夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

夫妻感情出現問題重點通常係….
有無分房瞓?
對上一次房事係幾時?

講真,做ftm全日淨係陪細仔玩,要24小時陪玩,一副理所當然,難怪老公會燥底
已經有工人姐姐幫手,兼顧唔到兩個仔,樓主能力真係要大力提升,更唔好做helicopter parent
一個大人mark實一個小朋友,咁樣你哋平日會缺乏family bonding time,亦對夫妻感情有負面影響

細仔盡快戒夜奶,一歲半夜飲奶純粹心癮,唔係餓
睇嚟你都係呻吓,細仔仲細唔捨得唔湊,咁你要提升湊仔能力,做到一湊二,調節兩個仔9點前瞓
仔一瞓咗,你同老公就有時間增進感情,平日重視親密接觸同房事,夫妻感情好自然唔會為小事嘈交

珍珠宮

crystalina 發表於 22-6-15 08:20
回覆 anna59 的帖子

我同老公係有物業,但名係我名下,當初首期我有比一半,供係佢!如果真係要分得清楚, ...
如果咁,你就要用佢D錢,吾好用自己D錢咁苯,因為你無返工。
你一定要服從佢,吾可以有反對聲音,鬧你吾可以還口,最終,你2個小朋友大左都唔尊重你,因為見媽媽系咁比爸爸鬧。
佢就系要整到你冇議價能力,無力反抗,如果你可以接受的話,無所謂。
你最好就出去返工,儲番D錢比自己,否則,人到半百,父母會老,要用好多錢,吾通又問老公乞求?

茶類愛好者    發表於 22-6-15 17:19

水晶宮

回覆樓主:

我地永遠睇到人地缺點,你問下自己呢?一隻手掌拍唔嚮,會唔會有發生事過而你冇講!

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 秋天與楓葉 的帖子

我知好多ftm係可以一打二,所以有時我都覺得自己做ftm唔夠叻!但係我自問已經好盡力,生完第二個後我身體亦好差

茶類愛好者    發表於 22-6-15 17:19

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 kwhkwh 的帖子

老公就係話要長袖衫亦要蓋實張被!佢係爸爸覺得你凍嗰啲人

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 Fion710 的帖子

其實每一個家庭嘅問題都好難一一別人明白!我當然都睇到自己不足
但我老公卻永遠覺得自己啱晒,付出只有佢自己
我亦明白佢嘅壓力比一般人大,但咁係咪我只能承受一切!
佢對我真係幾啖屎一啖砂糖!
我犯賤,對於呢段關係仍有不捨,但係同時我覺得不被尊重很傷害,呢個困局我唔知點樣解決

水晶宮

crystalina 發表於 22-6-15 10:19
回覆 Fion710 的帖子

其實每一個家庭嘅問題都好難一一別人明白!我當然都睇到自己不足

不如你出返黎做野,揾返你自己存在價值,唔好將重心放係屋企,分享下我:老公都係大男人直情唔想我出黎做野,佢話女人生左仔女就要係屋企相夫教子,佢乜都話晒事連我返娘家都要管,優點唔講粗口錢任我用,唯一人比較霸道,但我覺得自己好卑微本身性格懦弱怕事,我先斬後奏搵工再通知佢,佢拋下一句:睇下你做得幾耐,結果一做廿幾年了,雖然辛苦但好開心,而家老公性格亦變好了大家有商有量!

basketboy    發表於 22-6-17 08:57
anna59    發表於 22-6-15 11:16

珍珠宮

crystalina 發表於 22-6-15 10:10

我知好多ftm係可以一打二,所以有時我都覺得自己做ftm唔夠叻!但係我自問已經好盡 ...

湊小朋友的確勞心勞力,我相信無人一出世就湊仔叻,努力改善,更可以愈來愈叻

身體唔好建議睇中醫調理好身體,照顧好自己身體先有能力照顧家人

心理學中Triangular theory of love 有三個重要元素
intimacy, passion, commitment
你同老公嚴重缺乏激情同親密,而且房事對男人極為重要
你仲care佢唔覆你msg,明顯你依然愛佢
你個情況要修補唔難,有好多地方可以改善,記得多啲讚美老公
男人對湊仔有意見,唔傷害到小朋友就由得男人話事,就算係錯可以由佢錯下,太多否定會傷夫妻感情

婚姻遇到問題應該積極改善,夫妻關係亦需要努力維繫,太理所當然,雙方定愈走愈遠

大宅

認識瑞士牛牛第一回

坦白,房事佢冇乜需要通常我主動佢先要
平時私人時間佢perfer 打機自己娛樂
我之前返工咁多年唔覺得關係有改善到
佢反而話我去咗返工,屋企發生乜佢先最清楚,所以我更加no say!因為佢一直係home office

珍珠宮

crystalina 發表於 22-6-15 11:00

其實,你自己想吾想再返工?

珍珠宮

想改善夫妻感情係要一步一步嚟,你將重心擺晒喺小朋友身上,忽略咗老公,先改善自身

大宅

認識瑞士牛牛第一回

似老公將重心放唒小朋友,我制造機會兩個人出去,佢都係要問埋大仔

大宅

認識瑞士牛牛第一回

點解你淨係覺得返工可以解決問題?我只係想指出事實並非如此我要工作亦絕不難,我對於自己係市場嘅價值仍然充滿信心喎!
工作亦有好多方法,我亦試過開網店賺過不少錢,做到老公想助我做得更大,但卻因此有好多爭執,我就停咗網店!
我絕對唔係冇老公會餓死自己嘅人
如果離婚,大嚄係我老公,因為冇咗我一半資產,有好多既定計劃佢實現唔到!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

男home office, 你ftm, 工人, 兩小孩。
我有冇數錯? 5人 長期朝夕相對嗎?

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

crystalina 發表於 22-6-15 11:33

點解你淨係覺得返工可以解決問題?我只係想指出事實並非如此我要工作亦絕不難,我對於 ...
你好矛盾喎!如果你有8位數字以上身家,就吾會上來呻啦!
你今日忍到,咁往後日子,你忍到嗎?
好好把握你嘅青春去揾錢啦!
你以後有乜吾開心,吾好响度呻!

大宅

認識瑞士牛牛第一回

幾千萬我冇,幾百萬我有,唔會迫切到湊多幾個月仔都唔得要即刻搵野做!我呻係因為老公性格,唔係佢迫我出去工作!你錯晒重點

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 kwhkwh 的帖子

Yes

大宅

認識瑞士牛牛第一回

打錯

打錯

珍珠宮

crystalina 發表於 22-6-15 11:51

幾千萬我冇,幾百萬我有,唔會迫切到湊多幾個月仔都唔得要即刻搵野做!我呻係因為老公 ...
你老公性格無得改變,你打算點做?
除左忍,吾出聲,無野可以做到

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我又唔係永遠唔工作能力可以咪照顧多兩三個月,唔通全世界嘅ftm都唔啱?
重點返工唔係改變到我同老公關係!
講真,返工某程度舒服過湊仔
唔好貶低咗ftm嘅所有付出
犧牲搵錢機會都係唔容易㗎

首頁
12345...7

尾頁

跳至