自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

namnamnamlolo 發表於 21-1-3 08:02
黃人一向比較自我
呢啲叫做自私,唔係自我喎

侯爵府

人各有志

子爵府

回覆樓主:

自私的人就是自私的人,與政治何干?况且英國疫症嚴重過香港,他們可能會後悔。

珍珠宮

移民係好大決定,影響自己同下一代一生,咩原因決定移民都好,如果諗清楚呢個係最適合自己同自己愛嘅人嘅決左,就去吧,呢個世界總有太多理由俾自己推後計劃,今次推遲,咁下次呢?
留下父母喺香港亦不代表以後不聞不問,人地有咩準備,都未必同全世界交代。

子爵府

amazing 發表於 21-1-3 08:54
其實咩叫情感勒索啊?中國人講孝義鬼佬冇啫

外國人子女18歲搬開住,幾個各去唔同地方工作生活好普通,感恩節聖誕節會團聚食大餐,之後又各自各生活。只可以話文化不同
Sweetheartb

侯爵府

本來移民就冇咩問題, 獨立家庭獨立個體都可以咁講
但好多case係幾兄妹供養/照顧緊父母
突然走咗, 也唔比家用, 淨低一個兄弟姐妹獨力照顧父母 (甚至走晒)
理論上佢當然冇犯法, 道德上真係.... 大難臨頭各自飛, 感慨囉

另外, 鬼佬, 外國人其實唔係個個國家文化都不念親情
好多歐洲人其實都係好顧家包括老人, 唔好比美國那套洗腦

大宅

sisilee321 發表於 21-1-3 11:12
但因為無自由移民就真心弱智

香港邊度無自由?我真係諗左好耐都諗唔到

最弱智既係話怕左國安法移民,跟住移去國安法辣香港十倍既地方。

公爵府

uns 發表於 21-1-3 07:52
身邊有幾個家庭最近移民去了英國,他們都有年老父母在港,其中有一個家庭的母親在她們臨出發前要做手術,他 ...

我朋友叫我走,我話我地兩公婆仲有父母要照顧。
佢話:你地仲有細佬㗎嘛,叫細佬睇住咪得囉
而佢自己又真係咁做⋯⋯
無言⋯⋯

男爵府

其實子女都是獨立個體,長大了就有自己的生活。
我就覺得囡會比較顧家,會念及家中長老,但囝大了多數聽老婆話啦,顧住自己頭家就算。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

曾經有個黃人問我會唔會移民:
我: 唔會, 因為我亞娘8+歲了, 去到外國無論食,住,行,醫療都唔方便, 同坐監無乜分別, 即係叫佢等C, 但老人家, 就算C都想C在香港.
黃: 唔顧得咁多啦, 我要為下一代著想, 老人家唔去係佢自己嘅選擇.

思維問題, 你想走, 帶下一代走, 你父母想留, 你係下一代, 點解唔跟呢
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

即使在香港,都會因為政見不同而反面啦,我姑9都在暴動之後,好少探望99, 只在節日食飯,以前一星期一次

公爵府

2024年龍年勳章

naicha 發表於 21-1-3 12:12
本來移民就冇咩問題, 獨立家庭獨立個體都可以咁講
但好多case係幾兄妹供養/照顧緊父母
突然走咗, 也唔比家 ...
係呀!剩低在香港的,負責陪老人家覆診,去銀行,維修電器.....唔好同我講呢D zoom 做得到。

公爵府

2024勳章

gilbertwong1977 發表於 21-1-3 11:06
當年啲人偷渡黎香港咪一樣咁無良掉低父母係鄉下

咁當年係無得食, 唔係為“自由”
根本係兩個層次, 唔係一樣架喎

公爵府

牛年勳章

myshadow 發表於 21-1-3 12:12
最弱智既係話怕左國安法移民,跟住移去國安法辣香港十倍既地方。

我都有個黃朋友同我講香港疫情好嚴重所以要快啲過英國

小菜豆    發表於 21-1-4 10:10
SU213    發表於 21-1-3 15:30

伯爵府

namnamnamlolo 發表於 21-1-3 08:02
黃人一向比較自我

我諗吾關黃定藍事,可能人哋一家人早已計劃好安排好溝通好呢。。(我吾g)
我有個朋友為左去旅行(已經系成日去),佢爸爸做手術(重要)…佢都照去,仲喊哂口話今次旅行佢安排安耐,所以好想去(去左)。佢媽仲邦佢隱瞞,對外宣稱佢要返工(出trip)…。可當然可以話佢自私/不理親情,但是也有人成就出來的。

男爵府

回覆樓主:

以前小學的一位老師,現在年老了,話後悔送仔女去外國讀書,在當地落地生根,宜家兩老體弱多病,仔女不在身邊。

公爵府

2024勳章

Yibu 發表於 21-1-3 12:26
係呀!剩低在香港的,負責陪老人家覆診,去銀行,維修電器.....唔好同我講呢D zoom 做得到。
...

梗係啦, 唔好成日講而家科技幾發達, 好多野網上可解決 e.g zoom
如果老人家唔識用zoom , 唔識揀電話 plan....或者要陪去睇醫生 etc
令我諗起一個故事, 大概講個青年想用竹蘿孭個老人上山放低佢, 之後個青年個仔提佢唔好掉個竹籮, 因為要等個青年人老左可用返

珍珠宮

uns 發表於 21-1-3 07:52
身邊有幾個家庭最近移民去了英國,他們都有年老父母在港,其中有一個家庭的母親在她們臨出發前要做手術,他 ...

唔講政治, 疫情後成個西方國家, 經濟唔得

人性本來排外, 怕外人黎搶飯碗搶學位搶男人......(所有資源)

跑馬仔買(估)票,都睇往積啦,細時老師教歷史教訓人類架麻

西瓜靠邊大, 點睇邊一邊大,好明顯啦

伯爵府

弱弱一問
身邊也有兩個家庭係上兩個月移民咗去英國,又係走到好急趕唔切同朋友farewell. 咁呢種係咪BNO移民?

用戶要求終止服務

牛年勳章

我都見到有 d 仔女即使同住喺香港,都一樣唔理父母。
未經許可,請勿轉載

首頁
12345...9

尾頁

跳至