自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

circleda 發表於 21-1-22 09:19
我以前老細租過比印度人,重係公司客,高級人員。完約後去睇吓,廚櫃一打開曱由空群而出,嚇到佢老婆腳軟 ...

睇完咁多post你呢成則最驚嚇

大宅

wannabe118 發表於 21-1-22 10:11
印度人好多業主直接拒絕,但如果你果間係貴樓,租既印度人多數都係做金融的,基本上果d不是傳統印度人,就 ...

有人話印度人好有錢,好多係香港做珠寶的,可能高質素d,咁傳統印度人係香港係做咩嘅呢?

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

唔會啦~~
佢地污穢到死..
一間屋住一堆人; D小朋友又難以控制

男爵府

回覆樓主:

佢哋啲細路仔好鬼曳, 我講緊係有錢嘅印度人的细路。

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

我係c奶 發表於 21-1-22 10:15
我個間租金6萬幾一個月,租過俾大公司印度高層,一樣咁大味,窗簾洗都冇用,直接掉
...

租金6萬幾,JM真有錢,間屋市值過4千萬

水晶宮

loveannis 發表於 21-1-22 00:41
而家有層樓放緊租,都有agent打黎問,但有幾位最尾都怯怯地咁問:會唔會考慮租俾有色人士eg.印度人

你地有 ...

如果你唔想成屋咖哩味、唔想門口左右地下有2枝蠟燭點完嘅痕跡、唔想門口貼住啲古靈精怪嘅牌之類,就唔好考慮

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

loveannis 發表於 21-1-22 10:21
有人話印度人好有錢,好多係香港做珠寶的,可能高質素d,咁傳統印度人係香港係做咩嘅呢?
...

廚師,地盤,運輸

伯爵府

2024年龍年勳章

我唔會租,因為佢地習慣聚會,又多小朋友,小朋友又精力充沛

大宅

karen125 發表於 21-1-22 10:15
我覺得有啲印巴籍好叻,好高薪,睇佢職業,如果有啲好勁嘅,都會租畀佢哋,不過預間屋一定好大陣咖哩味。
...

facebook有放盤專頁?定係放俾自己d friend睇幫手搵?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我係c奶 發表於 21-1-22 10:15
我個間租金6萬幾一個月,租過俾大公司印度高層,一樣咁大味,窗簾洗都冇用,直接掉
...
煮食固然之有味, 但佢地個身體亦會自然散發好大陣香料味。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

我都唔會租比印度人
我遇到印度人
有冇讀過書都衰過人
睇樓就例牌壓價壓到離地
住落就多多投訴
反而菲律賓幾好消費都高
尼泊爾都純品但一般做草根工種

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

funseller 發表於 21-1-22 09:43
我屋苑之前有住客分享,前排對門少數族裔住客日日笙歌開party,十對八對鞋擺門口不特止,仲喺門口點成排蠟 ...

即刻報消防搵人救火。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

唔...有得揀就唔好啦, 唔係想歧視, 但佢地真係好唔衛生, 我隔離屋試過住印印, 佢地真係好dirty, 食完D pizza, 意粉呀, 係唔放入垃圾袋架! 直接掉入垃圾房

子爵府

2024年龍年勳章

Jasmine-4711 發表於 21-1-22 01:16
租時講一家四口, 到退租收樓時,
可能唔止咖喱味入廚櫃難散,
係做包租,改間格做劏房租俾同鄉住,

絕對正確!我舊時住既屋苑露台對露台,日日見到對面間屋幾伙人响屋入面活動,d小朋友出出入入嘈到斷估佢租屋時唔會同業主講咁多人共住一室都肯租掛

男爵府

loveannis 發表於 21-1-22 10:33
facebook有放盤專頁?定係放俾自己d friend睇幫手搵?

你上Facebook搵業主自讓,搵屋專頁,有大量

男爵府

回覆樓主:

宜家班地產agents可能做新樓,好少sale租客,自己上網放租仲快啲,又唔駛畀佣金

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

佢地好乞人憎...
之前有個印度佬...重要係D公司高層...
CHEAP 爆成日遲交租...
月月7號先入票...(7號係LAST DAY要交租)..
跟住彈票係常態...
成日由月頭追到月尾...跟住收到收...又要再追過...

到約就完...一早3個月前已同佢講明...唔會續約...
跟住就成日whatsapp我...話住得好好丫..
佢以後會準時D交租..
重要叫我唔好加租續比佢..
真係痴痴地

真係試過一次...一世都唔會再租比佢地..
間屋唔係我的..係老爺既..
但因為間樓係連租約買....
一開始都唔知個租客係咁....
因為老豆同佢溝通唔到..就PASS左比我..
果年我真係過得好煩...
個印度佬又要遲交租又要投訢又要整乜整乜...
唔續租重要不停SEND MSG求續租...
有心續約好心佢之前就唔好咁麻煩啦...

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

可以的話, 唔考慮, 生活習慣不一樣, 會連累隔離左右.

家人曾經租過俾一家印度人, 成屋咖哩+印度香油味不在講, 印度人好中意叫埋D親戚/鄉里一齊住, 結果4百尺可以住十几人, 日日嘈到俾隔離屋投訴, D鞋成個走廊都係, 垃圾就咁放走廊(隔離屋話俾業主知), 厠所屙到塞(叫業主揾人上去通), 你話佢咩...佢話唔識听.

交租唔准時, 每月都要追, 追完都要分期俾, 忍咗二年, 終於收返層樓, 臨尾二個月唔交租, 自己用按金抵租, 上去拍門, 唔開門, 搬走咗后, 屋內"海量"垃圾, 間屋釘到爛晒, 真係...寕願掉空都唔會再租俾佢哋.

可能只是我家人唔好彩啫, 希望有例外, 只供參考
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

別墅

我老細有樓租俾印度人,唔係勞動階層,係中環返工做投資,都係攪到成屋咖喱味,自己攪到成屋小強,竟然話係出面爬入佢間屋,要我老細出錢搵滅蟲公司搞,點知管理處話鄰居投訴返佢污糟,又成日欠租。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

香港有好多印度人環境好好,好多做醫生的。
不過佢地喜歡family gathering 係事實。

首頁
12345...7

尾頁

跳至