自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

Giant 發表於 23-5-29 16:40
響家庭:角色就係工作,每日放工煮飯食飯洗碗,星期六做清潔,星期日就買定下星期晚餐嘅餸;響家中我絕少發 ...

可能你覺得呢個角色令你既生活好灰。。至少你alert到。你可以為自己加返d色彩。例如有無咩想睇想食想學想做?就放工或放假時俾自己去嘗試。
生活都係單調規律,但當中可做些事令佢有變化或令自己感到開心,平靜或放鬆的。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

共勉之
attach1/tmp/phpdlrL3Z

LamSiuB    發表於 23-5-30 15:07

大宅

放假出去見吓陽光,曬吓太陽,做吓運動,出返身汗,做運動會產生快樂荷爾蒙㗎

男爵府

BB防敏心得分享勳章

其實我覺得係你個人的問題多d,係你自己收埋自己唔同人溝通,而唔係其他人唔理你。
就好似約朋友去食飯,一次二次三次都唔去,人哋就會假定你唔去唔再問,你想去自然會出聲。
鏡仔唔知有幾多個完全無問題,1係你上網自己search 下,大把資料;2係你可以直接同同事講,肯定佢哋即刻講俾你知有邊幾個,點樣分,仲會同你講邊個靚仔。唔識的地方,咪扮下想去又唔識去,叫同事介紹下,大把嘢講。
試下行多一步,主動d,唔好下下等人主動同人講。同你唔熟,都唔知你鍾意乜,又唔知你有乜興趣,點同你講嘢?好多時機會都可以自制架。

伯爵府

回覆樓主:

對自己好啲
搵啲興趣學
放半日假做啲輕鬆野
食個沙拉
行吓山慢步海邊
祈禱同主耶穌傾訴吓
看看聖經
看看書
心靈安靜一下
多感恩
祝福妳

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

明顯本身性格係咁!

水晶宮

wai4919 發表於 23-5-29 20:20
是呀! 若要人似你,除非2個你。
就算好朋友,或相好家姐,都唔會夾到可以日日陪伴你, 傾得多都覺得自己 ...

人大了,唔會違背自己迎合人,我見A同事明明好憎B同事,但又要扮對人好,我覺得太假了,但無計佢唔可以無左份工!
我都好鍾意食野,大部分時間都管唔住個嘴,唯有做運動,咁相對食到多d美食!
做運動是很開心,我女還需要我,但我堅持每朝運動,跑45分鐘步/行1小時山,然後沖個涼返工,那天很精神不易累!

大宅

Horsebbj 發表於 23-5-29 17:01
仲有, 你的生存不是為了他人而活, 對自己好些,不枉此生

對,要學識對自己好啲,咁樣先會開心啲

男爵府

好多嘢係相對論的。

去一趟醫院,尤其腫腦科,你就會很珍惜、感恩自己仍健康,有工作能力,有家庭,有朋友,會行會走。

仲想點?

大宅

響家庭:角色就係工作,每日放工煮飯食飯洗碗,星期六做清潔,星期日就買定下星期晚餐嘅餸;響家中我絕少發 ...

試吓轉唔煮飯買盒飯

水晶宮

你屋企有沒小朋友?如果有又幾大?

我都做緊你說的野,但我有工人分擔家務部分。我又不會咁負面思考。得閒就想想放假,同老公仔女安排食下野,玩下,去下游水、打波、行山、圖書館。

珍珠宮

2024年龍年勳章

樓主做下運動可以減壓,或者尋求專業協助。

同埋手機好多資訊睇,例如上youtube打K11,唔一定要去過架!

公爵府

worthy 發表於 23-5-29 17:08
疫情幾年好多活動都停晒, 我就無啦啦沉迷咗一個興趣 -- "上網煲劇". 唔使特別交費, 又唔使人陪, 唔使出街. ...

同埋有時煲劇都見識到好多嘢
大開眼界

珍珠宮

個塊鏡,有幾片,我都唔知k11無聽過。人人like 野唔同啫。我睇小紅書巳經好happy

珍珠宮

買部洗碗機,自動吸陳機。時間多左,坐係到放蚊休息,都巳經好relax 自然無咁灰

男爵府

如果長期活喺呢個情緒得唔到解決,一律建議搵專業人士。有啲嘢唔係話靠自己睇開啲就解決到,係要靠行為或藥物治療。我成日都講人之所以可貴,係有自由意志。我哋有權選擇任何選擇,一切理由都係藉口。我都有焦慮十幾年,反反覆覆,日子咪又係咁過
「換個角度,自然有出路。」

侯爵府

我有D明白...在30歲那年發了個夢, 夢中的我是40幾歲了,坐在大廳跟其他同事一齊開工...無房坐, 應該不是管理層...我從夢中嚇醒...40幾歲人連管理也不是, 太可怕了. 打工昇遷要靠老板, 咁多年如果不是自己轉工跳grade, 跟本未試過“升職” ... 老細只加我30%人工也不升我職, 為咗鎖住我...
幾年後遇到一個機會, 50/50咋, 就衝咗出去博一次, 算成功吧, 叫做係老板啦. 現在準備退休... 不過, 這幾年工作量減少咗, 我反而出現與妳相同嘅“抑鬱”情況. 所以,趁自己還有自主能力, 都係時候睇下轉場的可能性吧.

大宅

回覆樓主:

我覺得睇心理學家好有用。如果好唔開心,覺得長期都解決唔倒個問題,可以試。

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

樓主!做下令自己開心的事吧!做運動la,,,最快見效!!

男爵府

每日放工煮飯食飯洗碗,星期六做清潔,星期日就買定下星期晚餐嘅餸 <==間唔中改買2餸飯, 周六請鐘點, 比自己休息...愛自己多啲..

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊