自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

牛年勳章

有d唔好太睇得咁緊張。
有時見到d學生輸左比賽後都喊晒出來。
如果作為家長都一樣咁唔開心。
小朋友仲更加釋懷唔到。

子爵府

Jane1983 發表於 22-8-26 22:59
我慘d,我老公都好在乎,佢當然唔會失眠,但佢會批評。我仲要疏導佢情緒,唔想佢影響小朋友。
...

只睇你寫嘅情況,都覺得如果我係你地嘅子女,壓力都好大。
你有冇想過,換轉你做父母嘅去比賽,你地會否可以有十足把握取勝?輸咗比賽,佢都會唔開心,何況呢D野佢做冇錢收架,唔似大人,為生活而工作,非做不可.
有時候細路仔參加比賽係父母想佢哋去做,比賽時,父母緊張係正常,但比賽過後六個鐘,就唔好再提/批評/唔開心,過咗去就過去,課外活動中嘅比賽,只係成長路上嘅小點綴,贏係贈興,輸係經驗,不值一提,為此傷自己or小朋友感情,唔值得。
我啲仔女成日都代學校參加唔同比賽,有贏又有輸,輸就輸,冇乜大不了,屢敗屢戰,佢哋已經好叻,畀著我參賽,我都唔一定會贏。

子爵府

樓主你的心態有一定程度的問題,要正視一下好,不單是指得失與否,可能會影響你的情緒。
首先理解比賽點解一定要win,無人會成日都會win的,正如國家隊運動員都要好好關顧心理質素。
樓主你太在意得失,點解要事事完美,輸左失落一陣子無問題,但如果長時間太影響到你的情緒,建議你求醫

子爵府

s160656 發表於 22-8-27 00:50
有d唔好太睇得咁緊張。
有時見到d學生輸左比賽後都喊晒出來。
如果作為家長都一樣咁唔開心。

因為現今的家長和小孩都唔輸得,事事都要win,一有挫折就會接受唔到。
得罪講句,苦的是佢哋,父母同佢哋都太溫室,我見得太多父母和細路,得不到預期就大失所望,長期壓抑有點輕微抑鬱、焦慮都有

水晶宮

其實我通常都係當晚頂唔順,好像而家訓唔着,過一晚會想通一些。

珍珠宮

回覆樓主:

冠軍只有一個,接受唔到失敗,唔會成功的

努力不一定成功,相反一定失敗

珍珠宮

哈比族 發表於 22-8-27 01:06
因為現今的家長和小孩都唔輸得,事事都要win,一有挫折就會接受唔到。
得罪講句,苦的是佢哋,父母同佢哋 ...

我經常拿奥運選手教小朋友,很多選手失敗十多年,堅持才會成功!

我會叫小朋友盡力去做,不要想得失

子爵府

2023年兔年勳章

回覆 Jane1983 的帖子

第一只有一隊,輸嘅人好多,遇強越強,同比自己強嘅人對賽可偷師、學人家優勝嘅野,但唔一定次次都能贏到對方,世上應該好少人能次次都能贏,除非專登搵比自己差嘅人對賽
挑戰自我、比自己上一次進步都可當贏左

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

出得比賽都叻過好多人,點解一定要做最叻,世界上千千萬萬的人未攞過第一都係咁過活。

已刪除用户

子爵府

2024年龍年勳章

Jane1983 發表於 22-8-26 22:03
我太在乎呢樣嘢好一段時間,佢輸波,我會好唔開心,當晚會訓唔着。

可以點做,令自己輕鬆d? ...

做你小朋友都辛苦,放鬆啲啦!

Life must go on

水晶宮

回覆 ng5ek 的帖子

謝謝你的意見,層層去解,好像有點意思。
我老公嬲係因為小朋友平時練習的水準好高,但一到打比賽,佢怕輸會打保守波,降低好多。

而家佢兩個都大覺訓,係我訓唔着。

珍珠宮

回覆樓主:

除非沒有努力過,否則一定在乎結果,成績如是,比賽如是。

水晶宮

回覆 asweetmom 的帖子

係,我地係好努力,當然其他人也好努力,可能比我們更早開始努力。
我小朋友很快就到要專心讀書的年級。如果玩這個運動不是很出色,可能就不值得再話這麼多時間去練習和競技了。到時候只是social game,咁可能係一個解脫。

公爵府

可能我知我小朋友唔係最top,知道佢地怕輸所以唔想去參賽,我就慢慢引導返佢,參與已經係一種成功,每次的結果就算係快1秒你都係win.
經驗係比成功更重要

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我通常在小朋友去tourament 之前會人佢地講一個合理期望,例如3場嬴1場,當然場場嬴最好,但係唔合理,我只係想佢地有個目標,達到左的話我同佢都覺得算係咁而唔會太執著,如果有比預期更好的表現當然會仲開心

水晶宮

有時諗,可能係宇宙比我地的sign,唔係meant to be。無謂再浪費咁多時間追一個虛無飄渺的夢。

再講,可能是我們父母比小朋友更愛呢個夢。

公爵府

Jane1983 發表於 22-8-27 03:45
有時諗,可能係宇宙比我地的sign,唔係meant to be。無謂再浪費咁多時間追一個虛無飄渺的夢。

再講,可能 ...

又唔可以話浪費時間的,我小朋友用左快6年時間去training, 一星期有四日朝早5點鐘去游泳池操水,到中三中期佢決定為學業放棄操,得返一日游水。
學琴諗住考埋八級就算啦。
咁學習當中佢哋有學到野的,唔好睇少呢啲過程。

大宅

2023年兔年勳章

Jane1983 發表於 22-8-26 22:03
我太在乎呢樣嘢好一段時間,佢輸波,我會好唔開心,當晚會訓唔着。

可以點做,令自己輕鬆d? ...

要小心,有可能係情緒病,如果係嘅話唔係講兩句睇開啲放鬆啲就可以,最好嘅方法就係向家庭醫生請教一下

已刪除用户

首頁
12345...9

尾頁

跳至