自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

結婚11年,我老公都一直比曬份糧我,我出零用錢比距,平時屋企洗費和儲蓄都係我負責安排支配

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

pinkochang 發表於 23-5-11 11:37
我結緍十年, 結婚前即係拍拖階段已經係撈亂洗,
兩公婆搵錢差唔多, 我老公唔理錢, 屋企洗費全部我搞 ...

乜都唔理

子爵府

回覆樓主:

我結婚20年,是共產的沒有分你我。
層樓老公只寫我名。

水晶宮

結婚7 年,撈亂使
我有嘅,其實都係佢嘅
佢有嘅,其實都係我嘅
兩個無計較,其實都係為兩個女同為退休生活努力
唯一係佢父母家用佢自己負責

複式洋房

我地結婚多年、大家各自有工作、-開始就只有聯合戶口、所有錢都-齊洗、全部公家數。可以買嘢俾自己、但當年要儲錢、所以如果數目超過$2000、 就要對方同意、

男爵府

回覆樓主:

一向我揸數

男爵府

pinkochang 發表於 23-5-11 11:45
有時諗如果有一日自己走先, 唔知佢自己搞唔搞得掂

到時咪搵個女攪囉。
有時女人太強都係攞黎辛苦嘅,我身邊個個太太都係咁,又識搵錢又要識理財,啲老公真係好幸福架。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

pinkochang 發表於 23-5-11 13:36
睇完你咁講, 雖然只係好小雜事, 但感覺到原來我老公同埋你都好幸福

...

我咁大個女都未交過水電煤

伯爵府

cyyiu 發表於 23-5-11 12:01
拍拖嗰時已經撈亂洗,不過一直都係老公出多d ,因佢好大方!
大家都無計,只係間中鬧交攞出黎嘈下
...

覺得有時都睇下係咩年代嘅人。以前男嘅思維都係盡量男嘅負責晒。當然今時今日,思維同經濟,社會環境都唔同咗。

子爵府

heilok 發表於 23-5-11 12:39
我成日覺得,兩公婆計住計住好無癮。
我由結訓婚開始都無聯名戶口,老公每個月俾一個數我,所有開支都由我 ...

same
大家出糧收租都係出落聯名,費事轉來轉去。咩供樓開支都係個pool扣。當然大家都唔係亂洗錢嘅人,有咩大數會商量過先。

大宅

回覆樓主:

結婚12年,一向獨立財政
老公負責屋租,水,電
我無拎家用,負責屋企買野,出街食飯,狗狗所有開支,包括醫療。
我地有聯名戶口,但我無心裝載老公人工幾錢
我地各自唔知對方有幾多私己錢

侯爵府

esmehouse 發表於 23-5-11 11:54
結婚多年從來唔問老公攞家用,佢負責供樓、養車、水電煤、飲食,我負責小朋友嘅學費、補習費、興趣班,從來 ...

我同你差唔多,不過來緊佢會提早退休(佢大我6年)帶小朋友返加拿大讀書(佢係回流),我就會繼續喺香港做多5至6年

所以佢話之後要靠我養啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

tsewong 發表於 23-5-11 16:39
我同你差唔多,不過來緊佢會提早退休(佢大我6年)帶小朋友返加拿大讀書(佢係回流),我就會繼續喺香港做 ...
邊個養邊個都冇所謂啦,大家都係為頭家,最重要大家恩愛,不計較
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

結婚超過10年,由儲錢結婚開始已經係一人一份,個個月兩個都會入錢去公家戶口,一般固定家庭開支都係公家戶口出,我地各自有自己嘅錢

大宅

Astra00 發表於 23-5-11 13:03
沒有咁做。

大家財政獨立。但我有計家庭開支,大家一人比一半。

Same

子爵府

我地結婚20+年,d 錢(收入及身家)由day 1已不分你定我,

水晶宮

LoveCorgi2 發表於 23-5-11 15:58
覺得有時都睇下係咩年代嘅人。以前男嘅思維都係盡量男嘅負責晒。當然今時今日,思維同經濟,社會環境都唔 ...

我覺得睇人啦!
我d朋友係AA,食餐飯都要計返錢,我覺得有d煩!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mami2000 發表於 23-5-11 11:44
我同你一樣啦,結左婚廿幾年,老公又唔管錢,出糧就上繳,所以屋企大部分洗費、旅行、保險全部我俾,老公 ...

同我一樣,我連老公銀行咭數都處理埋,佢乜都唔知,我結婚16年,day 1已經係咁

珍珠宮

結婚超過20年,我哋有聯名戶口,亦各自有自己戶口。

男爵府

老公冇俾家用我,但屋企+小朋友所有開支都係佢負責,我連8達通都係用佢嘅。我淨係負責我自己一個人洗費

首頁

尾頁

跳至