自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 gossippping 的帖子

請問檢測辛苦嗎?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Tracyman0801 發表於 22-1-3 14:34
之前係可以比你三日一檢(自費檢測),人地寧願比錢檢測都唔肯打針,證明真係有唔打得既原因。備緊孕既人 ...

有咩唔打得嘅原因呀講嚟聽下

琥珀宮

Pepero 發表於 22-1-2 19:10
完全覺得政府係玩野,仲話推廣人奶

疫情喎!仲顧住你餵人奶咩,做人唔好本末倒置

男爵府

回覆樓主:

如果打完生個有缺陷但死唔去,我情願生個健全但有機會染疫

大宅

vivibabyvivi 發表於 22-1-3 20:46
有咩唔打得嘅原因呀講嚟聽下

我有朋友不嬲身體唔好,打完針後,頭暈足一星期,日日都SL咁濟。
我認同健康正常既人要盡公民責任去打針,但政府亦都要體諒個別身體情況唔打得針既市民,唔係一味谷針罔顧人命。
我建議唔打針既人keep住自費3日1檢,如果比到幾千蚊一個月都唔打,咁人地真係有必不打既理由。

琥珀宮

畀面勳章

Tracyman0801 發表於 22-1-3 22:18
我有朋友不嬲身體唔好,打完針後,頭暈足一星期,日日都SL咁濟。
我認同健康正常既人要盡公民責任去打針, ...

而家政府強制要打咩?身體唔好就出少d街,唔好去人多地方啦

大宅

littlesister 發表於 22-1-3 22:56
而家政府強制要打咩?身體唔好就出少d街,唔好去人多地方啦

自己睇#34
我唔反對政府限制堂食,去美容店等等,學大家話頭自由選擇,但唔應該拎份工去迫人打針,唔通真係辭職係屋企食風呀?
政府不嬲起帶頭作用,如果私人公司學埋政府就慘啦 政府出招迫員工打針呢招做得好差

琥珀宮

Tracyman0801 發表於 22-1-3 22:18
我認同健康正常既人要盡公民責任去打針, ...

身體唔好唔係唔打嘅理由,我都識人打完一個星期返唔到工,仲識人打完抖唔到氣,佢地都有打埋第二針

琥珀宮

畀面勳章

Tracyman0801 發表於 22-1-3 23:05
自己睇#34
我唔反對政府限制堂食,去美容店等等,學大家話頭自由選擇,但唔應該拎份工去迫人打針,唔通真 ...

咁對公眾多既行業係有需要打喎,否則對自己對公眾都有危險,如果身體差到針都打唔到,就轉工把啦

大宅

vivibabyvivi 發表於 22-1-3 23:05
身體唔好唔係唔打嘅理由,我都識人打完一個星期返唔到工,仲識人打完抖唔到氣,佢地都有打埋第二針
...

成日話身體唔好唔係唔打既理由,好彩咪無事,唔好彩係人命黎!好似之前有個青年打針後心肌炎,你係佢父母講唔講到出「身體唔好唔係唔打既理由」
我都係果句,打針的確係公民義務,但應該比市民有選擇,啲人唔打咪唔好比佢去娛樂,但唔係用份工去威脅人。人人都有自己唔打得既原因。

大宅

littlesister 發表於 22-1-3 23:09
咁對公眾多既行業係有需要打喎,否則對自己對公眾都有危險,如果身體差到針都打唔到,就轉工把啦
...

政府大樓可以係寫字樓,唔一定要對公眾。
「如果身體差到針都打唔到,就轉工把啦」真係唔明咩邏輯,我朋友平時返工係無乜問題,係精神差啲姐

琥珀宮

畀面勳章

Tracyman0801 發表於 22-1-3 23:14
「如果身體差到針都打唔到,就轉工把啦」真係唔明咩邏輯,我朋友 ...

我成段係咁,你唔好斷章取義誤導人啦

大宅

littlesister 發表於 22-1-3 23:29

我成段 ...

我真係唔信如果你身體差到針都打唔到,又或者有左,你仲會去打law

珍珠宮

Tracyman0801 發表於 22-1-3 23:14
「如果身體差到針都打唔到,就轉工把啦」真係唔明咩邏輯,我朋友 ...

現實就係咁
而家係人求工多
自然要低聲下氣,為五斗米折腰
的確係有人被逼打針
亦有人寧願辭職都唔打針
只能講,疫情逼到大家要做選擇
但一味怪政府谷針就太片面
如果香港好似歐美咁爆發,咁社會要停擺幾耐?
話自己生命好寶貴果啲人
你行落街,分分鐘冇哂舖頭開
大部分人確診
成座死城咁
社會運作唔到

有jm話可以轉工,其實咪正正糾正大家一啲思想誤區
其實就係有得揀
只係個選擇係無人願意揀
就話人地威脅
咁又太唔公道

珍珠宮

Tracyman0801 發表於 22-1-3 23:11
成日話身體唔好唔係唔打既理由,好彩咪無事,唔好彩係人命黎!好似之前有個青年打針後心肌炎,你係佢父母 ...

同意呀,我同事有長期病患,幾個月就入一次醫院,一住就成個月,上司都俾壓力佢叫佢打針,佢試過搵醫生寫紙但醫生唔肯,佢喊住口同我講,有頭髮邊個想做癩痢,我公司員工打針有假又有獎金,可以打嘅佢晨早仆去打,但身體唔好都無辦法,唔該啲人唔好成日話人唔打針好自私,每人都有佢自己難處同考慮,無事尤自可,有事你賠翻條命俾佢咩!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Tracyman0801 發表於 22-1-3 23:05
自己睇#34
我唔反對政府限制堂食,去美容店等等,學大家話頭自由選擇,但唔應該拎份工去迫人打針,唔通真 ...

今天已有公司同員工講,唔打針唔駛返喇
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

cheung2000 發表於 22-1-3 23:43
同意呀,我同事有長期病患,幾個月就入一次醫院,一住就成個月,上司都俾壓力佢叫佢打針,佢試過搵醫生寫 ...

咁佢有咩打算

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 22-1-3 23:47
咁佢有咩打算

定期做檢測另自己小心啲囉,老闆見我哋條team有9成人打左針,都無再施壓lu

寶石宮

cheung2000 發表於 22-1-3 23:50
定期做檢測另自己小心啲囉,老闆見我哋條team有9成人打左針,都無再施壓lu
...

咁老闆都好,冇再施壓

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我有兩個同事都係懷孕期間打針,台灣好多孕婦搶住打針

首頁

尾頁

跳至