自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

mother904 發表於 21-4-25 13:08
佢好似講左有意連任

唔係嘛

大宅

emilylam 發表於 21-4-25 11:49
我其實一向支持政府,黑暴初期我都支持,但之後睇清林鄭原來個心比黑暴仲黑,我再不支持呢届政府了! 無錯 ...

It’s sad but it’s true ...

大宅

clarawuwu 發表於 21-4-25 00:14
印度爆到失控,冇一國家可以獨善其身!中國伸出友誼之手想幫忙,印度好型咁拒絕,美國英國眼盲耳聾。 ...

中國算好大方,見印度有難,都不計前嫌肯幫佢地。
印度根本就唔知感恩,好心d印度人甘唔中意中國就唔好黎香港啦。

翡翠宮

畀面勳章

emilylam 發表於 21-4-25 13:16
唔係嘛

睇語氣似不排除連任

【Now新聞台】行政長官林鄭月娥指,資格審查委員會除委任主要官員出任外,亦會加入社會人士以提高公信力。她亦承諾,若競逐連任,不會出席相關會議。

負責審核參選人資格的資格審查委員會,將由行政長官委任一名主席及二至四名成員出任,全部都要在主要官員中揀選,包括司局長、警務處處長及入境處處長等,行政長官林鄭月娥指,會額外加入社會人士。

林鄭月娥:「社會上有些聲音認為公信力不足,全部由自己人出任。我認真考慮過後,我接受意見,視乎個人能力﹑誠信,他必定是愛國者,這是毫無疑問。但香港要找符合條件的社會人士並不困難,他們都是在社會上舉足輕重﹑德高望重。」

林鄭月娥承諾,自己若競逐連任,不會出席資審委會議,但她強調競逐連任,按基本法可繼續特首職務,作出承諾只是多走一步。

林鄭月娥:「我立此(存)照,說清楚我認為在利益申報之上,為令條例可得到社會上更大的認同,現任行政長官參選,以往都試過,要解除所有職務,這樣那樣不可以做,對香港未必是好安排。當然要公私分明,不可用公家職位﹑時間或資源做選舉工程。」

資格審查委員會會根據國安委審查意見,決定參選人是否合乎資格,有關人士不可上訴。林鄭月娥未有公佈 資格審查委員會成員人選,她稱將來委任社會人士時,不排除要向中央備案,彰顯重要性。

日日是好日

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

就好似當年武漢咁,高幹家屬有封城消息即閃,驚死驚封城人之常情
想認識多啲屯門友

水晶宮

annie1224 發表於 21-4-25 13:26
印度根本就唔知感恩,好心d印度人甘唔中意中國就唔好黎 ...

習主席太好人

男爵府

FennieMan 發表於 21-4-24 23:15
其實我老公有啲印度同事嘅家人,已經由4月頭開始去咗英國。佢哋大部分都有英國護照,另有啲就有親戚喺英國 ...

佢地嘅總統只懂搞政治, 忽略民生, 垃圾政權

子爵府

mother904 發表於 21-4-25 13:08
佢好似講左有意連任

佢快d因病引退好囉,仲連任,如果佢連任到時有游行我實到,正癈柴林鄭

水晶宮

annie1224 發表於 21-4-25 13:26
印度根本就唔知感恩,好心d印度人甘唔中意中國就唔好黎 ...

應該飛去英美 唔好去中國香港

侯爵府

FennieMan 發表於 21-4-24 23:15
其實我老公有啲印度同事嘅家人,已經由4月頭開始去咗英國。佢哋大部分都有英國護照,另有啲就有親戚喺英國 ...

咁無人叫佢地出街潑水嫁,佢都都知疫情大流行左成年嫁啦

禁止訪問

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 21-4-25 00:20
唔係! 英國話會送呼吸機, 美國政府未有表示, 民間話送疫苗
咪好囉!有心唔怕遲,最緊要有姿態,話晒堂堂大國,新加坡都出手,英美點都要有d表示啦!

首頁

尾頁

跳至