自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

喊包媽媽 發表於 22-3-31 10:58
幾大個會好d,有聽過人哋講電鼻膜,大約咩價錢,過程小朋友會驚嗎?可以分享吓嘛?成日流真係好驚呀
...
我仔幼稚園都好易流鼻血. 其實小學好左好多. 之前瞓醒會成個枕頭有血, 嚇死架. 大大下又無事

珍珠宮

回覆樓主:

8 9 歲左右啦
我大仔係咁
而家細仔6歲
都間唔中仲係流鼻血

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幾大個會好d,有聽過人哋講電鼻膜,大約咩價錢,過程小朋友會驚嗎?可以分享吓嘛?成日流真係好驚呀
...

有,我仔細個幼稚園時期周不時失驚無神咁流鼻血的,試過在廳,佢玩玩下,流到成地鼻血,我無誇大,係真係成地鼻血的,又有1次,佢在房午睡,瞓瞓下突然大叫,我走入房真係嚇親,流到成個枕頭都係鼻血,立下眼睇以為有命案發生左
真係嚇到我彈起的
不過經過幾次既驚嚇後,我都無再咁驚了。
醫生都話仔係鼻黏膜薄,大大下就會好,如果真係好擔心就去電鼻膜

男爵府

...

以前細佬幼稚園時,跌親個鼻,之後成日無端端流鼻血,直到中學就無見佢流過了。

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

...

我細個成日流,流到大半卷廁紙無左。
睇專科話鼻膜薄,可以電
不過我同屋企人都驚,最後無做
大大下就好少流

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

gilgilgilgil 發表於 22-3-31 12:47
咁係咪止到血?

唔記得啦!
以前久唔久就流,流流下就停,當然有鏈住個鼻。

上網睇
https://www.easyatm.com.tw/wiki/%E8%8A%B9%E8%8F%9C

呢個止血應該唔同流鼻嘅止血掛

大宅

2023年兔年勳章

...

我係,細個時醫生話我鼻膜薄,成日流鼻血,仲唔上得 PE 堂。大大下冇事 。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我細個流鼻血多過流鼻涕
好細個已經慣咗自己坐埋一邊,
自己按住個鼻止血,
我記得流到大學year 2係最後一次,
之後到而家都冇流過了

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我仔細個成日流,升咗中學之後好好多喇

水晶宮

2024年龍年勳章

...

我同我仔都係,細個成日流。冇電過,我只注意飲食,多煲清潤湯水,大大下(上中學)之後就冇流了
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

...

我囝3歲果時好很多時夜晚瞓瞓下都會流鼻血仲要係倒水咁流,仲試過返緊學老師打電話俾我話佢流血不止如果仲止唔到便要call白車入醫院,最後用了一卷半廁紙先止到血,後來朋友介紹咗個醫生比我睇,話小朋友鼻膜薄同埋有少少發炎,之後好細心教我點搽藥膏,最後我順便話佢耳仔有耳屎跟箸醫生幫佢清理左右2粒大耳屎,之後便好返沒有再流鼻血

子爵府

我女五歲,近兩年每隔幾個月就會流一次鼻血,留意到嘅係,連續2-3晚遲過12點訓過幾天佢就會流

大宅

回覆樓主:

我自己由細到大都流鼻血,係勁流嗰隻,直至電左鼻,到依家電左差唔多10年,只流過一至兩次

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

可能鼻敏感

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

babyhoi 發表於 22-3-31 14:14
我細個流鼻血多過流鼻涕
好細個已經慣咗自己坐埋一邊,
自己按住個鼻止血,

我流得太多,身邊人都好鎮定,我係好似開水喉咁直流,次次都要大清潔。
有時喺街突然間流,途人會嚇親,比晒成包紙巾我,亦試過比人送去急症室。

水晶宮

...

我驗之談:

細個成日流, 好多方法都試過, 沒有明顯改善, 醫生一直話鼻膜薄..., 但有一個醫生又唔係咁講, 他話真正原因是鼻敏感(城市空氣差, 膜薄敏感, 常常充血, 所以容易剌激出血, 我比較同意這講法), 他教有一個方法, 我覺得有效, 是擦少少滋潤膏在鼻膜上, 的確有效, 但要常常擦 ..好麻煩...., 去到10幾歲至廿多歲係流少左, 但都好易流, 工作時流鼻血好尷尬...., 終於電鼻, 去到現在....廿多年都好少血.

子爵府

減齡達人勳章

好記得中三時候,個女同學成日流鼻血,之後某日冇返學,佢同我講佢去整鼻膜
個陣先知原來可以整,孤陋寡聞,第一次聽

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

我細個都成日流鼻血,依家流小左好多

子爵府

...

係,大左好好多。一樣曾想電。

大宅

...

我女自細一直有流鼻血的習慣。之前連續每晚都流,流咗两個禮拜,两邊輪住,5分鐘内止到。凡士林,維他命E油,鹽水,加濕器,乜都唔得。
上禮拜带佢去睇專科,醫生用個鏡睇,噴麻藥,一放個鏡入去就即流鼻血。醫生話佢鼻入邊條血管薄,要辣一辣,小朋友聽到馬上唔肯,醫生話冇感覺,熱熱地,唔使驚.不過我女就唔肯,最後醫生開咗抗生素和佳力天。一支安鼻寧,一支藥膏。俾咗一個藥水棉花塞住個鼻(自己两日後會吸收的),佢塞咗一日就自己整咗出嚟。醫生話10日後再流的話,要翻去再辣。So far第七日,冇流過!

首頁
12345...6

尾頁

跳至