自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

bbq. 發表於 22-11-3 23:50
請問你哋用咩種人工淚液?$100盒用幾個月好抵

正價$120-$130,我多數見減價買,大概$100,唔係必須用,戴前滴一滴,隻lens冇咁啜眼,有d人就除lens都會滴。
其實鹽水我一個月都係大概一支上落,每星期停戴一日,都用到26日。見樓上有jm要用幾支,佢每月幾百蚊買藥水,我就百幾蚊,相差幾倍!
attach1/tmp/phpMb2eIO

珍珠宮

one2one 發表於 22-11-3 23:46
Ok lens 好似話要每晚帶夠8小時先有功用。其實而家嘅小學生/中學生好難每晚可以訓到8小時。如果小過8小時會 ...

係要合眼戴8小時,一般「小學生」應該唔會瞓少過8小時嘅。

我甥女由初小戴到而家高中,甚少瞓得少過8小時。

珍珠宮

NGASZE626 發表於 22-11-3 23:50
唔好意思,請問人工淚水有咩用?
我女戴左Ok鏡一年都冇用過人工淚水

唔係必須用,我仔驗眼時都冇叫我買,係姨女戴左好多年,佢覺得有時滴左好d,咁我就買。
戴前滴一滴,隻lens冇咁啜眼,有d人就除lens都會滴。
基本一盒算用得耐,我用幾個月。

大宅

2018復活節勳章

fupigpig 發表於 22-11-4 17:58
唔係必須用,我仔驗眼時都冇叫我買,係姨女戴左好多年,佢覺得有時滴左好d,咁我就買。
戴前滴一滴,隻len ...

謝謝解答,我女戴鏡時話乾,佢用生理鹽水濕下副鏡先戴,佢話咁樣戴舒服啲

傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

子爵府

fupigpig 發表於 22-11-4 17:54
正價$120-$130,我多數見減價買,大概$100,唔係必須用,戴前滴一滴,隻lens冇咁啜眼,有d人就除lens都會 ...

原來唔係日日用,我女日日用,所以一盒一個月。

珍珠宮

NGASZE626 發表於 22-11-4 20:21
謝謝解答,我女戴鏡時話乾,佢用生理鹽水濕下副鏡先戴,佢話咁樣戴舒服啲
...

因為係我幫小朋友戴,我都有習慣戴前用鹽水再沖吓,再每隻眼一滴人工淚水,佢年紀細d,我都懶得每次問佢有冇眼乾,所以每次直接滴淚水就算

除lens就佢自己嚟,我就有擺齊野俾佢,佢自己決定滴唔滴囉,佢都唔係每朝都滴,甚至我估佢後期已經冇乜滴過,佢話浸一吓個pump仔已經易吸

珍珠宮

bbq. 發表於 22-11-4 22:28
原來唔係日日用,我女日日用,所以一盒一個月。

如果每日用,我估睇都你滴幾多至夠。第一個月開始戴時,我小朋友自己年紀細,佢學除lens時見佢滴好多,佢自己未掌握到滴中個位,一盒一個月冇晒32支!
而家朝早我冇理佢自己除,佢話浸吓個pump仔已經吸到,我就每晚先至用得2滴(每邊眼一滴),所以一盒32支用到幾個月。

珍珠宮

one2one 發表於 22-11-3 23:46
Ok lens 好似話要每晚帶夠8小時先有功用。其實而家嘅小學生/中學生好難每晚可以訓到8小時。如果小過8小時會 ...

8小時都冇?唔會卦,小學生睡眠緊要過學業吧

珍珠宮

fupigpig 發表於 22-11-5 09:08
因為係我幫小朋友戴,我都有習慣戴前用鹽水再沖吓,再每隻眼一滴人工淚水,佢年紀細d,我都懶得每次問佢有 ...

我都係,就咁在泵上滴鹽水就除

子爵府

cara.mak 發表於 22-11-5 19:28
8小時都冇?唔會卦,小學生睡眠緊要過學業吧

我個仔學校好多人每日都只係瞓六至七個鐘,因為功課實在太多(9-13樣左右),日日都做到夜晚11,12點

珍珠宮

mloved0210 發表於 23-3-18 10:43
我個仔學校好多人每日都只係瞓六至七個鐘,因為功課實在太多(9-13樣左右),日日都做到夜晚11,12點
...

仲會有時間學興趣班或溫書嗎?

大宅

cara.mak 發表於 22-11-5 19:48

我都係,就咁在泵上滴鹽水就除

仔仔新配ok鏡,想請問戴果時有冇滴一滴鹽水係副鏡度先戴?視光視咁教我,不過網上見到又話鹽水吾可以滴眼睛。(emoji)(emoji)

珍珠宮

yukikun929 發表於 23-6-3 23:11
仔仔新配ok鏡,想請問戴果時有冇滴一滴鹽水係副鏡度先戴?視光視咁教我,不過網上見到又話鹽水吾可以滴眼 ...

因為最後步驟係要用鹽水洗一洗走消毒藥水,然後先可以帶,所以cons上面一定有剩餘鹽水,我無一直無fing走鹽水,見視光師都係咁帶上我女眼

大宅

cara.mak 發表於 23-6-3 23:31
因為最後步驟係要用鹽水洗一洗走消毒藥水,然後先可以帶,所以cons上面一定有剩餘鹽水,我無一直無fing走 ...

我仔果個係教用鹽水沖洗完,戴前再加一滴係鏡面再戴上,咁會無咁乾(emoji)(emoji)前幾日係網上見到話鹽水吾可以滴眼(emoji)(emoji)

珍珠宮

yukikun929 發表於 23-6-4 22:24
我仔果個係教用鹽水沖洗完,戴前再加一滴係鏡面再戴上,咁會無咁乾(emoji)(emoji)前幾日係網上見到話鹽水 ...

我洗完都已有一滴係cons上面。應該唔怕。 本身都用黎洗cons,應該唔會對眼睛傷害。

朝早我仲滴一滴黎除cons

別墅

幾多錢

男爵府

牛年勳章

我個帶hoya眼鏡,差不多2年,無加深到近視

大宅

cara.mak 發表於 23-6-4 22:50
我洗完都已有一滴係cons上面。應該唔怕。 本身都用黎洗cons,應該唔會對眼睛傷害。

朝早我仲滴一滴黎除c ...

我朝早係滴係支吸到,你係咪一樣?定係滴眼睛?

珍珠宮

yukikun929 發表於 23-6-5 10:17
我朝早係滴係支吸到,你係咪一樣?定係滴眼睛?

滴係泵上

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 22-11-2 17:28
無試過近視控制鏡片,因為搵過資料話不是人人有效
所以去配ok鏡

請問配ok鏡幾多錢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊