人,不應有權利,應被唾棄,甚至重罰,而不是在津貼。
不愛自己社會,社會也不應對他憐憫!!

頂盡,要求人人去做檢測,跟住送張本地消費券。。之後若有人不做檢測而又係隱形患者,必需予以重罰監禁!!

幸福花    發表於 20-11-23 11:05

珍珠宮

原意係好,係香港人比較計較、又陰謀論先惹來抨擊。支援患者被理解為鼓勵染疫,呢個社會都幾負面。

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

healtheworld 發表於 20-11-23 08:26
派錢派到比人鬧,全球首創

呢個項目真係衝出 宇宙

伯爵府

Ononluk 發表於 20-11-23 10:24
原意係好,係香港人比較計較、又陰謀論先惹來抨擊。支援患者被理解為鼓勵染疫,呢個社會都幾負面。

...

幾千蚊恩恤金都眼紅 唔知以為50萬

如果真係好恨攞嘅,全家專登惹晒,佢都可以攞架

珍珠宮

Rubik 發表於 20-11-23 10:22
我信冇人為想攞5000去染病

但染得嗰d而家大部分都係唔怕病照去玩嘅人,冇錢派嗰時都唔會節制,何況而家有 ...

咁唔通為咗呢啲自私染病嘅人,放棄支援部份因工作需要而手停口停嘅人嘅支援嗎?
心情上,我都唔想幫啲為咗玩周圍傳播病毒嘅人,但實際上,政府補助政策要快同簡單先有用。
何況,去玩嘅人,都唔會為咗$5000 搞到自己更快染病啩,點講都唔知係一個增加感染個案嘅政策。

珍珠宮

Ononluk 發表於 20-11-23 10:30
咁唔通為咗呢啲自私染病嘅人,放棄支援部份因工作需要而手停口停嘅人嘅支援嗎?
心情上,我都唔想幫啲為咗 ...

所以我覺得要審批。。。

其實只要係緊密接觸者,要隔離都手停口停,咁係咪又要資助?

大宅

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

syyysc 發表於 20-11-23 07:33
不相信香港人為$5000 淪落到去染疫!

正常香港人唔會.
但香港好多南亞人,其他失業人士真係會挺而走險喎...

珍珠宮

syyysc 發表於 20-11-23 07:33
不相信香港人為$5000 淪落到去染疫!

依家部份港人並不是咁精明,可以用常人思維理解的

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

MM2H 發表於 20-11-23 08:31
唔係話會為5仟去染疫,而係數據上,中嘅大多係得閒去玩嘅人,手停口停人士並不屬大比數

既然得閒去玩唔悶 ...

但可能就係驚手停口停嘅人唔去做檢測所以比例少, 有些人可能無病徵覺得無事無謂停工去醫, 但佢一路照常生活繼續四處傳染, 真係會有好多依類的香港人。

另一方面我覺得點解唔係確診嘅人有需要才去申請補助, 而係逢確診都派5000呢, 因為涉及行政費用會高過逢確診都派錢, 確診人數其實有限可能都係幾千人, 但申請審查補助的行政程序及人手都多, 所以會貴。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

hohodemama 發表於 20-11-23 10:51
正常香港人唔會.

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

老翻太太 發表於 20-11-23 10:54
依家部份港人並不是咁精明,可以用常人思維理解的

男爵府

回覆樓主:

我寫咗email去衛生防護中心表達反對,唔知有冇用,不過做咗對得住自己。平時我到冇話反政府,做好自己便算,今次聽到呢個確診派$5000嘅消息真係火都嚟埋

男爵府

hohodemama 發表於 20-11-23 10:51
正常香港人唔會.

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Ononluk 發表於 20-11-23 10:24

...

應該係有心人帶風向(咩有心人自己諗), 逢政府必反, 香港人好易因錢而跟跟計較, 所以今次又好快被帶住走, 好似逃犯條例容易牽動。

首頁
12345...6

尾頁

跳至