自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

kittylam 發表於 23-3-10 00:20
薄利多銷,保證新鮮 !

正是

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

opclk99 發表於 23-3-10 00:23
我早2日北河街買係三十六元一板三十隻,
有幾檔還送咸蛋一隻,
北河街汝洲街有檔只賣蛋(排長龍)會逐隻蛋che ...

我個街市買餸非常之平,好似圖中嘅只係10蚊。但雞蛋就冇特別平, 下次有機會去深水埗買排蛋,比較下同自己食開嘅同唔同
attach0/tmp/phpYSi3Ew

opclk99    發表於 23-3-10 00:26

珍珠宮

opclk99 發表於 23-3-10 00:23
我早2日北河街買係三十六元一板三十隻,
有幾檔還送咸蛋一隻,
北河街汝洲街有檔只賣蛋(排長龍)會逐隻蛋che ...

呢度豬肉都平, 新鮮豬骨五十蚊一份, 超過一斤。 雞蛋同豬骨一樣價錢
attach0/tmp/phpUjcC6C

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MissMaMa 發表於 23-3-10 00:25
我個街市買餸非常之平,好似圖中嘅只係10蚊。但雞蛋就冇特別平, 下次有機會去深水埗買排蛋,比較下同自己 ...

所以超唔明嗰d申請公屋,又話自己冇錢個人點解買到一餐200幾,好鬼好奇佢哋買咗咩餸?

珍珠宮

hfl2000 發表於 23-3-9 22:01
https://hk.news.yahoo.com/斥公屋入息限額離地僵化-議員-北河街買餸都要200幾蚊-084434254.html“議員江玉 ...

個議員自己先離地 ,完全唔知小市民日常生活係點。

男爵府

kittylam 發表於 23-3-10 00:32
所以超唔明嗰d申請公屋,又話自己冇錢個人點解買到一餐200幾,好鬼好奇佢哋買咗咩餸?
...

真係想知佢哋買咩餸x2?

大宅

條數係咪咁計?
"每人每日只可用127港元"=127x4人x30天=15,240 (收入中扣除 "相關開支" 後可支配金額)
"相關開支" (29,640-15,240)=14,400,用左去邊,4人公屋係咪1-2千?咁呢個"相關開支"係包d乜,4大長老?
如果男、女雙方各要養2家老,呢種差不多係最差配搭,點解要結婚搞到咁艱苦,再生2個苦上加苦。各自同2長老住公屋咪仲適服好多。

公屋原意係幫生活較艱苦的人,入息限額條係高定低,咁係要睇當地財能同良心,打鐵還需自身硬,死鴨子是沒用的。

珍珠宮

無知人 發表於 23-3-10 01:05
條數係咪咁計?
"每人每日只可用127港元"=127x4人x30天=15,240 (收入中扣除 "相關開支" 後可支配金額)
"相 ...

呢個應該係申請公屋個入息,已經住落上限唔止咁小。
attach0/tmp/phpdcYHeg

男爵府

住公屋剩係租金慳返唔少

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

無知人 發表於 23-3-10 01:05
條數係咪咁計?
"相 ...

「扣除相關開支」我諗佢係講未合資格申請/未派屋之前既租樓租金、差管水電煤呢啲基本嘢啩?

侯爵府

ff7477 發表於 23-3-9 22:38
咪係,公屋本來就係比真係有需要嘅人住啦!係貼地嘅就應該落重人手抽哂嗰班公屋富戶出嚟就真,着數就攞晒 ...

新聞內文:
“至於在濫用公屋的議題上,王天予指過去亦重點檢視,舉例在圍封強檢的行動中,若找不到單位住戶,當局會開始懷疑住戶是否已搬遷,會作為線索予當局去調查,並鼓勵市民就濫用公屋作出舉報。” 都out哂date既嘢咁都講得出口,乜依家仲有大廈圍封強檢咩⋯⋯

侯爵府

kittylam 發表於 23-3-10 01:11
呢個應該係申請公屋個入息,已經住落上限唔止咁小。

係呀,已經住落嗰啲,富戶政策先至係「堅離地」,4人家庭月入$61901-92850只需要交倍半租,$92851-154750只需要交雙倍租,超過$154750或資產超過310萬先至要你搬走咁既政策,起多多供應都唔夠派啦⋯⋯

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/public-housing/tenancy-matters/income-and-asset-declaration/HD1120C%20(9-2022).pdf
attach1/tmp/phpCJ42WD

子爵府

江玉歡堅離地

伯爵府

回覆樓主:

日日煲老火湯實要啦!有人比錢唔駛工作實駛大去啦!當人欠佐佢咁!

子爵府

不過公屋入息又真係太低,起碼單人人工都要上升,否則真係叫人唔好做野

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

MissMaMa 發表於 23-3-10 00:02
湖北蛋三十六元三十隻? 應該冇可能咁平

正常價。
我買日本蛋都係$18一盒。

大宅

D..D 發表於 23-3-9 23:01
又開大條數

珍珠宮

Fishqqma 發表於 23-3-10 07:15
正常價。
我買日本蛋都係$18一盒。

我呢度買日本蛋係平嘅 ,而家日本蛋係呢個價錢, 但我就唔食日本蛋

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

MissMaMa 發表於 23-3-10 07:18
我呢度買日本但係平嘅 ,而家日本蛋係呢個價錢, 但我就唔食日本蛋

首頁
12345...8

尾頁

跳至