自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

ddkaka 發表於 22-11-17 14:01
查就要全球查,只查國內唔公平

全球查,香港有同各地有稅務資料交換(唔知 exactly 係咩),點都查到 d。
公屋居民將錢收國內,多過國外,查國內先,成效快 d。

水晶宮

無話可說 發表於 22-11-17 14:02

新樓最高9成,如果舊既唔知!綠置居都要3百萬買3百幾尺, ...

裝修係另一樣嘢,分開講,唔少公屋都豪裝

水晶宮

20150618bb 發表於 22-11-17 14:06
以前都係二仟不到月薪@ 第一城賣30幾40萬咪又係甘買

你講咁耐之前嘅嘢,我都未出世,我點知以前 d 人點生活?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

baby1628 發表於 22-11-17 13:53
其實好簡單,只要將現時供所有公屋成員,資產進行一次嚴格大審查,包保香港有一半人要脫離公屋
...

其實都係㗎,早幾年我阿媽唔知聽啲教友教佢,申請公屋喎,我哋幾姐妹都唔知㗎,有一日佢就話要將佢同爹哋啲錢轉晒去我個妹個戶口,我就話點解呀?佢話佢同daddy去申請公屋, 如果有公屋就可以換居屋俾我個仔。之後講都唔信,真係派咗寶達邨俾佢兩個,但後來我哋幾姊妹商量,都係叫我媽咪放棄,咁樣直頭係呃政府,捉到真係臨老唔過到世!

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

happy55 發表於 22-11-17 13:23
老實講,有能力都唔想一世住公屋,拍戲還拍戲,現實中會唔會有人好自豪咁同人講自己住公屋,叻過班住私樓 ...

有ga,有隻公屋戶主講,佢屋企4個人都搵錢,3個現金出糧,仲誇讚自己係中產階級,大陸四五線鄉郊有樓收租。收埋200萬現金。好過樓奴。

洋蔥頭媽咪    發表於 22-11-17 14:43

子爵府

Ol0314 發表於 22-11-17 13:14
大海一版已兩個post 講
點樣轉名轉戶主
令公屋可以「世襲」落去

某程度認同你所講但唔代表所有人都係

我住緊公屋目標係用綠表買居屋,呢個係我唯一上車既方法,除非我中左六合彩頭獎,否則買唔起私樓

另一方面有些公屋戶覺得買居屋係好傻,因為而家居屋公屋係一樣,公屋平租仲要包維修(只要用番原裝),既然私樓買唔起,佢地寧願花錢去旅行買車等

其實無分對錯,只係需求唔同。年代唔同左,無得同以前比較。

象牙宮

pauline_c 發表於 22-11-17 14:10
裝修係另一樣嘢,分開講,唔少公屋都豪裝

一條大數嘛 同埋住舊邨面積大d,或者住緊大單位,真係無動力買!近年d綠置居同公屋間隔係一樣

子爵府

baby1628 發表於 22-11-17 13:53
其實好簡單,只要將現時供所有公屋成員,資產進行一次嚴格大審查,包保香港有一半人要脫離公屋
...

唔使咁麻煩,剩係check 水錶電錶有無郁,應該都吉到部份單位出黎。

我住緊呢個位有4個單位,其中兩個裝修好但無人住,吉左幾個月啦

oasis18    發表於 22-11-18 15:34

水晶宮

老實講,有能力都唔想一世住公屋,拍戲還拍戲,現實中會唔會有人好自豪咁同人講自己住公屋,叻過班住私樓 ...

有嫁,我比個住公屋嘅同事串,話我間屋又細又貴!
佢喜歡啦,我嗰時能力範圍有限,只能買間好細,有而家我有能喇,我可以選擇買多間,或者搬大d!
佢咪繼續同99迫公屋日日呻囉

別墅

20150618bb 發表於 22-11-17 13:42
我多謝我父母教育我們成年後,勿再住公屋,我地個個都有自己居所[私人]
...

無錯,我父母都係由我地懂性以嚟都叫我地大個一定要買樓,唔好再住公屋,而家總算個個都買哂樓,佢地兩老都安心哂

20150618bb    發表於 22-11-17 15:20

水晶宮

Ol0314 發表於 22-11-17 13:14
大海一版已兩個post 講
點樣轉名轉戶主
令公屋可以「世襲」落去

我冇天下

珍珠宮

麟媽媽 發表於 22-11-17 14:16
其實都係㗎,早幾年我阿媽唔知聽啲教友教佢,申請公屋喎,我哋幾姐妹都唔知㗎,有一日佢就話要將佢同爹哋 ...

我前鄰居係對外國回流夫婦,外國有樓。專登返香港租屋排公屋,兩三年到就派咗油塘新公屋比佢哋。
香港的福利真係太好同太被濫用。唔好鬧我涼薄,資產應該查得更清楚,唔比轉移或離港資產唔計。再者,根本就唔應該比甚麼雙倍租三倍租,總之過額就要走,唔係起幾多都唔夠,再唔公平地長年累月要納稅人補貼呢到富貴公屋戶。

oasis18    發表於 22-11-18 15:34

水晶宮

baby1628 發表於 22-11-17 13:47
我都係住公屋長大,結婚之後退戶籍,完全唔覺得住公屋可以得天下,相反因為一間公屋限制咗你,令你嘅人生一塌 ...

你講起戶藉,原來我父母間公屋仲有我個名,不過佢地買左所以無所謂!
我有d衰,我而家已經教女,努力讀書,唔好咁快拍拖,唔係要佢吊金龜,但希望佢搵個有上進心,唔好一夠18歲就諗住排公屋,貧窮真係限制左好多野!

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

冇錯,你講得啱

水晶宮

所以得啖笑

象牙宮

無話可說 發表於 22-11-17 13:48
居屋易抽又無咁貴,我都想住居屋呀!供唔難,首期先最大問題
居屋綠表唔係半成嗎?
見綠置居先有問題,
想公屋人搬走應該起大間d屋先吸引到人,
朋友加女買左都申笨,叫大做大過佢一人單位。

伯爵府

我覺得要set 限期只可以住10-15 年,-生人只可以住1次。這段期間佢哋只可以儲錢做首期,給他們優先買居屋,自己養活自己。

或者只可以2公婆做戶主,他們各自離世後,仔女也不能承繼,不可以再有世襲。

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

cyyiu 發表於 22-11-17 14:28
有嫁,我比個住公屋嘅同事串,話我間屋又細又貴!
佢喜歡啦,我嗰時能力範圍有限,只能買間好細,有而家我 ...

有得佢哋講,你有間私人樓等於就係有錢,有咩事層樓就係你嘅資產,住公屋唔係自己嘅(emoji)

水晶宮

20150618bb 發表於 22-11-17 13:57
其實現今的年輕人士,成日講生活享受,著要名牌食又中,上餐廳,一份人工又要拱樓,可以點分配?成日話個時的樓價 ...

我80後,同d 70後傾計,佢地都話嗰時上車好難,樓係平過但息好高,佢地初出茅廬,人工又唔高!
每一代人買樓都有難處,一般打工仔想上車,頭10年真係要減少享受生活!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

白毛毛 發表於 22-11-17 14:34
我前鄰居係對外國回流夫婦,外國有樓。專登返香港租屋排公屋,兩三年到就派咗油塘新公屋比佢哋。
香港的福 ...

我老竇知道之後都丙我媽咪,話佢亂咁嚟容乜易影響啲女啊,之後我老竇叫我媽咪唔好再去嗰個堂區,唔好群埋啲咁嘅人玩。
你講得冇錯,老人家如果喺香港冇資產,好快有消息,好快就會派屋比佢哋,我媽咪呢個例子就係囉,一個阿婆啲教友幫佢搞,竟然派咗屋俾佢。所以我都擔心我阿媽,如果遇上係騙子點搞呢?

首頁
12345...19

尾頁

跳至