自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

hellomiki 發表於 21-11-20 09:17
帶子女去睇好呀,尤其香港 ,當上歷史堂,認識祖國,香港人國民意識太低了
...

但佢寫IIB級,係咪不適合16歲以下?會好多血惺鏡頭嗎?

子爵府

睇左,精彩!
身為中國人真係好驕傲呀,由以前中國人成日要捱肚餓,到而家14億個個都食得飽,真係來得不易,我之前睇咗十幾年前嘅紀錄片,講呢單長津湖,搵咗當時一班退役美軍來講,其中有一個好深刻嘅,佢話佢打仗嘅時候好驚,因為佢見到啲中國人一個死完又有一個一個頂上,佢話中國人好似完全唔怕死,呢份勇氣好難得!

公爵府

2024勳章

回覆樓主:

睇左, 全程無悶場

侯爵府

開心吸收勳章

中國軍隊,不怕苦,不怕死。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

中國自強不息,不惹事,但不怕事 !

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 21-11-19 22:43
中國今日,真係得來不易,中國人用血肉之軀抵擋美國先進武器,用自己生命捍衛國家尊嚴,用自己的血鑄就中國 ...

睇到美軍機放幾個炸彈,就輕易炸死志願軍,負38度下的冰雕運那個情景,睇到個心好痛,中國而家強大左好多,真係得來不易⋯⋯

3個鐘,就係好快過,精彩

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

okgoodla 發表於 21-11-20 01:30

吾係老尾班友狼子野心, 過左38線即刻繼續向中國境推進, ...

係,戰爭係殘酷同醜惡,以往,一直俾老尾嘅戰爭英雄電影所蒙蔽(佢哋利用大眾傳媒欺騙世界),以為美國係世界警察,為世界執行公義,但伊拉克一役,當頭捧喝。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

gilgilgilgil 發表於 21-11-20 07:25
當年睇鐵達尼臨尾有啲辛苦、今次好緊湊、唔得閒有呢啲感覺

我老公都話,完全冇冷場

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 21-11-20 11:35
以為美國係世界警察,為世界執行公義,但伊拉克一役,當頭捧喝。.

世界級搞事份子, 搞屎棍就有佢份.

十足人地話果D-----> 人地出面打瀉屎呀, 快D 出去睇喇!

自以為是, 四處點火.

屎皇之國

象牙宮

大姑娘 發表於 21-11-20 08:37
同而家啲喜歡認賊作父,仲話喺自己鄉下既人喺強烈對比。

其實哩啲真相,相信就算當代百姓,因着資訊嘅落後,如果唔係喺前線,未必會知道,中國人係以信念,堅毅,不屈不撓,血肉之軀去打勝哩場仗,成功捍衛國家,未睇哩套戲時,我只知~抗美援朝曾犧牲好多人,但原來,哩場仗,係不得不打,唇亡齒寒,老尾,一直係世界惡霸,由二戰開始,於尾聲才入戰圈攞着數,掠奪德國科技和人材,發展科技去欺壓全世界,攞全世界着數去養活老尾,當日,老美何曾當過中國朝鮮百姓嘅命係人命?今日,卻以民主人道大國自稱,偽善。

大宅

睇到喊,美國佬真係好衰

象牙宮

wcandtt 發表於 21-11-20 11:26
睇到美軍機放幾個炸彈,就輕易炸死志願軍,負38度下的冰雕運那個情景,睇到個心好痛,中國而家強大 ...

冰雕連令人心痛,心酸,嗰種心情,難以形容,當然,仲有其他志願軍英勇犧牲令人感動,其中一幕感受幾深的,就係~有一位老兵被小兵讚揚是不死的英雄,但老兵說,不死的不是英雄,犧牲生命為保國家的才是英雄

要感激當年志願軍,以血肉為中國鑄造未來,哩啲事中國人一定要知,要記,莫忘中國人的身分,榮耀,中國人是好樣的,讓香港新一代多啲了解今日中國香港的安榮,係中國前人犧牲生命去捍衛保全。

heyhey101214    發表於 21-11-20 21:46
yuyueng    發表於 21-11-20 21:22

象牙宮

peru 發表於 21-11-20 11:46
世界級搞事份子, 搞屎棍就有佢份.

一個四處挑起戰亂,視百姓人命於無物嘅國家,卻自命世界警察,民主公義大國,其實,哩啲一直係老尾利用傳媒威力去為全世界洗腦,每當佢哋挑起戰爭時,荷李活就會配合上現美軍出征執行公義嘅電影,掩飾老尾嘅惡行。

琥珀宮

Ocean419 發表於 21-11-20 10:09
但佢寫IIB級,係咪不適合16歲以下?會好多血惺鏡頭嗎?

2B級係由家長陪同啫,唔多血腥鏡頭,當然有打鬥暴力果類,但唔算多,佔大約5%。

侯爵府

開心吸收勳章

遠至韓戰越戰,近至伊拉克阿富汗,都係由美國挑起事端,明白到中國必須要強大,保衛國土。

琥珀宮

Glau 發表於 21-11-19 23:18
胡軍爸爸正是抗美援朝軍人。吳京都做得好好。

吳京係中國Rambo,打不死

昨晚即搵返KOL泳迦去年講抗美援朝歷史重溫,資料搜集充足,可以聽吓,會有更深認識,同埋美國佬好卑鄙,正義?呸!

抗美援朝前因後果
https://youtu.be/J5h9NmrKsWw

抗美援朝EP2 長津湖之戰
https://youtu.be/hR7eentRDRM

抗美援朝EP3A 上甘嶺戰
https://youtu.be/mTnV9J01H9c

抗美援朝 EP3B 上甘嶺戰役的動人時刻
https://youtu.be/hkeeaTkWoD8

EP3B聽到喊,志願軍物資短缺,一個蘋果你推我讓,人性光輝。

聽呢啲故事,令人道德觀都趨向正確。

侯爵府

hellomiki 發表於 21-11-20 09:17
帶子女去睇好呀,尤其香港 ,當上歷史堂,認識祖國,香港人國民意識太低了
...

所以國民教育是必需吧!

珍珠宮

clarawuwu 發表於 21-11-20 11:05
中國自強不息,不惹事,但不怕事 !

好感動

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 21-11-20 15:22
所以國民教育是必需吧!

一定啦!

珍珠宮

Glau 發表於 21-11-20 12:22
遠至韓戰越戰,近至伊拉克阿富汗,都係由美國挑起事端,明白到中國必須要強大,保衛國土。
...

講得啱

首頁
12345...7

尾頁

跳至