自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

嘉莉媽 發表於 22-3-9 16:47
讚揚我媽媽媽媽同奶奶好大分別
1.系奶奶屋企,奶奶黑口黑面:凑住個仔唔使幫手做家務啦,咩都做唔到。(其實 ...

你媽媽真係好,依排要同呀媽住真心灰,好似做工人咁

我呀媽唔識煮飯,唔識做家務,午晚餐,洗碗,洗衫,洗奶樽,換片,沖奶,所有家務都係我做,而我呀媽就陪bb玩,餵奶,抱佢訓,每日如是。

食完飯連得對筷子同隻匙羹都唔洗,留比我洗,生果又係切晒比佢食。

我兩日都餵唔到一次奶,想自己同bb玩陣,佢又過黎,bb連媽媽都未識講,佢就日日教bb講婆婆

坐月更加係靠自己,我呀媽仲係bb百日後先報個陪月班,啲陪月工作紙都係我做。

有個識得體諒女兒嘅媽媽,真係好幸福

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我阿媽係人地99,佢新抱大肚嫁入去,其實咩唔唔駛做,洗衫煮飯買餸連廁所都唔駛洗,但係生完之後就成日發皮4,成日想 霸曬成間屋 兩老其實過緊退休生活,出下街都俾人黑面
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

1.系奶奶屋企,奶奶黑口黑面:凑住個仔唔使幫手做家務啦,咩都做唔到。(其實 ...

我媽媽同奶奶嘅分別:
我坐月嗰陣奶奶仲返緊工,所以從無期望。
我亞媽話過嚟幫我手,我亦都比低咗錢俾佢幫我坐月買嘢,終於我出院返咗屋企第日叫佢過嚟幫我同BB沖涼,佢抱住我個仔喺個沖涼盤上面手都震晒,佢話好驚初生BB唔知點樣幫佢哋沖涼,原來佢自己生四個,全部都係靠我阿嫲叫啲姨婆過嚟,同埋我婆婆過嚟幫手。
佢自己唔識又要死要面,因為怕我奶奶出手佢冇錢落袋
終於我坐月係靠自己照顧自己同BB
有幾次因為我開刀要複診唔帶得BB去,求我親生阿媽過嚟幫我睇住BB,差啲要跪地求佢。
所以唔好覺得自己老母一定係好,可能只係發生喺你自己身上。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

麟媽媽 發表於 22-3-9 17:24
其實攞嚟比較真係好無謂,問心自己對奶奶同對自己阿媽都唔會一樣啦,咁點解要求奶奶同自己阿媽一樣?
...

對!
自己又唔會對阿媽同奶奶一視同仁,但係要求奶奶愛佢,有時佢係咪真係覺得自己咁可愛?

伯爵府

angelheart 發表於 22-3-9 16:56
自己女係寶貝d,十月懷胎生喎。我第時個女都會咁人地個女,如果太關心又會話煩,少關心又會話。都 ...

係,有啲人唔識感恩,識人一家幾口痴6299住,每月只俾五百蚊買日用品,仲話有仲想點。幫佢湊b湊得好冇一句話感謝,個b有咩唔好就一定賴99。生仔好聽,生女好命,呢句野好真。

珍珠宮

樓主做咗媽咪,自己小朋友醒咗,老馮要老人家幫手湊,自己繼續大覺瞓

侯爵府

Fishqqma 發表於 22-3-9 17:51
睇完樓主寫嘅嘢,唔知點解我覺得有D野係家用比唔夠嘅問題!

唔關事嘅又 我都聽唔少有比家用奶奶都係要玩嘢

當然如果佢無比家用又同住就慘d囉 一定比呢到嘅人圍剿 都幾現實 無錢就抵比人恰

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

樓主之前都出過post,但圍爐失敗。
一講到樓主有冇俾家用, 直頭5見左。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

yuyueng 發表於 22-3-9 16:51
其實我對自己個仔同99個仔(老公)分別都好大啦,所以無得咁計。

無錯我老公叫我煮個麵,我會話:你以為你係我個仔呀

happylife28    發表於 22-3-10 02:17
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我生完,媽媽係叫我休息,無問起bb, 6299就問bb, 無問過我
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

一係搬開住,一係離婚囉!

happylife28    發表於 22-3-10 02:17

翡翠宮

回覆樓主:

一向係咁
我唔會當佢係自己阿媽
亦唔會期望佢當我係女
只不過冇諗過原來工人都不如

水晶宮

唔知樓主有無返工,睇完我感覺如下:
1.間屋係99,寄人蘺下就忍讓下!
2.可以嘅話坐月自己攪掂,唔好旨意99幫!
3.自己唔記得講唔返去食飯,好似係自己問題喎;99無同理心我會由佢,佢又唔係我邊個!
4.自己個小朋友都唔理,掛住訓,仲好意思話99唔幫!
5.你比左幾多家用99?覺得唔夠餸自己斬料,或者自己買,又唔係貴!

子爵府

cyyiu 發表於 22-3-9 18:53
唔知樓主有無返工,睇完我感覺如下:
1.間屋係99,寄人蘺下就忍讓下!
2.可以嘅話坐月自己攪掂,唔好旨意9 ...
佢之前話同而家99住 係因為佢可能20年後就會唔係到 可以霸佢間屋 所以方死都唔係咩好人啦

侯爵府

麟媽媽 發表於 22-3-9 16:58
見你所有嘢都係寫奶奶點付出,你媽媽又點付出來比較,咁你自己又為兩老做過啲乜嘢啊?
...

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

CutieSo 發表於 22-3-9 18:16
我生完,媽媽係叫我休息,無問起bb, 6299就問bb, 無問過我

我呀媽都係叫我休息,不過係搶住同bb玩...

不過我62更衰,未夠十二朝上黎睇bb,一坐坐足8,9個鐘,全程無關心過我,我攰到暈都唔願走。

第二次上黎,為左唔想見到佢,我未坐完月,帶住傷口都要出街行,諗住食完飯返屋企休息下,一入門口,仲未走。

別墅

回覆 cyyiu 的帖子

第一點我覺得做家務系必須。第二點我都覺得ok,第三點其實系我老公忘記講,但我有講過唔返去食,但佢聽錯左,不過我無再提佢聽錯,但返到去大聲喝罵我地,小朋友都聽住,任何時候都唔應該系小朋友面前罵,仲要當晚已經十一點幾,我諗冇人頂得住佢當時既態度。第四點系我仔岩岩起身爬落床佢即刻走左出去,我整理下自己先出去既時候聽到,唔系我唔理個仔。第五系我出去加餸佢都話我冇必要,話我大食,我用自己錢買多少少食佢都話我。

伯爵府

losttoa 發表於 22-3-9 17:00
同住目的係為咗等兩老過世後拎層樓 ?個心態好有問題喎

佢開post問過,奶奶依家60歲
問同住等佢歸西可唔可以拎層樓

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

麟媽媽 發表於 22-3-9 16:58
見你所有嘢都係寫奶奶點付出,你媽媽又點付出來比較,咁你自己又為兩老做過啲乜嘢啊?
...

水晶宮

2018復活節勳章

邱悠月 發表於 22-3-9 19:05
佢開post問過,奶奶依家60歲
問同住等佢歸西可唔可以拎層樓

首頁
12345...7

尾頁

跳至