自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

pauline_c 發表於 22-8-26 14:07
基督教學校長大,未聽過基督徒唔可以捐血。

我讀果間基督教中學會約紅十字會上門捐血

男爵府

有,唔係真心信只係為小朋友入學 賤到不得了做生意呃得就呃

象牙宮

健康的我 發表於 22-8-26 12:31
首先我並不是針對所有基督徒,而係想講我呢位虛偽嘅基督徒朋友, 咁我就下稱佢做「虛小姐」。話說虛小姐bod ...

捐血
並非人人都能捐血,高血壓,心臟衰竭、腎衰竭、心肌梗塞等問題,
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

奇異果小邱 發表於 22-8-26 14:09
回覆 Pingon22 的帖子

唔派得, 只可以收非教徒的利是嗎?
揾人笨架, 問我攞利是, 樣衰衰咁比番封怪利是我, 原來佢寫D聖經金句來做利是。 我掉咗。我第二年照版煮碗, 入個朱古力金幣比番佢。 之後唔敢問我攞利是。

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

首先我並不是針對所有基督徒,而係想講我呢位虛偽嘅基督徒朋友, 咁我就下稱佢做「虛小姐」。話說虛小姐bod ...

其實不是基督徒問題係佢自身問題,我覺得不應該將事情放大係基督徒問題上

子爵府

加菲貓3 發表於 22-8-26 12:49
特別血先麻煩,有朋友生仔都要預先存定,怕醫院無或唔夠。。你朋友到時點?會唔會先輸自己既血出哩?輸,又 ...

我舊同事都係稀有血型,佢唔係基督徒,不過紅十字會定期返去捐,驚有乜事會因為冇血而冇得救,包括佢自己在內,所以捐血係幫人幫自己

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

FaflofaC9 發表於 22-8-26 14:10
我讀果間基督教中學會約紅十字會上門捐血

你講開,我又記返我都係,喺學校捐血。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

333s 發表於 22-8-26 14:13
捐血
並非人人都能捐血,高血壓,心臟衰竭、腎衰竭、心肌梗塞等問題,
...

所以可以捐血,係身體健康,值得高興。我已經捐唔到喇~

用戶要求終止服務

回覆 華妹妹 的帖子

Agree

用戶要求終止服務

回覆 lily-of-valley 的帖子

咁賤格嘅同事,用聖經經文代替錢?!

別墅

希望佢真係做到自己唔捐都唔好接受人地損嘅血咁

用戶要求終止服務

回覆 333s 的帖子

當然佢是身體健康的 我只是提議佢可以捐血 但佢即刻好敏感話我係基督徒點都唔可以捐

用戶要求終止服務

回覆 巴圖魯 的帖子

係呀就係呢個教

男爵府

30051273 發表於 22-8-26 12:36
我是基督徒我會捐血,但我知道自己唔係所有野都做得好,求主幫助改變。

用戶要求終止服務

佢之前都話 教會灌輸佢哋講唔信耶穌嘅死咗冇得去天堂

用戶要求終止服務

回覆 pauline_c 的帖子

似異端

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

健康的我 發表於 22-8-26 14:27

咁賤格嘅同事,用聖經經文代替錢?!
你問我攞利是, 得, 利是一封啫。 我亦唔要求你比返我。 但佢知我信觀音, 想盡辦法要我信耶穌, 我就係唔信, 用D咁嘅低招宣傳。

象牙宮

健康的我 發表於 22-8-26 14:30

佢之前都話 教會灌輸佢哋講唔信耶穌嘅死咗冇得去天堂 ...
佢去過啦咩? 無人知死咗係點架? 葉繼歡, 陳振聰信耶穌, 去佢地個度? 我就唔去啦。

大宅

回覆樓主:

之前同事生左個BB大家夾錢買禮物比佢,負責收錢嗰個同事攞住個信封遂個搵啲比現金嘅同事收錢,點知個基督徒同事話入多一蚊落去送比老細,我地成班同事聽到呆左,我忍唔住話佢你覺得咁好好笑咩,你個人心地咁差,個小朋友啱啱出世,你咁樣咒佢,平時知佢個人縮骨小家自私到暈,成日標榜自己基督徒,估唔到咁黑心,不過佢嗰係虛偽,係心地唔好

首頁
12345...10

尾頁

跳至