自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

其實冇話唔得, 只不過啲bb會冇咁矜貴, 你會train到佢快啲大, 唔使下下幫佢, 未嘗唔係一件好事。 只不過你一定會辛苦啲, 但就叫做一炮過, 唔使拉長幾年。

我上個月食野見到個媽咪, 生咗兩胎孖仔, 一共四個, 一對仔歲幾兩歲, 另外一對四歲左右。冇請工人, bb媽媽自己湊, 奶奶過嚟幫手。真係人都癲!

侯爵府

最緊要有能力
金錢,體力及時間

子爵府

隔四年最好,我自己就係,隔四年半,從來一手一腳,無工人無長老,先生亦無幫手.不過我非高齡生.隔三年的話,到時一個考幼稚園,一個考小學,煩死你.

侯爵府

如果真係想生, 都唔係話有就有, 又已經高齡, 可以準備, 然後隨緣

子爵府

ChloeMa 發表於 23-4-27 11:59
其實冇話唔得, 只不過啲bb會冇咁矜貴, 你會train到佢快啲大, 唔使下下幫佢, 未嘗唔係一件好事。 只不過你一 ...
兩胎都係孖,唔請工人真係唔掂喎,湊一個b已經訓得唔多,湊2個b係完全唔駛訓,真係好佩服有d媽媽可以咁偉大。

我唔想因為要照顧二b, 令到大b無左個開心健全嘅成長生活,例如佢要我抱想得到安慰,我抱唔到,始終佢仲細,都仲好需要媽媽

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

快d生, 但要請人幫手

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

隔幾年先 起碼細嘅上咗幼稚園先再生。唔係分身都唔掂

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

pky726 發表於 23-4-27 11:37
地方又細 ...
無惡意。
地方細已經限制左你地小孩數目。

我欣賞你未生前諗好哂concern. 亦擔心未必有能力應付。「人貴自知」真心欣賞你。

老實講,生與唔生的好壞,樓上JM 要講既講哂。我又假定你已有全套計劃,防止將來爭產爭寵爭乜都好,但樓上有JM 話齋,你心機/時間/體力得咁多,人係偏心,話自己公平公正真係得啖笑。

咁有資源,不如貴精不貴多。專心做事總比multi tasking 效果好得多。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

都40歲,又有一個小孩啦,還生來幹什麽?女人要對自己好一點,不要為生而生。

我也是沒工人,沒長老,老公完全不能幫手的人(非常忙)。我生完一個後,都跟身邊的人說:給我幾個億都唔會再生。命都無!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

pky726 發表於 23-4-27 11:37
起碼個b有個伴陪佢,..
千萬唔好咁諗。細時手足大時兩房千真萬確。

公海久唔久出有post。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

最好隔3-4年,到時細嘅出世,大嘅可以讀幼稚園全日

子爵府

pky726 發表於 23-4-27 11:43
D個都係我顧慮嘅問題之一,我生仔入院邊個同我湊b?連續幾日要99or阿媽湊,我都好唔放心

坐月就算請陪月分 ...

有朋友高齡,成個孕期都好多時見紅,成日出入醫院,小朋友7個月就早產,都要諗如果有呢d情況點算,如果無人幫手,都幾難攪

男爵府

唔請工人可以請陪月同鐘點,真係好想要就老公請假幫

子爵府

回覆樓主:

現在就開始,生得來,都差兩歲。差兩至四歲最好。

子爵府

ChloeMa 發表於 23-4-27 11:59
其實冇話唔得, 只不過啲bb會冇咁矜貴, 你會train到佢快啲大, 唔使下下幫佢, 未嘗唔係一件好事。 只不過你一 ...

兩孖都是仔?四條king?

子爵府

如果兩個咁細,差2,3年。冇人幫冇工人,即係自己做工人加冇時間親子了。

珍珠宮

cargod 發表於 23-4-27 11:52
我自己有個妹,唔覺有幾幸福,爭嘢就有份

我哋家庭 ok.

珍珠宮

幾唔鐘意都好,都一定要請工人幫輕你。如果唔係好容易產後抑鬱,捱死自己得返半條命。起碼要請到等大果個到小學。

已經高齡就快d生,隔幾耐都有優點缺點。你高齡追第二胎已經好偉大,有d位要自私一點,快d生完自己都無咁辛苦。

侯爵府

pky726 發表於 23-4-27 10:27
我係個ftm,有個11個月大嘅bb,平時得我一個人湊
老公想我生多個,我係高齡產婦都唔可以拖太耐,但依家bb仲 ...

生一個好了
生2個係有2個既樂趣
但無人湊,又無長老幫眼睇。
你就活到老都無自由,開支又要預兩份。
我正是沒長老沒工人的二寶媽
俾我再揀過 真係一個就夠了
不過我唔係高齡,27歲生第一個,我都喊辛苦。加上小朋友讀書,做家長日日都好多煩惱架。

侯爵府

2024年龍年勳章

coco_bean 發表於 23-4-27 10:37
講得好
樓主考慮清楚,男人唔明湊B艱辛,梗係話想生多個啦

適當時候要老公湊b 一天自己放下假, 如果佢湊得頭頭是道又應承做奶爸咪考慮生多個囉!

首頁
12345...11

尾頁

跳至