自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

相處咗咁多年,冇理由而家先發癲,除非你突然轉變好大,冷靜等一等,似有第二個,過一排再處理,而家同佢講乜傾乜都唔會啱聽,比心機照顧好自己,自己變得強大嗰時先有bargaining power

子爵府

回覆 jarjarjar 的帖子

其實唔係好明,你由陀第二個到生埋都未夠一年,你哋會決定生第二個,咁關係一定唔會太差,即係之前無嘢,呢一年個關係急轉直下?

琥珀宮

jarjarjar 發表於 21-11-17 09:10
我承認我係好多ee 哦哦嘅,因為依家經濟上問題同未分到公屋,同佢屋企人一齊住緊,所以呢樣係我最多野睇唔 ...

錯唔錯都好,既然你同佢呻係無好結果,就唔好再呻啦。改變相處方法,先減少爭拗,睇吓會唔會慢慢感情可以有好轉

男爵府

mln 發表於 21-11-17 09:15
啱啱生完,生活上有改變,加上產婦有情緒化的問題,多少都會在語氣上表現出有不適的地方可理解。

慢慢來, ...

我生之前係確有產前抑鬱同焦慮,好彩因為懷孕,好快安排到我去見精神科醫生開藥食(大家可睇返我之前嗰啲post), 生完第二個,我好開心,生完之後自己決定私自停藥(因為我覺得自己狀態應該可以克服到,自停左藥快1個月了,除左每次同c6傾完,都覺得佢對我好絶情而喊之外,自己都冇因為其他野喊,亦都瞓到覺)•

男爵府

HOPEFORBB 發表於 21-11-17 09:28

其實唔係好明,你由陀第二個到生埋都未夠一年,你哋會決定生第二個,咁關係一定唔 ...

呢一年先係我經常呻佢屋企人點點,再到佢極度憎恨我屋企人。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

jarjarjar 發表於 21-11-17 09:30
我生之前係確有產前抑鬱同焦慮,好彩因為懷孕,好快安排到我去見精神科醫生開藥食(大家可睇返我之前嗰啲p ...

傾啲乜?

男爵府

littlefunpig 發表於 21-11-17 09:34
傾啲乜?

傾佢對我嘅感情有冇得返轉頭,而唔係為養大兩個小朋友將就甘同居在一起。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

jarjarjar 發表於 21-11-17 09:10
我承認我係好多ee 哦哦嘅,因為依家經濟上問題同未分到公屋,同佢屋企人一齊住緊,所以呢樣係我最多野睇唔 ...
好彩樓主你自知男既冇異心,純粹相處。
同得家人住, 你生完一件仲夠膽整多件出來。
你老公好好脾氣忍你。
Ftm 嗎?兩公婆可否獨立自主搬走?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

Ol0314 發表於 21-11-17 08:06
佢有第二個
直覺

同意, 無第二個唔會咁絕情

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

jarjarjar 發表於 21-11-17 07:36
啱啱生完第二胎,我依然係嗰個性格容易緊張和偏執,拍拖6年,結婚第7個年頭,坐月呢個月入面,大家好多争執 ...

只準第一個小朋友嘅原因係乜嘢?

如果分開,你有無信心佢唔同你爭,而你又有冇足夠能力去養曬兩個小朋友?
咁同樣係咪即係同一屋簷下?好多人都頂唔倒
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

拗交激動嘅時候唔好做任何決定
冷靜下稍後再研究/傾
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

jarjarjar 發表於 21-11-17 09:36
傾佢對我嘅感情有冇得返轉頭,而唔係為養大兩個小朋友將就甘同居在一起。
...

如果叫你而家唔再呻佢屋企人一句
保持盲目地無條件地愛佢一切
包括家人
你覺得可以嗎可以
事實上叫你都唔會做到
咁唔好問同你老公感情有得返轉頭

有啲野過左去就返唔到轉頭
勉強都係會變左質

珍珠宮

jarjarjar 發表於 21-11-17 09:36
...

我只是大意地看了你的回覆,感到你是一個很固執己見的人,感覺係好難相處的人,凡事一定要去即時解決,不得拖的那種性格之人。

若是你真心為這個一家4口,不如你聽聽你老公的意見一齊把孩子養大了再說,往後的事真的沒人知道的。不要自我中心了,能吃藥治療情緒的就再去看看醫生吧!

恕我太直言了,我只是覺得為一個情緒病,為一個無小三的事而離婚,破裂咗一個家,很不值得,而有感而發。

乖啦~再去看看醫生吧!

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

坐緊月唔好理咁多住先啦,身體要緊呀,唔好喊咁多了,多啲休息

伯爵府

你老公似乎忍無可忍, 為兩個小朋友著想, 改變吓自己啦

公爵府

氣話唔好當真,學識健忘。
無原則性問題唔離

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

MrBeast 發表於 21-11-17 08:00
正所謂0叫人叫雞,莫叫人分妻。先比一d空間大家,和找社工傾下,經濟ok 可以找marriage counseling,比個機 ...

叫人叫雞同叫人分妻一樣咁衰喎!

寧叫人打仔莫叫人分妻就有聽過

opclk99    發表於 21-11-17 23:58

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點解冇自己地方,加上情緒問題都仲生第2個? 而家問都已經太遲,不過小朋友每多一個只會增加更多磨擦,你仲要本身已經不滿居住環境,何必呢? 唔知你有冇經濟能力,如果冇,你都要接受,盡量改變下自己心態同態度睇下遲D有冇轉機囉

水晶宮

佢無第二個,咁睇你想唔想挽救。不過無論要唔要段婚姻,你都一定要努力改善自己的脾氣和執着。否則,你和兩個小朋友遲早亦出現問題。
睇你寫,你好易緊張和偏執,有產期抑鬱和焦慮。成日同你老公呻佢屋企人幾衰,又令到佢對你屋企人極之憎恨。你設一個充滿負能量,埋怨佢無本事無錢,日日家嘈屋閉,又短期解決唔到的困局比佢,佢頂唔順要走都係正常。為人為己,要改變。

複式洋房

mln 發表於 21-11-17 09:45
我只是大意地看了你的回覆,感到你是一個很固執己見的人,感覺係好難相處的人,凡事一定要去即時解決,不 ...

睇番樓主d舊post
老公係反對2胎
因為屋企條件都一般
樓主執念生2胎
然後導致老公壓力爆煲
唔想再同佢相處落去
事而至此,比D空間老公
執着解決都未必係好事

首頁
12345...11

尾頁

跳至