自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

Moti 發表於 22-1-13 15:49
你咁多嘢擔心,心理壓力咁大,唔好諗住生了,生完冇得俾你抖,啲嘢排山倒海咁湧埋嚟,沒完沒了。
...

因為我年紀都唔細,呢幾個月真係日日諗,瞓唔到,逼自己決定,但都係1516冇定案

珍珠宮

MoooVoo 發表於 22-1-13 16:24
因為我年紀都唔細,呢幾個月真係日日諗,瞓唔到,逼自己決定,但都係1516冇定案
...

當你無法做一樣決定,即係呢件事嘅本身就唔係一件你樂意去做嘅事。

而且你唔肯定呢件事帶嚟嘅後果係好定壞,你透過別人嘅經歷其實唔可以預知你嘅未來㗎。你想唔想生,要透過自己嘅身體健康,精力,時間,金錢,仲有最重要嘅自身責任嚟判斷,如果你同你另一半都可以付出呢啲,相信事情嘅結果會偏向好的一面。

講真,除非你大把錢,大把時間,大把精力,生出嚟嘅BB又聰明勤力無病痛,否則,點會冇擔憂呀,養寵物都唔可能冇擔憂,何況要養人。決定咗就唔好諗負面嘢了,因為一定有負面嘢,你睇吓呢版有幾多post係曬,有幾多係呻。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

MoooVoo 發表於 22-1-13 16:24
...

點解要逼?另一半比壓力要生 b?咁爭扎即係未 ready,放開唔好諗喇~ 年紀唔細,生 b 多好多憂慮,大肚又辛苦 d,復原又慢 d,湊 b 氣力差 d …
順其自然啦!萬一有咗,咪開心迎接小生命。

男爵府

pauline_c 發表於 22-1-13 16:52
點解要逼?另一半比壓力要生 b?咁爭扎即係未 ready,放開唔好諗喇~ 年紀唔細,生 b 多好多憂慮,大肚又辛 ...

因為就高齡,我不嬲係緊張大師,又驚小朋友有病,又驚佢係香港讀書好辛苦,驚佢學壞,又驚佢第日怨我,驚唔夠錢....

如果唔生呢,又驚遲d後悔,到時做ivf心理壓力仲大,又要諗請假同錢,又怪自己唔早d試,身邊好多以前同學同親戚生左,得我一個未生(我知呢樣野唔應該抱住人有我有心態),但環境逼我諗,依家日日都好大壓力瞓唔到

水晶宮

MoooVoo 發表於 22-1-14 17:39
因為就高齡,我不嬲係緊張大師,又驚小朋友有病,又驚佢係香港讀書好辛苦,驚佢學壞,又驚佢第日怨我,驚 ...

我原本無計劃生 b,結果阿仔喺無預期之下嚟咗我地屋企,我地兩個好興奮好開心。我兩個本身好鍾意小朋友,只係覺得責任太大先決定唔生。
我始終覺得帶著咁大壓力,唔適合生,亦比較難有 bb,心情輕鬆愉快會比較容易 d。
如果真係好想生,就試,預備好前面會有好多困難 … 要肯定自己係鍾意小朋友。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我唔想生,因為生活不易。但老公想生,所以妥協。生完到現在大女都長大成人,我仍然很後悔。以前後悔,因為照顧小孩的重擔,好辛苦。現在後悔,係生了仔女出來,令佢哋要經濟生活的苦。

男爵府

2021可愛聖誕B勳章

因為就高齡,我不嬲係緊張大師,又驚小朋友有病,又驚佢係香港讀書好辛苦,驚佢學壞,又驚佢第日怨我,驚 ...
唔係只係考慮自己能力,仲要諗埋老公係咪暖男,幫唔幫到手

男爵府

野原美冴 發表於 22-1-14 17:57
我唔想生,因為生活不易。但老公想生,所以妥協。生完到現在大女都長大成人,我仍然很後悔。以前後悔,因為 ...

生了2個?

男爵府

pauline_c 發表於 22-1-14 17:50
我原本無計劃生 b,結果阿仔喺無預期之下嚟咗我地屋企,我地兩個好興奮好開心。我兩個本身好鍾意小朋友, ...

至幣係自己都冇勁想生,只驚後悔

珍珠宮

咁你係決定就快,否則你兩種痛苦都會經歷。養細路邊會容易,容易嘅就個個都生一打啦。如果唔駛我養,唔駛我勞氣,唔駛供書教學,我一定生到更年期。做人現實啲好,有啲連生一個都覺得痛苦。

男爵府

你同另一半有共識唔生咪無問題。
驚自己後悔,雪卵先。

水晶宮

MoooVoo 發表於 22-1-14 18:15
至幣係自己都冇勁想生,只驚後悔

無得擔心將來後悔,而家唔生咪唔生。
而家覺得後悔嘅事,諗返當時環境同條件,一樣會做返同一個決定,人要向前行,無論過去嘅決定係咩,而家都唔可以改變,後悔只會令自己唔開心,點解唔好好享受而家。

男爵府

Piaget 發表於 22-1-13 09:22
女人計懷孕好似係34,計生BB係35, 因為產婦一到35生唐氏BB既機會又高好多

我就34
係咪唔應該諗了

男爵府

Moti 發表於 22-1-14 18:18
咁你係決定就快,否則你兩種痛苦都會經歷。養細路邊會容易,容易嘅就個個都生一打啦。如果唔駛我養,唔駛 ...

依家日日都好痛苦,日日瞓得2,3個鐘,成日抖唔到氣,大壓力到m都遲左成個星期仲未黎(肯定唔係有左)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我姑奶兩公婆一直話唔生,未ready去生等等...直到40歲突然有左(佢地2x 歲已經一齊),而家bb 好得意,我地成家都好開心,佢老公叫佢生多個,但佢話一個就夠。

子爵府

MoooVoo 發表於 22-1-12 16:00
生唔生都怕後悔,有冇jm講下當年爭扎?因為覺得責任/壓力好大,好多野又生左先知,又冇後悔藥食。

另一邊 ...

我當年掙扎生唔生第二胎,當時本身唔想生!到仔都就嚟成年,又有啲後悔唔一早生多個!因為一個小朋友成長真係冇咁好!對於我仔嚟講!

侯爵府

mifiici 發表於 22-1-12 16:14
生唔生都怕後悔呢句真 有個朋友同佢老公好恩愛咩都好夾 但係偏偏佢老公唔想要小朋友而朋友係想要小朋友(又 ...

yes

珍珠宮

牛年勳章

MoooVoo 發表於 22-1-15 17:21
我就34
係咪唔應該諗了

咁又唔係,呢個年代都唔算太高齡,只係可以的話,盡量唔好將個決定擺到咁遲先做。最緊要係兩公婆一齊有共息,無論生同唔生都唔好後悔

珍珠宮

MoooVoo 發表於 22-1-15 17:24
依家日日都好痛苦,日日瞓得2,3個鐘,成日抖唔到氣,大壓力到m都遲左成個星期仲未黎(肯定唔係有左)
...

你冇一個良好嘅心理質素去懷孕,將來生出來嘅小朋友都好容易會有各式各樣嘅心理問題/健康問題。記住小朋友唔單止copy你同你老公嘅外貌,仲包括性格同心理的。即係俗語講嘅遺傳。望吓吳綺莉同佢個囡。唔知你明唔明白我意思。

珍珠宮

MoooVoo 發表於 22-1-15 17:21
我就34
係咪唔應該諗了

以前未生,我覺得年齡唔係太大問題。生完之後,你見到自己小朋友同學仔啲家長,有啲就好後生(羨慕),有啲就近退休咁嘅樣,唔到你唔去比較。嗰時就會諗,如果自己一結婚就生就好了。

首頁
12345...7

尾頁

跳至