自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

AC117 發表於 23-3-15 08:38
是內地支付寶還是香港,我只識用內地微信坐車,以前可以將乘車碼放首頁,但轉了手機放不到,只能微信找
...

我用香港支持寶

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

dotwoo 發表於 23-3-15 08:41
月頭去鮑師傅試咗 AliPayHK 俾到錢,雲閃唔收,用銀聯要拍但個阿姐玩唔掂銀聯部機 我係去金光華對 ...

我昨日去卓悅中心間飽師傅, 用香港支持寶又俾唔到, 要用現金

侯爵府

dotwoo 發表於 23-3-15 08:41
月頭去鮑師傅試咗 AliPayHK 俾到錢,雲閃唔收,用銀聯要拍但個阿姐玩唔掂銀聯部機 我係去金光華對 ...

我咋日去卓悅中心間飽師傅俾唔到·, 要用現金

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

AC117 發表於 23-3-15 02:58
已開通國內錢包內有余額?理論上可以,但實際用才知,我內地支付寶及微信有掛銀行也付款失敗,話因跨境錢 ...

香港支付寶可以搭地鐵。
attach0/tmp/phpEZIz1X

公爵府

2024年龍年勳章

olkan 發表於 23-3-13 16:29
我仲未攪清楚支付呢點 唔知我想的是否正確?
1)香港錢包只能在香港用,回到內地就要切換大陸錢 ...
1、香港錢包只要已經認證,就可以响內地大部份商戶使用,不用切換,消費即時按滙率轉換成港幣顯示

而有內地銀行戶口(包括香港開嘅大灣區戶口),直接綁大陸錢包
就隨時都可以响接受微信支付嘅地方消費,(戶口當然要有錢)

2、存款/匯款問題,可以自己螞蟻搬家,即兌人民幣後直接拿到內地櫃員機存款
亦可以透過中銀使用"中銀快滙",於[網上(APP)]滙款到內地中銀
或合作銀行(南洋商業銀行、南洋商業銀行(中國)、集友銀行)
注意要同名戶口(即只能滙俾自己)、網上辦理先免手續費

公爵府

2024年龍年勳章

lyh80115 發表於 23-3-13 17:01
但我上中銀網站睇過,又無話要喺香港開戶先免費 ,仲話匯全世界中銀都豁免手續費……

...
網上匯款 | 跨境金融及匯款服務 | 中國銀行(香港)有限公司 (bochk.com)

冇戶口又點用網上服務???

公爵府

2024年龍年勳章

olkan 發表於 23-3-13 17:07
頭先職員答錯我,佢問我係迷自已戶口匯入大陸中銀,我答係,佢話要收費,最高匯8萬,收費240 ...
240係落分行做(可能阿公阿婆仲要親自去銀行先放心)
網上做免費

公爵府

2024年龍年勳章

AC117 發表於 23-3-15 02:58
已開通國內錢包內有余額?理論上可以,但實際用才知,我內地支付寶及微信有掛銀行也付款失敗,話因跨境錢 ...
內地支付宝同微信綁嘅係內地銀行,點解會有跨境?
電話卡用咩???

伯爵府

凌陵綾 發表於 23-3-15 10:26
內地支付宝同微信綁嘅係內地銀行,點解會有跨境?
電話卡用咩???

多單付款正常只是這間餐廳支付寶微信都不能用,內地支付寶但持回鄉證在澳門也不能用的

電話卡也在內地開

公爵府

2024年龍年勳章

AC117 發表於 23-3-15 10:28
多單付款正常只是這間餐廳支付寶微信都不能用,內地支付寶但持回鄉證在澳門也不能用的

電話卡也在內地開
咁最後點找數?現金?

伯爵府

凌陵綾 發表於 23-3-15 10:36
咁最後點找數?現金?

比現金 不過佢個二維碼是支付寶 微信 云閃付共用,但我無試云閃付,我个云閃付綁了tag n go有人仔只買拼多多 未試過返深圳用

侯爵府

回覆樓主:

你係咪用大陸支付寶?

珍珠宮

凌陵綾 發表於 23-3-15 10:00
1、香港錢包只要已經認證,就可以响內地大部份商戶使用,不用切換,消費即時按滙率轉換成港幣顯示

而有內 ...

好清楚 唔該曬。我唔洗疑問了。

珍珠宮

凌陵綾 發表於 23-3-15 10:20
240係落分行做(可能阿公阿婆仲要親自去銀行先放心)
網上做免費

我冇留意上網有唔同。

首頁

尾頁

跳至