自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

hi...我朋友送了一個華為AX3Pro給我..........請問容易安裝嗎?thx

瑪瑙宮

JJJJJJJJ 發表於 21-3-5 16:57
hi...我朋友送了一個華為AX3Pro給我..........請問容易安裝嗎?thx

点解唔用

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

挨踢女俠 發表於 21-3-5 14:14
你買部華為AX3 Pro試下先,都係300幾,抵過你租啦,安裝好快上手。

我屋企啲厚比較厚,又多死角,用依家呢部都要三隻「鑊」至得,呢部華為穿透力可以嗎?

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

popochu 發表於 21-3-5 15:23
1000m router要配備1000m的lan線,總之所有配備都要1000m,才能使用到最快速度

我依家唔係想用到最盡,係佢1000m,我經wifi只收到40至100Mbps, 如果唔係上唔到網,我都唔知原來收得咁差,收到600Mbps其實我已經收貨,不過我都約咗師傅上嚟睇下邊度出問題先。我都check下條lan線,唔該晒你先

男爵府

Tabo63 發表於 21-3-5 14:18
你試下轉 華為 果隻先,平平地。 我轉左都發覺快左好多, 入到房,以前收吾到,而家都收到。
...

AX3 pro?

大宅

睛靈勳章

芷欣mama 發表於 21-3-5 17:56
我依家唔係想用到最盡,係佢1000m,我經wifi只收到40至100Mbps, 如果唔係上唔到網,我都唔知原來收得咁差 ...

因為我屋企轉左1000m都幾年,但我一直冇為意,而亞仔越大了,佢識既野越多,佢發現原來只係用到100m都唔夠,打去寬頻公司問,佢話lan線會有影響,而我條lan線真係一直都冇換過,係100m既lan線,於是我去買過條1000m lan線,依家速度有8xx m,留意一點,如果買轉插之類,都係要買support 1000m的,sales話,只要你用緊既設備,任何一樣係100m的,就會根據左最低既速度

男爵府

回覆樓主:

我買了紅米AX6
穿到2部牆加一部主力牆
諗住換cat6 LAN線,希望速度可以更加快

男爵府

joandcohk 發表於 21-3-5 13:12
回覆 芷欣mama 的帖子

"CAT5、CAT5e、及 CAT6 LAN 線。CAT5 其實已經是接近 17 年前的產物,功能上主要能 ...

LAN線係咪即係連接MODEM同ROUTER條線?如果係,我睇唔到CAT5類似果啲字,依家屋企用緊果條係整寬頻時跟埋嘅,理應就可以行到1000M啩

男爵府

回覆樓主:

ot 1問
屋企用500m
咁樣睇係咪即係速度over 500m 呀?

男爵府

moscowcow 發表於 21-3-5 18:32
ot 1問
屋企用500m
咁樣睇係咪即係速度over 500m 呀?

500M plan 比得 ~320Mbps 大約 6x% 算麻麻,你係直插 modem 試定係有經 wireless router?

男爵府

芷欣mama 發表於 21-3-5 17:47
我屋企啲厚比較厚,又多死角,用依家呢部都要三隻「鑊」至得,呢部華為穿透力可以嗎?
...

如果屋企多牆或面績比較大,你可以考慮買兩隻或多隻 router 行 bridge mode,又或者買啲 support Mesh 嘅 model 行 Mesh Network...

男爵府

renapapa 發表於 21-3-5 18:48
如果屋企多牆或面績比較大,你可以考慮買兩隻或多隻 router 行 bridge mode,又或者買啲 support Mesh 嘅 ...

我依家果度係行mesh喇,用緊呢隻

男爵府

芷欣mama 發表於 21-3-5 12:28
我同個cs傾完,我都有一半唔明佢講咩 ,最有效解決方法係租佢哋嘅router, 必定用到,有問題一定關佢 ...

咪聽佢亂噏,電訊商提供啲router唔一定靚,叫個師傅上嚟做過測試畀你睇最實際,我用緊netgear好舊款嘅router一樣行到6xxMB以上

瑪瑙宮

lastpass 發表於 21-3-5 18:19
我買了紅米AX6
穿到2部牆加一部主力牆
諗住換cat6 LAN線,希望速度可以更加快

ax6 好过 ax3pro

男爵府

baby1628 發表於 21-3-5 19:12
咪聽佢亂噏,電訊商提供啲router唔一定靚,叫個師傅上嚟做過測試畀你睇最實際,我用緊netgear好舊款嘅router ...

叫咗師傅聽日上嚟,但都只係check經 modem出嚟嘅速度,因為我個router唔係租佢哋嘅,佢唔會幫我check經router 出嘅所有問題,所以先上嚟問下大家。
我個router都唔係買咗好多年,我都覺得唔會因為佢而令到行得咁慢,不過都睇下聽日check完先再算。呢度都比咗好多好有用嘅資訊比我

珍珠宮

回覆樓主:

LM

男爵府

芷欣mama 發表於 21-3-5 17:47
...

我住村屋,上下2層都無問題,如果唔得加多部都係300幾。

男爵府

芷欣mama 發表於 21-3-5 11:50
想問大家有用緊1000M寬頻,係用緊邊隻牌子及型號router?
我依家用緊tp-link deco p7 AC1300+AV600隻router ...

買 mesh router, 視乎屋企有幾大, 有一開二, 一開三, 我屋企三房用netgear 一開二

男爵府

renapapa 發表於 21-3-5 18:48
如果屋企多牆或面績比較大,你可以考慮買兩隻或多隻 router 行 bridge mode,又或者買啲 support Mesh 嘅 ...

Bridge mode難唔難set?

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

Router: 留毛學野

首頁

尾頁

跳至