自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

子爵府

alicewtw 發表於 21-4-29 13:49
我覺得學校嚴得黎個懲罰唔合理,著鞋係有保護作用,因地下可能會有釘或石仔等會整傷腳板,而且長期唔著鞋行 ...

同意

珍珠宮

唔遵守校規罰好合理,老師罰係想教好學生好理解
但因為校服唔整齊而罰,係罰無得着鞋一個月,咁校服依然唔整齊
加上對襪整污糟,最後又係家長洗,變相罰埋家長
俾我寧願直接記小過
完全理解唔到為咩要罰無得着鞋一個月
轉頭又可以寫信求情着黑襪唔着鞋,但基本上夏季校服要着白襪,因為罰而要着黑襪,件事變咗本末倒置
家長要買黑襪,又要煩點寫信
俾我真係唔會理,既然呀仔揀咗罰着白襪一個月就由佢啦,襪都要佢自己洗返,要佢學識承擔責任同後果

補充返:最重要係唔想仔仔覺得,做錯之後有媽媽出面幫佢投訴老師

水晶宮

#10341400443 發表於 21-4-29 13:43
吖仔讀緊中學,校規好嚴,必定要着整齊校服才可以回校。但因為之前落雨,佢對皮鞋濕咗,就着咗對拖鞋返學
...

覺得你做得好好,但學校方面,覺得佢一係記佢小過,但就唔好只叫佢著對襪嚟罪佢

伯爵府

我會投訴係因為可以罰其他野而唔係叫個小朋友响學校唔著鞋一個月,中學生大個,有自尊心架,咁做會好打擊佢!我會要求老師罰第二樣或者直接記小過!
我小朋友二年班時比老師罰全日唔比飲水,因為佢小息去左斟水!佢放學返黎,我見到個水樽無郁過,問佢,佢話老師罰,第二朝仲喊住話唔帶水,我即刻打去學校揾主任投訴,我話佢唔岩你可以罰佢其他野,但連最基本既飲水既權利都無,有無搞錯?我話我唔比你bb飲奶可唔可以?之後班主任打黎say sorry
罰係可以,但唔好做埋d變態野要令到個小朋友驚

花生蘿蔔    發表於 21-4-29 19:15

水晶宮

秋天與楓葉 發表於 21-4-29 14:23
唔遵守校規罰好合理,老師罰係想教好學生好理解
但因為校服唔整齊而罰,係罰無得着鞋一個月,咁校服依然唔 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

阿仔幾多年級?

其實,點解唔買多對黑鞋?方便替換?有時落大雨整濕咗,真係吹都唔易乾透

係你覺得校規嚴想投訴,定仔主動叫你幫佢投訴?

佢都錯咗犯咗規被罰,唯有忍埋呢個月啦!

買多一對鞋俾佢替換,話下次唔好著拖鞋返學啦!

襪就俾返佢自己洗啦!

子爵府

#10341400443 發表於 21-4-29 14:00
有冇人可以教吓我封家長信大概應該點樣寫
因為真係未試過主動同學校要求,而且係我仔仔做錯,唔知點樣禮貌 ...

其實著白襪or黑襪有大分別嗎?反而有冇擔心個仔,唔著鞋會否傷腳?

複式洋房

capricornbb 發表於 21-4-29 14:26
阿仔幾多年級?

其實,點解唔買多對黑鞋?方便替換?有時落大雨整濕咗,真係吹都唔易乾透

佢係咁叫我幫佢投訴,但係學校嗰邊話一係一個小過,一係除鞋。唯一可以讓步就係家長信可以酌情俾佢着黑色襪。

罰嘅過程會有社工跟進佢嘅情緒同埋話返俾佢聽有咩地方唔啱

伯爵府

罸係應該,但記過太重了,唔着鞋一個月仲更加離譜,我係家長一定投訴,呢啲學校真係無言

子爵府

SmallTungmama 發表於 21-4-29 14:16
其實佢自己都受到教訓, 個個有鞋著係佢冇, 媽媽一定要堅持! 有時細路仔唔痛真係唔知驚㗎!
...

係!仔仔暫時睇係未知自己錯,媽媽要配合學校,咁阿仔先會明佢係犯咗校規,受懲罰係合情合理。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實老師都好無聊,懲罰系要,因為學生系要遵守校規,但罰唔比著鞋一個月好唔衛生,罰留堂,炒書,留校清潔,記名等等都好過一個月唔比著鞋,我系媽媽既會叫阿仔一出校門就掉左果對襪。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

因為阿仔要求投訴 但我唔會投 所以我會寫信 唔想因哩啲小事過份影響同阿仔的關係,但另一方面我唔太鍾意咁樣既懲罰,我會情願佢罰一個月留堂做下清潔又好自修又好,只可著襪係學校活動,老實講,會令阿仔在同學面前少了點尊嚴,俾人笑到面都黃?

翡翠宮

牛年勳章

會配合學校,唔會寫信,由佢承擔後果,learn a lesson
最多買返一打白襪,過咗罰期換過晒污糟襪

子爵府

#10341400443 發表於 21-4-29 14:31
佢係咁叫我幫佢投訴,但係學校嗰邊話一係一個小過,一係除鞋。唯一可以讓步就係家長信可以酌情俾佢着黑色 ...

比著我吾覺得學校嚴,妳都已經警告過佢,佢堅持吾遵從就要承擔後果,依家吾教曉佢這些做人道理,出嚟社會只會撞板

瑪瑙宮

根本唔應該有得揀.
唔可以違校規, 好明確, 即係一定要著皮鞋, 但學校罰則有無寫明係一個月要無鞋著? 無寫明應投訴個老師亂罰.

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

#10341400443 發表於 21-4-29 13:43
吖仔讀緊中學,校規好嚴,必定要着整齊校服才可以回校。但因為之前落雨,佢對皮鞋濕咗,就着咗對拖鞋返學
...

我會同學校傾,唔著鞋一個月我接受唔到,其他同學見到會談論,好傷自尊心,如果無得傾就記小過算

子爵府

李露眉 發表於 21-4-29 14:11
唔需要寫......
呢D 好多余..........

同意。中學生活就好似社會嘅雛形,預備將來如何融入社會,奉公守法,想要爭取任何嘢/談判要從正途靠自己。即使想要轉着黑襪或者任何要求,都應該由學生自己向老師提出,家長唔應該干涉。要比佢明白,做任何決定,都會引致某啲後果,做之前要諗清楚,發生咗之後要承擔。

複式洋房

ypoons 發表於 21-4-29 14:37
我會同學校傾,唔著鞋一個月我接受唔到,其他同學見到會談論,好傷自尊心,如果無得傾就記小過算
...

記小過呢個決定係我仔仔揀,我有同佢講我尊重你嘅選擇,總之你要為自己行為負返責任。

佢唔想以後有個小過跟一世,所以選擇除鞋(但又要我幫佢投訴)

翡翠宮

牛年勳章

#10341400443 發表於 21-4-29 14:31
佢係咁叫我幫佢投訴,但係學校嗰邊話一係一個小過,一係除鞋。唯一可以讓步就係家長信可以酌情俾佢着黑色 ...

我覺得學校已經好好,有教育同轉導仔仔,而你仔仔自己選擇同接受呢個懲罰方法,你覺得洗襪係罰埋你,大可叫阿仔自己手洗

大宅

回覆樓主:

我同意有jm講,老師罰得冇道理,淨著襪去廁所已經好唔衛生,著黑襪又唔係校服之一,都唔知想點,係我唔會投訴或寫信,解釋比仔知你錯老師就有權罰你,就算你唔服氣都要接受,因為係你做錯,唔係人地冤枉你,叫佢自己做選擇,一係著襪周圍行,一係記大過,無論揀邊樣都要心甘情願接受,如果最後佢揀著襪,我會叫佢著返白襪,有兩個選擇,一自己洗襪,二買廿對襪每日返黎換,但自己出錢

首頁
12345...18

尾頁

跳至