自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

prettyhousewife 發表於 23-3-21 00:42
我食佢好幫到手

https://hk.iherb.com/pr/now-foods-saffron-50-mg-60-veg-capsules/106635?rcode=MRH356& ...

感覺係點好呀?請問

大宅

mcheungm 發表於 23-3-21 09:19
1/轉工
2/盡量吾理佢哋,人地做乜講乜,也不要給任何反應
3/只做自己事,其他事一概不理

好多謝你建議,大家素未謀面都咁有心,為我諗。
一份做左咁多年嘅工都得不到一點愛同尊重。

男爵府

牛奶皇 發表於 23-3-21 00:18
工作關係人事關係壓力爆煲,好唔開心,會好驚,好憎。
甚至開始控制唔到情緒,會手震,心跳快 ,擔憂。
我 ...

個人經驗話你知 一定要轉工 跟著睇醫生

大宅

singdream 發表於 23-3-21 10:52
辭職,無一份工緊要過你條命!你既症狀代表你身體已吃不消,遲d可能會更大件事。工可以休息完再搵,但命得 ...

收到,收到囇,多謝大家,今日好溫暖

大宅

我 ...

你自己已經意識到,其實係好事,可以選擇離不適合環境丶看有關正面嘅書、找興趣班減壓丶一想到唔開心嘅嘢鑽牛角尖,要立刻轉移視線

唔好俾自己去到一個爆破點,一有情緒病其實好難返轉頭,盡量而家好好控制

珍珠宮

我 ...
同路人,我對社工心理醫生感覺,佢哋冇用。一係想辦法自己解決,一係揾到人幫你解個問題。我入職呢份工前,未供完樓,供完輕鬆晒,話我駁咀。一係減少生活水平,換過份工,一係快沖儲夠個數,就可以咬實牙捱下去。

男爵府

我 ...

我親人有同樣問題,最後都係睇專科,食藥停工。現在他正申請調職,希望專換工作環境幫助改善病況!

水晶宮

我 ...

健康最重要,考慮轉工

大宅

回覆 prettyhousewife 的帖子

請問有咩改善左?會唔會訓得好左?

男爵府

以前都試過壓力大到失眠 冇胃口 緊張 驚 半夜醒,一轉工d症狀冇晒,仲肥返10幾磅

伯爵府

BK Milk勳章

查下甲狀腺

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

唔轉工的話,睇醫生都作用不大,慢慢搵工或者你轉換到心態,當佢哋透明耳邊風,咁自己會開心啲

男爵府

牛奶皇 發表於 23-3-21 09:10
係個人咄咄逼人,挑剔我,挑釁我,嚴人寬己

離開這份工,為左啲賤人影響自己身體狀況唔值。

男爵府

Freedomfish 發表於 23-3-21 11:45
感覺係點好呀?請問

首先講吓當時有咩唔好嘅感覺先,本身我係心跳好快快到想跌岀嚟同經常有緊張嘅感覺,偶然覺得自己好低落提唔起勁,最唔舒服係無緣無故會有一種好驚嘅感覺,雖然晚上冇影響睡眠,但係朝早開始有少少醒嘅感覺就因為心跳嘅問題瞓唔返,食咗蕃紅花維他命之後呢個感覺慢慢減退。

男爵府

anniecheung00 發表於 23-3-21 13:56
回覆 prettyhousewife 的帖子

請問有咩改善左?會唔會訓得好左?

我喺#54回答

男爵府

我 ...

你會唔會有機會可以轉工?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如果唔想轉工就唯有自己調節心情,得閒放空下或者做一啲自己想做的野轉移下情緒
睇心理醫生都唔太大幫助 都係一啲門面野
試下揾下有冇同事又唔密的傾下,可能都可以舒緩到你

男爵府

睛靈勳章

我 ...

我曾經係過來人,我怕冇咗份工,死忍,結果令到精神上同老腦都有問題,失眠,暈,結果经身边人開解,決定裸遲,真係自然好返!希望樓主可以放下,天無絕人之路,健康至係最緊要
火龍果

男爵府

JM,過來人⋯份工做咗10年,直系上司走咗之後換一個好可怕嘅,為咗保持自己嘅表現,逼得自己好緊要,勁大壓力,少少嘢都緊張到手震冒汗,體重急速下跌,最後都係轉咗工。嗰種少少事就心跳加速好緊張嘅感覺都要大概半年之後先至消失,而家冇晒事,重返10磅,加油!
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

象牙宮

我 ...

人事關係壓力爆煲。
人際關係衝突很可能會損害你的身心健康
壓力太大會對工作效率造成影響,嚴重時甚至影響身體和精神健康,更可能導致家庭和人際關係 ...
資金能帶來壓力,人事關係更加會帶來壓力。
負面情緒突然來襲,誰也控制不了。

調整呼吸
流汗運動
好好睡一覺
碳水化合物幫助人冷靜和放鬆。多吃雞肉、牛肉、魚類等富含蛋白質
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至