自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

arron媽 發表於 21-4-1 22:46
兩個辦法, 1/ 在家如廁不用忍, 免傷動物器官。2/ 教動物在溝渠上小便, 大便就用報紙墊住。
做唔到, 唔好養, ...

我屋苑樓下條街都係成地狗屎,我都踩中過

子爵府

cyco 發表於 21-4-1 22:19
真心覺得有唧水已經可以,多定少對每個人嘅定義唔同,有啲人覺得唧得太多事條街會濕晒其他狗狗踩落去唔係幾 ...

唔知係狗主個客廳屙左尿液會唔會求其唧水就得啦,會唔會整到佢個客廳多水呢?咁佢尊貴嘅狗又踩落d水到,咁連唧都唔好唧算啦 ,不知所謂,整到條街臭到死

子爵府

虎到金來勳章

根本狗主唔應該比狗随街疴,要带痰盂即時接住囉,就算話執番 d 屎,都已经整污糟咗條街啦,如果隻狗疴爛屎,狗主一定唔会執囉!

子爵府

KUDOS 發表於 21-4-1 23:08
我會回番佢:我屋企隻比特犬都好乖㗎,你企響度等一陣我帶佢落嚟同你隻狗玩下~
講真,如果佢隻狗 ...
不會的, 狗咬狗就無仇報, 狗咬人, 你可以報警的, 隻狗要坐監, 問題係有時唔多忍心, 因為錯的大多是主人, 未必係隻狗

伯爵府

Mingming12345 發表於 21-4-1 22:00
啲人真係好冇公德心,攪到條街成陣尿味用多啲水清潔唔得嘅咩
...

落雨要行過狗尿路都

男爵府

城門河經常見放狗人士 任狗隨處行 無狗帶

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

即係禁,我覺得便便就一定要執,執完掉左佢,而柯尿呢,我都係倒水落佢柯尿既地方,至於出街柯呢個問題,其實佢地係屋企都有柯,不過出到街佢地都一定會柯架喎

男爵府

虎到金來勳章

充裕 發表於 21-4-1 23:12

唔知係狗主個客廳屙左尿液會唔會求其唧水就得啦,會唔會整到佢 ...

嗯,屋企唔係石屎地囉,但如果係地磚既地方,例如商場,禁就會抹乾淨,唔會唧水啦

伯爵府

chiling009 發表於 21-4-1 23:28
即係禁,我覺得便便就一定要執,執完掉左佢,而柯尿呢,我都係倒水落佢柯尿既地方,至於出街柯呢個問題,其 ...

其實重點係,主人如何清理,從來唔係狗狗問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

jamesbond007 發表於 21-4-1 23:13
根本狗主唔應該比狗随街疴,要带痰盂即時接住囉,就算話執番 d 屎,都已经整污糟咗條街啦,如果隻狗疴爛屎 ...

d狗主成日話狗狗係佢哋嘅家人,就更加唔應該帶落街屙屎屙尿,應該喺屋企廁所屙。
佢哋會唔會帶自己父母仔女落街隨處屙吖?

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

arron媽 發表於 21-4-1 23:20
不會的, 狗咬狗就無仇報, 狗咬人, 你可以報警的, 隻狗要坐監, 問題係有時唔多忍心, 因為錯的大多是主人, ...

我知,但係報警等隻狗坐監同就算個主人要罰款,對於被咬者所受嘅痛苦,可能毀容同可能要聯針、植皮嘅傷害係於事無補㗎。

大宅

2024年龍年勳章

KUDOS 發表於 21-4-1 23:08
我會回番佢:我屋企隻比特犬都好乖㗎,你企響度等一陣我帶佢落嚟同你隻狗玩下~
講真,如果佢隻狗 ...

個狗主仲要好衰, 見我避開隻狗, 一路鬧我使唔使咁驚呀,一路專登拖隻狗行近我度, 我已經避開佢,由行人路避到出去馬路! 其實有啲狗主真係好奇怪, 你自己鍾意狗啫, 唔代表其他人都鍾意㗎嘛, 有啲人真係好驚狗㗎嘛, 而且隻狗真係好大隻.

sandyip1119    發表於 21-4-2 02:22

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

仲有啲落街梳毛
超賤囉,啲毛飛到成街都係
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

s0650993 發表於 21-4-1 22:54
我呢頭好多人養狗,多到區議員爭取到個狗公園仔。通常啲狗主會唧啲加咗嘢嘅液體,都唧好多下(佢哋都係用洗 ...

伯爵府

SmallTungmama 發表於 21-4-1 23:44
個狗主仲要好衰, 見我避開隻狗, 一路鬧我使唔使咁驚呀,一路專登拖隻狗行近我度, 我已經避開佢,由行人路避 ...

其實我覺得養狗的主人同怕狗人士都要互相尊重,我唔怕狗,但有朋友好怕,佢都控制唔到,怕就係怕。 有啲主人就好好,自己拖住大狗,見到有小朋友會用自己身體擋一擋隔一隔,狗狗靠牆邊行,小朋友就冇咁驚,有時小朋友嚇親爆喊或尖叫,都有可能觸動到狗狗情緒,所以主人的角色非常重要!

別墅

szesze_lam 發表於 21-4-1 20:25
我都鐘意狗,但真係睇唔過眼d冇品主人,狗狗痾完尿就咁射一小攝水落篤尿到當清理左?你篤水個量仲少過篤尿 ...

見到呢d人就討厭~
狗狗係花槽痾,又讚狗狗叻~
總之搞到一街狗廁所~
佢哋真係搞到成街尿味~
可憐狗狗有一個冇公德心主人

子爵府

szesze_lam 發表於 21-4-1 20:25
我都鐘意狗,但真係睇唔過眼d冇品主人,狗狗痾完尿就咁射一小攝水落篤尿到當清理左?你篤水個量仲少過篤尿 ...

真係超級贊同樓主所講
帶枝大D水都唔會好辛苦掛

每次去跑步 經過D電線柱位,真係戴著口罩都可以聞到D尿臭味
勁討厭

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

感覺近年改善咗好多,以前真係成條斜路都係狗尿味,仲沿著斜路流落去,十分難頂

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Alice6125 發表於 21-4-2 00:06
見到呢d人就討厭~
狗狗係花槽痾,又讚狗狗叻~
總之搞到一街狗廁所~

我見有狗主由得隻狗痾wee wee落人哋的單車度,心諗如果架單車係佢嘅,佢會唔會比隻狗咁做?

又試過有工人姐姐喺屋苑拖住隻狗,隻狗痾左poo喺地下,佢無清理,夾硬拖走隻狗,隻狗一路行一路痾,成條粒粒poo路!

而家喺屋苑入面間唔中都見到poo! 真係無諗過喺屋苑入面都要怕踩到poo

子爵府

2024年龍年勳章

siufans 發表於 21-4-1 21:00
認真問
你想狗主點清理呢?

都係!都用水沖,又話唔夠.
唔否認有啲人,對狗要求好高。
其實條街,夠多雀屎啦,唔通唔比雀仔飛咩!

Life must go on

首頁
12345...6

尾頁

跳至