自由講場

跳至

首頁
12345...31

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 Melody_Che 於 09-6-9 10:49 發表
輸打win要... 明明調查後佢地人工太高又話只係freeze人工就得!! 唔明點解受薪既可以話事!! 依家我地個個納稅人都人工危危乎... 仲要養依班無賴!! d工作態度又差!! 人工又要照舊, 出面加時佢地又話加, 人地減時佢地照 ...

咁攬用綜援個班人又點
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

男爵府

其實班中、低級公務員、紀律部隊人工真係唔係好多,做左十幾廿年頂新點都無2萬,等升仙仲快過升級,睇見d friend刷鞋刷到牙血都出買,老婆就生都唔敢假,老細借你架車你唔敢話唔借,用完連油都唔入反、一年得11個月糧,明明放假老細一句話唔夠人你死都死反去。

其實好境時就我睇你好、唔好境時就你睇我好.....

有邊個打工仔想比人減人工架?如果照樓主所講相信呢個世界無一個人可以話自己有幾咁清高無邊個唔係無賴

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

點解有人可攬用綜援

咪係有人辦事不力囉
邊個? 公務員囉

原帖由 CANDY_SAMSON 於 09-6-9 17:17 發表

咁攬用綜援個班人又點

男爵府

正常反應啫~有邊個打工仔會話''歡迎減薪''架 ?.......當公務員加薪 ge 時候,咪一樣有人會話 : 你地個鐵飯碗,做又36,唔做又36,唔憂炒.................仲要定時加人工咁爽 ?..........

先此聲明 : 我&家人都唔係公務員

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Chunyan 於 09-6-9 16:49 發表

Agree!
最叻將工作踢來踢去.
人工跟工作表現成反比!

出哂名

大宅

原帖由 鵝老太 於 09-6-9 19:05 發表
正常反應啫~有邊個打工仔會話''歡迎減薪''架 ?.......當公務員加薪 ge 時候,咪一樣有人會話 : 你地個鐵飯碗,做又36,唔做又36,唔憂炒.................仲要定時加人工咁爽 ?..........

先此聲明 ...

起碼大把公務員都有份交稅,都叫做有付出吖,
好過d攤大手板問 '正苦' 攞錢嘅人,唔駛做又話呢樣支援唔夠,嗰樣支援唔足.......又話仔女要學琴,又話冇錢學舞......又話要幾耐煲一次老火湯.....聼到都火很滾.

見到佢哋咁樣你咪仲想殺人!!!!!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 vet 於 09-6-9 18:54 發表
點解有人可攬用綜援

咪係有人辦事不力囉
邊個? 公務員囉

如果d 人唔批, 話要生要死, 又係公務員錯lu 喎? 一係好似大6, 冇綜援, 咁大家都唔駛錯!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

原帖由 ankle 於 09-6-9 12:00 發表
其實大家有無諗過連公務員都減人工,
私人公司仲唔趁機又減人工咩~
大家記唔記得前幾人公務員都減過人工,
私人公司隨即又減, 對大家有咩著數~
而家公務員已經無晒褔利啦, 底級0個0的人工又唔係好高, 做紀律部隊頂薪 ...

公務員減..私人公司又跟住減..
但係私人公司已經減左一次架啦...
但老闆唔會理...大家冇著數...

禁止訪問

男爵府

原帖由 小妮子 於 09-6-9 16:43 發表
咁你知唔知,出面冇花紅雙糧又耐啦,好似我自己咁,已經有成七,八年冇出過花紅(老細將雙糧改為花紅),人工,有成七,八年冇加過啦,我而家既人工,唉,比起低級公務員仲要少呀

又要擔心比公司炒,又要擔心出返黎好難搵 ...

咁我同c6好好彩啦..呢幾年做d公司全部都有雙糧花紅..花紅仲要唔係少...你次次揾d工都係冇花紅??

男爵府

其實你地覺得公務員份工好荀..咪去考囉..唔好講到所有公務員都咁無賴咁...

唔想減人工=無賴mouth:

水晶宮

every year there is argument here!!!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

原帖由 yukico 於 09-6-9 16:43 發表

咁點解你唔去考公務員?
(聲明:我並非公務員, 只是直腸直肚, 以事論事。 如有得罪, 敬請原諒)

我啱啱都係咁唸:lol:
其實, 我細哥嗰時, 我都好想做police, 夠年齡就立刻走去
投考, 但考左成三四次都考唔到 , 你地會唔會同我一樣呢?
依家咪做 c9 囉 !!

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 PANGPANGCHUNG 於 09-6-9 20:45 發表

同我一樣
你一野就check左豬公啦
算到自己有d交代

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 芝麻街 於 09-6-9 20:02 發表

我啱啱都係咁唸:lol::" />
其實, 我細哥嗰時, 我都好想做police, 夠年齡就立刻走去
投考, 但考左成三四次都考唔到ops:" /> , 你地會唔會同我一樣呢?
依家咪做 c9 囉 !! ...
老公老表都考左3~4次
卒之得左

男爵府

原帖由 芝麻街 於 09-6-9 20:02 發表

我啱啱都係咁唸:lol::" />:" />
投考, 但考左成三四次都考唔到ops:" />ops:" /> , 你地會唔會同我一樣呢?
依家咪做 c9 囉 !! ...

我細個都想考..但係..一諗到要cut 短晒d hair..
同埋要swim..我就唔想考了!!
想還想..就算考到..我d仔女都唔會可以讀直資..因為冇津貼~~

男爵府

原帖由 cathycheng131 於 09-6-9 19:54 發表
其實你地覺得公務員份工好荀..咪去考囉..唔好講到所有公務員都咁無賴咁...

唔想減人工=無賴mouth:mouth:" />

贊成
我唔係公務員,但真係唔好話哂全部公務員=無賴
個個行業都總有好,唔好嘅人存在

首頁
12345...31

尾頁

跳至