自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

侯爵府

kittylam 發表於 23-8-19 15:26
香港服務員好高貴架,同客人身份係調轉,客人要照顧服務員感受,睇佢哋面色 :noth ...

係呀,激鬼氣五月份去某大型珠寶金行選購首飾,我係該店會員,幾萬蚊件鑽石首飾,當然會問會員會唔會再有discount?個店員直程吓一聲笑咗出嚟,好似恥笑我咁話,已經係平過會員個discount…嬲到我,呢啲咁唔等使,睇心情買嘅嘢,即刻冇晒Mood走人

另一場景,我陪老公上廣州入銀器,買得唔多$1xxx港幣, 已經有整功夫茶我哋飲,叫我哋慢慢坐低慢慢傾,我老公都買過幾次嘢,又話介紹我比老闆,但係我真係揀唔啱嘢就冇買,個老闆娘10分客氣送咗對珍珠耳環俾我做見面禮,完全另外一回事嘅服務態度

水晶宮

蘭開夏道 發表於 23-8-19 13:41
我又忍唔住走了上去玩,真喺好貼心,香港可以有這樣服務嗎

上癮了,上癮了

別墅

好多店都有

子爵府

goldpiglet 發表於 23-8-19 15:35
原來送餐機械人咁貴㗎

請個waiter 都要18000-20000一個月啦係咪

子爵府

Shellyxlk 發表於 23-8-19 15:37
係呀,激鬼氣五月份去某大型珠寶金行選購首飾,我係該店會員,幾萬蚊件鑽石首飾,當然會問會員會唔會再有d ...

好無禮貌
discount呢啲我食飯都會問(例如信用卡優惠)整得出promotion 就係比人用,有咩好笑? 內地教埋你/幫埋你點評美團攞卷添

大宅

回覆樓主:

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係呀,激鬼氣五月份去某大型珠寶金行選購首飾,我係該店會員,幾萬蚊件鑽石首飾,當然會問會員會唔會再有d ...

簡直癡鬼線 ,佢當自己係乜

侯爵府

Vengerov 發表於 23-8-19 15:42
好無禮貌
discount呢啲我食飯都會問(例如信用卡優惠)整得出promotion 就係比人用,有咩好笑? ...

係呀,上次去食粥,我唔識點樣攞美团discount ,直程幫我寫埋點評送蝦餃燒賣

珍珠宮

香港沒落係有原因,死於香港人自大傲慢

珍珠宮

Shellyxlk 發表於 23-8-19 15:46
係呀,上次去食粥,我唔識點樣攞美团discount ,直程幫我寫埋點評送蝦餃燒賣
...

之前我去烤肉都遇到同樣問題,點評有食物送,我有影相但唔想出樣,個服務員幫我嗻埋樣,全程用我電話操作

子爵府

kittylam 發表於 23-8-19 15:48
香港沒落係有原因,死於香港人自大傲慢 !

買幾皮野都咁,唔怪得去食肆當人乞兒!-0-

子爵府

kittylam 發表於 23-8-19 15:50
之前我去烤肉都遇到同樣問題,點評有食物送,我有影相但唔想出樣,個服務員幫我嗻埋樣,全程用我電話操作 ...

好搞笑,佢地又識用我電話個打字模式-0- 我用廣拼,都無開普拼,唔知佢點打

子爵府

kittylam 發表於 23-8-19 15:48
香港沒落係有原因,死於香港人自大傲慢 !

唔明佢傲慢咩,奚落個客佢好威?試過去專門店買貴bra又係,我懷孕又帶住個細,個sales恥笑話「乜生完咁耐都仲未修身咩?」即走啦,講多嘥氣。從此以後淘宝bra

大宅

今日係海港城都好受氣,係city super對出間cha cha想買個泡芙,個職員聽到我同佢講唔該,戴住口罩都feel到佢黑面,佢:買嘢呢邊。(完全冇尾音)聽完即刻唔幫襯
之後行咗去cheese cake Factory,同reception 講唔該兩位,對方係無表情答:兩位等45分鐘。又係冇尾音。係咪而家做餐廳嘅對客都係咁樣?明明我以前做普通餐廳都會講:唔好意思/麻煩晒/呢邊吖/請稍等,呢啲字句反而而家好少聽到,比d假笑都好吖,真係咁唔憂做?

珍珠宮

Vengerov 發表於 23-8-19 15:59
唔明佢傲慢咩,奚落個客佢好威?試過去專門店買貴bra又係,我懷孕又帶住個細,個sales恥笑話「乜生完咁耐 ...

我都唔明所以覺得呢d態度好癡線 !!

珍珠宮

玩具勳章

eqqiqq 發表於 23-8-19 13:51
所以啲人上晒去消費,香港靜過

都唔係靜 昨天尖沙咀 閒日都甘多人

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Vengerov 發表於 23-8-19 15:36
我覺得淨係專業好難咁好禮貌,仲要吾系咩高級餐廳。我覺得本身啲人骨子裡都系敬老,愛幫人,對工作有熱誠 ...

上次上大6同朋友研究過,覺得香港人太重怨氣。
大6青年搵機會,香港青年怨正苦支援不夠。
大6用疫症幾年建路,起地鐵。香港疫症幾年甚或繼續反對反對……
不進則退,差距只會愈來愈遠。

珍珠宮

Vengerov 發表於 23-8-19 15:57
好搞笑,佢地又識用我電話個打字模式-0- 我用廣拼,都無開普拼,唔知佢點打
...

深圳d服務員對電話操作都好熟練,唔知係唔係培訓過。

子爵府

返大陸食飯真係性價比高

子爵府

Onlok 發表於 23-8-19 16:08
上次上大6同朋友研究過,覺得香港人太重怨氣。
大6青年搵機會,香港青年怨正苦支援不夠。
大6用疫症幾年建 ...

仲有佢地好重視教育同培訓。自細學敬老扶幼,去內地食肆從來未試過話嫌棄BB車進入,又自動offer BB椅,對老人又格外客氣,路人都識讓座老人,幫孕婦開門等等。

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊