自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我有層放租樓佢都勁壓價,最搞笑我咁多年都放租無話賣,一打嚟就話個市點點點 叫我放,我都黑人問號

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-11-17 22:14
我試過同個AA 講, 叫佢過主啦。
單位值幾多, 我心中有數, 毋須買家話我知。
...

有啲中介都好差,所以不好做獨家盤,盡量放多幾間地產。

如非等錢洗,不好急減價。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

樓價的確跌咗好多,可能佢覺得你放盤好耐睇吓你會唔會劈價。我就唔會得罪agent啦,佢哋互聯互通,會響你樓盤上面back list業主麻煩。

買樓投資有升有跌,同賭博冇乜分別。閑錢冇所謂,等錢洗蝕都要賣。

公爵府

BO_NG 發表於 22-11-17 22:00
係佢叫我減,咁我咪減咗500囉!
減完,仲話叫我送埋個車位!

市道唔好減價都未必有人買。只有實力雄厚繼續等。想像一下5000萬樓盤,要攞幾多錢現金先可以買到?香港有幾多個有實力又睇中你層樓?越貴越難搞。

公爵府

qfa 發表於 22-11-17 22:54
你同佢講,如果呢個價我而家唔賣,要買多間,叫佢搵間嚟睇下

呢個答案Perfect,唔得罪人,又可以表現到自己的實力。或者真係可以執多個筍盤收租。

子爵府

20091 發表於 22-11-17 22:02
大多數經紀覺得業主知道現在市道差,放得賣,會估業主急走,他們第一時間就是鋤價。或者美譽其名叫換樓, ...

都未必架,幾時都有人想買賣,我又唔係尋日開始放盤。

子爵府

小小bb 發表於 22-11-18 06:54
市道唔好減價都未必有人買。只有實力雄厚繼續等。想像一下5000萬樓盤,要攞幾多錢現金先可以買到?香港有 ...

其實除咗首期,買家都要供得到。唔關個盤事,好似個個都知Chanel Hermes 值錢,二手想佢平一萬幾千,如果佢真係大幅降價,又唔係呢種牌子想平,買環保袋算啦

伯爵府

snow.white 發表於 22-11-17 21:11
我想賣,但要撞客,同埋有實力嘅客。好多係想我大平賣。好鬼谷氣,返緊工佢地又好鍾意打黎。
...

咁你不如等市好先賣

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

串返佢,唔等錢使為乜要蝕讓?就係錢多到空置都得,咁點吖

子爵府

mcjenny 發表於 22-11-18 00:49
唔理佢
叫唔到買家追價,咪攪下業主囉
AA無乜生意嘛..

係啦!講兩句就減到,好過我地辛苦返工,勁過網騙。放租都有間細agent 叫我平幾千蚊,又吹水,但係我話同我睇到利嘉X成交同積租務實數無咁低喎。成班人好似當業主任佢魚肉咁。

伯爵府

蝕讓同減平D係2樣唔同的野, AA 咁講有D奇怪

水晶宮

市場會決定一切,唔到你價就唔賣,業主一定覺得自己層樓優質㗎啦,買嗰個又一定想平啲!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

小小bb 發表於 22-11-18 06:54
市道唔好減價都未必有人買。只有實力雄厚繼續等。想像一下5000萬樓盤,要攞幾多錢現金先可以買到?香港有 ...

所以咪同個經紀講唔使再壓價,唔急賣!

子爵府

bmuimami 發表於 22-11-18 07:27
市場會決定一切,唔到你價就唔賣,業主一定覺得自己層樓優質㗎啦,買嗰個又一定想平啲!
...

都未必個個業主會話自己層樓優質,因為景觀座向層數已經會有分別。

例如,180度煙花海景,馬場景,半山鬧市景,海/河景,避風塘景,山景,內園,公園,遠樓景,墳景,對學校,馬路,警局,消防局醫院,樓景等等。我唔冒犯其他人,但有啲我上面提到嘅一定唔係優質。同埋有啲景係共存,全屋唔同位置都有景觀。

翡翠宮

snow.white 發表於 22-11-17 20:52
今日個地產經紀幾好笑,留語音叫我蝕讓個單位,合共減"百幾萬",再搵佢買另一層樓收租。注意,其實我層樓 ...

你:我大把$。吾急要$,仲乜要蝕讓呀???

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

whyyou 發表於 22-11-17 20:58
使乜理佢吖,你蝕讓佢可能仲會屈你賣樓葬父添,你唔諗住賣根本就唔使理佢講乜
...

呢個文小姐
attach1/tmp/phpk6fQLi

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

mother904 發表於 22-11-17 21:02
佢邏輯好好笑,如果諗住幫佢買另一層樓收租,何不直接出租而家想出售的單位,而要蝕讓兼俾佢賺兩次佣?

咁 ...

咪係,蝕印花稅,agent fee ,律師費等等,比我都會鬧佢

彩鑽殿

MMVV 發表於 22-11-17 21:23
經記話南豐新邨和康怡重災區,鯉景湾和嘉亨湾相對很硬淨。

係喎,最近有親戚買左都僻左百幾萬入貨

彩鑽殿

BBG1 發表於 22-11-17 21:55
Agent 理鬼D客蝕定赚,但只要有買賣,佢就一定有$袋囉!

真係覺得呢啲人好鬼賤

侯爵府

snow.white 發表於 22-11-17 20:52
今日個地產經紀幾好笑,留語音叫我蝕讓個單位,合共減"百幾萬",再搵佢買另一層樓收租。注意,其實我層樓 ...

同佢講我住到老唔會放

首頁
12345...8

尾頁

跳至