婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-5-14 21:34
我果件米又係,初初見我純品以為我好恰, 後來知我搵錢多就收皮。但在某些下流位用低莊手段,我大方, 算數。 ...

我曾經都係咁單純。上當多學精左。

幾時都係有錢有底氣。有咩時,少樣野要求人哋。

水晶宮

Fongcs 發表於 22-5-15 01:04
回覆 Astra00 的帖子

你仔好正!!醒目過老豆

樣、智慧、性格都勝過我老公。希望佢將來比我們有本事。我將來不會做到我奶奶那種處事。我絕對比自由同空間後輩。

水晶宮

秋天與楓葉 發表於 22-5-14 23:36
唔夾又多磨擦係唯有搬
男人無本事,唔想搬同解決問題,先噏得出開家庭會議嚟耍你(扮晒有解決問題,係老婆 ...

對。說到尾係叫太太屈就及忍。樓主算好彩,沒提有毒姑。我當年有埋二件毒姑火上加油,仲撥恆啲道火,驚死你未被人玩夠。

複式洋房

BECY 發表於 22-5-14 15:31
依加三個人住
我同99相處上都有唔夾既地方
我依加只係想大家保持距離

家庭會議只係老公解決唔到個問題,又想搵d野黎做下,等自己個心好過d,好似幫左手咁!講真人地同一條腸出,要幫你既話,唔洗家庭會議都幫左啦!奶奶永遠都帶住長輩既身份,只要你講佢少少都變左自己唔啱,唔好跌落個陷阱度!

水晶宮

傻大姐一名 發表於 22-5-15 13:53
家庭會議只係老公解決唔到個問題,又想搵d野黎做下,等自己個心好過d,好似幫左手咁!講真人地同一條腸出 ...

完全正確。

男爵府

傻大姐一名 發表於 22-5-15 13:53
家庭會議只係老公解決唔到個問題,又想搵d野黎做下,等自己個心好過d,好似幫左手咁!講真人地同一條腸出 ...

呢句真,我拍拖一個月就住入老公家,佢講明我本身唔洗做家務,佢父母都無對我有呢啲要求… 當然住耐咗生活耐咗 我有慢慢做返多啲

大宅

男家有冇錢都煩,以前同c6一齊我搵得少奶奶睇我唔起,奶奶又成日話佢班仔女幾叻,一齊大陸玩又話姑仔考左普通話試,有咩佢講,跟團扮咩呢。之後我地儲錢買樓,男家又話你2家搵好多啦,奶奶話做咩唔幫埋姑仔俾首期,成日搵藉口搶錢

大宅

回覆 BECY 的帖子

我c6都有講過,叫我當面同佢媽傾咩問題,不過我次次私底下同老公講,佢就話奶奶冇咁既意思,冇唔喜歡你。只係奶奶未試過做奶奶及嫲嫲,所以唔識。
奶奶真係咁純咩?之前都講過,我同老公儲錢買樓,奶奶話層樓唔可以寫埋老婆名。但姑仔男朋友買樓,奶奶問人做咩唔寫佢女名,但姑仔一蚊都冇出。仲有奶奶層公屋俾另一家嫂加埋名入去,你話咩玩法?
其實傾係好事,不過傾既效果你預左係零。我講咩,c6都覺得佢屋企人純如清水。

水晶宮

sybb2014 發表於 22-5-15 16:33

男家有冇錢都煩,以前同c6一齊我搵得少奶奶睇我唔起,奶奶又成日話佢班仔女幾叻,一 ...

咁又係。沒錢時就踩人,到你環境好啲又想痴著數。咁所以保護自己,長期樸素最好。

水晶宮

sybb2014 發表於 22-5-15 16:48
回覆 BECY 的帖子

我c6都有講過,叫我當面同佢媽傾咩問題,不過我次次私底下同老公講,佢就話奶奶冇咁既意 ...

就咁聽你描述,你奶奶大細超到極。你真係要識自保小心錢銀。你就算儲到錢都不好比你老公知。記住。

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

BECY 發表於 22-5-14 15:31
依加三個人住
我同99相處上都有唔夾既地方
我依加只係想大家保持距離

三個一齊傾奶奶一定扮可憐,我就唔會比奶奶有機會做戲表演。 以前同住老公會捉奶奶出去食嘢傾,每次返嚟都好一陣,甚至話同我道歉(我堅持唔俾奶奶道歉,都係果句唔好做戲),但奶奶嘅麻煩事只會無限復活,最後搵屋搬最實際,保持距離。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 22-5-15 11:14
我曾經都係咁單純。上當多學精左。

幾時都係有錢有底氣。有咩時,少樣野要求人哋。
JM, 金石良言!
但FTM 仍然是很多少女的夢想, 到有事如夢初醒, 仲妄想認為自己有bargaining power ....
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-5-15 21:33
JM, 金石良言!
但FTM 仍然是很多少女的夢想, 到有事如夢初醒, 仲妄想認為自己有bargaining power ....:igi ...

Ftm,幻想總是美好。曾聽過有人以此為目標。我身邊有ftm但都過得很窮困,可能得個老公賺錢但又賺得少。

水晶宮

jojocatjojo 發表於 22-5-15 20:51

三個一齊傾奶奶一定扮可憐,我就唔會比奶奶有機會做戲 ...

絕對係。

伯爵府

Astra00 發表於 22-5-15 21:38
Ftm,幻想總是美好。曾聽過有人以此為目標。我身邊有ftm但都過得很窮困,可能得個老公賺錢但又賺得少。
...

唔好做媽咪,生仔經濟上一定有壓力,我做full time wife,唔需要見奶奶,我過得還可以,就算老公唔要我,娘家既錢夠我過世

侯爵府

Astra00 發表於 22-5-15 21:38
...

咁仲慘過做女, 不是要好過做女, 最少都5好差太遠。夫妻版, 大把FTM要鬧分開, 方知自己沒實力,唉。何必初當。
FTM 不是問題, 最慘係果D 同社會脫哂節的FTM, 比起街頭師奶(佢地都係FTM架, 醒幾多)差多了。

水晶宮

肥肥寶 發表於 22-5-15 21:46
唔好做媽咪,生仔經濟上一定有壓力,我做full time wife,唔需要見奶奶,我過得還可以,就算老公唔要我, ...

我所識的ftm係有壓力,結婚係要生下一代。

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-5-15 21:59
咁仲慘過做女, 不是要好過做女, 最少都5好差太遠。夫妻版, 大把FTM要鬧分開, 方知自己沒實力,唉。何必初 ...

可能那些ftm沒想長遠。有個好天真以為一家三口住娘家沒問題。完全沒想過住屋問題,跟住佢弟一結婚,佢媽即趕走外嫁女一家三口。外嫁女才如夢初醒,才知要解決住屋問題。咁情況都繼續ftm,仲生多二件。但又眼高手低,又問自己父母取錢,又叫老爺奶奶幫手津貼,但又要租住樓等上公屋。見到都好感慨,好驚將來仔女會唔會咁款。

侯爵府

Astra00 發表於 22-5-15 22:02
我所識的ftm係有壓力,結婚係要生下一代
好老實, 有錢米有壓力囉, 好似千E 咁, 多多錢死都生
果D 小家小戶, 甚至窮等草根, 生乜。
分分鐘, 小孩其實都不想出生做窮人。

首頁

尾頁

跳至