自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珊瑚宮

seaheart88 發表於 23-7-30 05:58
係囉,我就係唔明。。。自己又唔係有錢點解會住單人房?真係諗住唔使找數?
...

嘩單人房好貴,幾年前法國大房已經$900一日,咩都未計。
(養和醫院3日找一次數,無錢無保險點住)

珍珠宮

回覆樓主:

有醫德嘅醫生應該了解一下病患家屬嘅承擔能力,睇報住地址其實都可以了解一二,加上一般冇買高端私保嘅病者都無可能係佢哋嘅目標客戶。如果仍然雜亂收費,做cross-referal,問題更多係醫院,醫管局係咪應該好好研究一下呢?
醫院用業務能力去評估醫生職效
醫生為求自保必須滿足業務KPI
護士為了飯碗需要有足夠嘅醫生配額
病人天真瀾漫以為醫者父母心
但都同意樓上話呢個case,病者家屬竟然會住私家單人房,有點奇怪,一般老人家又唔係咩名人,就算入私家都盡量唔會單人房,錢係一個考慮,而且老人家會怕悶,人來人往反而冇咁難受。

瑪瑙宮

大廚勳章

12312 發表於 23-7-30 08:04
...

就算有保險,除非你係何鴻燊。。。否則大鑊嘢都要返返去政府。。。
特別係未知自己咩事。。喺私家求求其其check幾樣條數都好難計

瑪瑙宮

大廚勳章

mizuho 發表於 23-7-30 08:05
有醫德嘅醫生應該了解一下病患家屬嘅承擔能力,睇報住地址其實都可以了解一二,加上一般冇買高端私保嘅病者 ...

其實客仔自己本身都有責任。。講真自己荷包有幾多。。。心裏都有數。。住私家,就算唔係單人房都係樣樣都係錢。。。家境一般嘅又冇保險嘅好難明,點解會入咗去囉

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珊瑚宮

seaheart88 發表於 23-7-30 08:05
就算有保險,除非你係何鴻燊。。。否則大鑊嘢都要返返去政府。。。
特別係未知自己咩事。。喺私家求求其其 ...

約10年前,朋友親人系大陸發生撞車車禍,緊急返了屯門醫院做手術,屯門醫院說無得救,家屬最後簽紙出院轉去養和做手術(4大醫生+ 病人系有高額公司保險+高額私人保險)好似系住了大半個月養和。

珊瑚宮

seaheart88 發表於 23-7-30 08:10
其實客仔自己本身都有責任。。講真自己荷包有幾多。。。心裏都有數。。住私家,就算唔係單人房都係樣樣都 ...

可能2姐妹見阿媽年齡大,想比好些環境服務阿媽享受,但說吾知醫院收費咁咁乸脷。

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

冇買保險敢入私家醫院,仲要住單人房都肯?根本麻煩自找的!
睇完條片,只見到個女想同呢條住院數劃清界線,不停強調佢只係俾左2萬按金,咁就要俾人告到破產!即係佢認為佢阿媽條住院數還唔起,應該老人家自己破產就搞掂?根本想賴皮,當初係佢送阿媽入院,私家醫院點會唔知有呢d走數方法?
同埋私家醫生都要自保,如化驗/照完CT有異常都會轉介其他專科醫生跟進,因為主診醫生都怕俾人告,有d病人真係夠膽幾年後拎番d報告返黎告個醫生,點解之前見到張片有問題唔幫我跟進?再告醫生令佢遲左就醫,要求巨額賠償,所以佢有責任要轉介專科跟進。

瑪瑙宮

大廚勳章

12312 發表於 23-7-30 08:23
可能2姐妹見阿媽年齡大,想比好些環境服務阿媽享受,但說吾知醫院收費咁咁乸脷。
...

我睇佢啲口吻,就唔係咁孝養行頭。。。純粹係覺得有咩事咪告病人囉。。而家係病人用咗你啲服務90幾歲,你咪高到佢破產囉。。。或者中途瓜咗唔使埋單。。如果唔係點會夠膽講,我哋淨係俾咗D 按金,估唔到要俾人告到破產。。。根本冇諗過找清條數

男爵府

KittyMelody1 發表於 23-7-30 01:53
我就唔會相信片面之詞,正常私家醫院隔一段時間就會俾清單要求病人付費,唔會一野六十幾萬,因為醫院都驚 ...

我都覺得係,佢話醫院每4-5 日都俾賬單佢,咁點會由三十幾萬去到六十幾萬先知。
仲有佢只係話老人科醫生同膽手術,但係中間又話洗過血,洗血都要做個小手術插喉啦,洗得血仲多數要睇埋腎科,果度都唔少錢,但係又無講。
講到後嚟就話只係簽左張俾按金的單,唔應該上身,擺明想走數

大宅

回覆樓主:

2個女年紀都吾細,冇理由吾知私院收費?同埋私院幾日找一次數,冇理由拖甘耐?

子爵府

12312 發表於 23-7-30 08:04
...

如果27日先60幾萬,又比我想像平,我前年幾日住養和做手術都20幾萬,仲唔係咩單人房。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

seaheart88 發表於 23-7-30 08:40
我睇佢啲口吻,就唔係咁孝養行頭。。。純粹係覺得有咩事咪告病人囉。。而家係病人用咗你啲服務90幾歲,你 ...

似無賴多d!
唔知點解我諗到同食霸王餐差不多!

男爵府

2024年龍年勳章

Goldfat 發表於 23-7-29 21:28
65萬,對著通家庭黎講係大數目。

無錢點解學人去私家醫院?65萬就破產,無錢就應該睇公立醫院啦
同埋破產啫,又唔係捉去坐監。

子爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

住單人房,話個時係疫情,一開始要佢住單人房,檢查無中先轉多人房。

私院每n日唔係要找數, 唔明佢點解臨出院先很驚訝話要$65萬,話之前只是30萬到。見到張單有問題,佢話個媽係到嘈要走,所以照簽名。甘大個人,簽完名,寫左分幾多期找數。找了2期數後同屋企人商討下話自己無能力比錢。

最串係,話如果按金單如果唔係由佢簽,由家中女佣簽,問醫院係未會告姐姐破產。

仲話出院後1年多,佢媽仲有問題,佢去醫院搵個醫生問點樣搞,醫生搵保安請佢走。一邊話人幫唔到你媽,出院後1年多仲問醫生意見,係未有問題。正常人都搵第二個醫生啦。

識人去私院,見佢報住地址是公屋,建議佢去政府醫院。

大宅

貝_貝 發表於 23-7-30 08:59
無錢點解學人去私家醫院?65萬就破產,無錢就應該睇公立醫院啦
同埋破產啫,又唔係捉去坐監。
...

唔係人人都好有錢,還唔到咪比人告破產。破左產對日後借貸有影響,做某啲行業係有影響。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔會跟車太貼

私家醫院,仲要住得single room…病人無保險,肯定已經收左按金,再2-3日肯定會更新下張賬單比病人同家屬知…唔會真係等出院先一次過埋單

子爵府

mizuho 發表於 23-7-30 08:05
有醫德嘅醫生應該了解一下病患家屬嘅承擔能力,睇報住地址其實都可以了解一二,加上一般冇買高端私保嘅病者 ...
因為未驗是否確診所以規定先住單人房

珊瑚宮

Goldfat 發表於 23-7-30 09:15
唔係人人都好有錢,還唔到咪比人告破產。破左產對日後借貸有影響,做某啲行業係有影響。
...

相信肯還錢, 醫院都唔會晒時間+錢去告到病人家屬破產
醫院有回覆提供過大折扣
醫院應該係有得講傾的, 係當事人想唔想啫
東張位苦主年齡都唔細, 65萬都無能力還, 其實仲會有日後借貸嗎?

男爵府

SandyKL 發表於 23-7-29 23:45
Waive到就最好啦!我廿幾歲大仔生理黃疸,睇私家兒科,驗完血就冇問過我地就打電話叫護士係法國醫院卜個箱 ...

當年我喺浸會生大女
照咗1晚燈收咗我3000千
然後我同出,醫生叫我留亞B 照燈
之後有個姑娘靜靜叫我帶亞B 返政府照
佢話都係蒙住眼喺箱瞓覺
仲要幫我追醫生返來寫紙
醫生面口都唔好下寫紙轉介

最後喺威記照咗1星期
埋單350
到依家我都好記得浸會嗰位好姑娘

子爵府

SandyKL 發表於 23-7-29 23:45
Waive到就最好啦!我廿幾歲大仔生理黃疸,睇私家兒科,驗完血就冇問過我地就打電話叫護士係法國醫院卜個箱 ...

姓咩?佢哋有個兒科真係好衰,態度好似每個病人都爭佢錢咁眼見同房個個家長要受佢氣,講多句都廢事

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊