自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

sjnl43 發表於 23-8-22 22:00
回覆 平平常常 的帖子

另外我覺得運動會精神d我知點解陽氣不足, 睇片話晚間做運動,陽氣會散

由日出至日落,大把時間比你選擇。
你唔想空肚,咪食左野,等食物消化左,先出去運動囉。

胡楓成八九十歲,佢都係靠日日行路保持健康。

珍珠宮

平平常常 發表於 23-8-22 22:47

問題係我好憎運動,身好嗅痴立立

拖拖拉就唔想做, 所以想定個時間

以前係晚上煲劇分散精神做, 但倪醫師片話唔好會散陽氣麻

珍珠宮

平平常常 發表於 23-8-22 22:43
皮膚病係毒邪係皮表,最優解係由皮膚發出去清理(最短的倒垃圾途徑),醫師可以視乎患者的心理接受程度而 ...

咁係咪我陽氣多d 可以食藥?

我知多晒頭頂百滙穴, 吸到陽氣

呢個我有恒心呀!

珍珠宮

平平常常 發表於 23-8-22 22:47
個症我一定要醫
太影響到我人生

唉! 唔知邊到揾到好醫生幫我

珍珠宮

sjnl43 發表於 23-8-22 22:56

做人要靠自己發奮改變!
拖拖拉拉,嫌三嫌四,只會蹉跎歲月。

假如你錯過左中醫能介入逆轉的階段 以後就靠日日食西藥,挨副作用過日子。咁就一世。

珍珠宮

平平常常 發表於 23-8-22 23:10
做人要靠自己發奮改變!
拖拖拉拉,嫌三嫌四,只會蹉跎歲月。

我識個老糖友, 巳有病發症,我唔想,我有積極
但係食左d藥個人更down咩都無心機

我諗我堅要換醫師

珍珠宮

sjnl43 發表於 23-8-22 22:28
呢個醫師係, 某大機構高級醫師, 以前都係大機構高級醫師

呢個係第1個,把到我有呢個症

唔好比學歷以及醫師說話主導,一切以臨床服藥後效果為依歸。

最基本的問題,睡眠不好佢都搞唔掂,仲嚴重左。回復正常睡眠好重要。

男爵府

回覆 ccy1234 的帖子

我都聽過唔少依啲情況,
原來你話多添啊!
真係要小心啲先得。

不過以我所知,有啲就算唔係呃你,都可能根本就斷錯症。

BTW真係好彩BK都仲有唔少好似你哋依啲肯SHARE心得,幫到好多人㗎。
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

珍珠宮

平平常常 發表於 23-8-22 23:18
唔好比學歷以及醫師說話主導,一切以臨場服藥後效果為依歸。

最基本的問題,睡眠不好佢都搞唔掂,仲嚴重 ...
頂唔順, 瞓唔到, 2點醒一次, 3點配瞓唔返

一定要停藥換醫師

別墅

sjnl43 發表於 23-8-23 03:56
頂唔順, 瞓唔到, 2點醒一次, 3點配瞓唔返

一定要停藥換醫師

停工休養是對的,但天天在家太鬱悶,個人無寄托,唔夠充實,容易諗太多嘢,不太理想

建議做運動,反正無返工,隨心幾時做都得,唔好俾任何事伴腳,唔好俾藉口自己

早上做又得,晚上做又得,飽肚嘅時候就散吓步,空肚嘅時候就拉吓筋,唔飽唔餓就跑吓步,總之有做運動就得,相信我,試一個星期,睡眠一定有改善,心情一定會輕鬆,你一定得嘅

珍珠宮

sjnl43 發表於 23-8-22 23:13
我識個老糖友, 巳有病發症,我唔想,我有積極
但係食左d藥個人更down咩都無心機

都唔一定要換醫師,前提係佢見到藥方無效果而願意換個思路去調整藥方。

佢唔應該因為主訴係情緒病而專注著力於疏肝以及安神,佢忽略左同時需要強心陽,另外因為肝木剋脾土,最好扶一下脾土,如果正氣偏弱可能還需要同時扶正。佢個方相對於你體質,整體陰陽平衡得唔夠好。身體係環環相扣,會有其他環節制約,對於比較複雜的情況,唔可以單刀直入就達到目的。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

sjnl43 發表於 23-8-20 00:36
我一向好易緊張, 好小事都担心一輪

返新工,會因為緊張, 犯太多低級錯被炒
\

我都有D 不自覺的緊張... 我不時做下腹式呼吸.... 特別多野想時.... 我覺有幫助... 在上床睡覺時做, 可幫助入眠
Stay Hungry , stay foolish !!

子爵府

sjnl43 發表於 23-8-22 22:56

睇左你小小都覺得你都幾煩,又怕痕又怕痛,又話憎做運動,又話日頭做又點唔好,晚上做又點唔好,咩陽氣散,我晚上做都唔知幾爽,個人唔怕凍,出汗也是排毒,你又點又點不如唔好做,響屋企坐最好

男爵府

2024年龍年勳章

sjnl43 發表於 23-8-20 00:36
我一向好易緊張, 好小事都担心一輪

返新工,會因為緊張, 犯太多低級錯被炒

我個人也是什麼都緊張一餐,甚至乎擔心呢樣嗰樣,以前細個也是,覺得沒咩啫,但隨年紀越大責任更大,發覺情緒好有問題,引發身出現毛病,於是睇普通科醫生,同醫生講我問題,食咗藥改善咗好多。回想返都係自身性格問題,我老公天生樂觀型(一齊自雇,面對問題完全冇嘢),醫生叫我做多啲運動、曬下太陽

伯爵府

sjnl43 發表於 23-8-20 00:39
回覆 sjnl43 的帖子

食完藥我情緒更down 對萬物都無興趣

Post 條方上來睇吓。

珍珠宮

哈比族 發表於 23-8-24 00:13
睇左你小小都覺得你都幾煩,又怕痕又怕痛,又話憎做運動,又話日頭做又點唔好,晚上做又點唔好,咩陽氣散 ...

倪海厦:早上运动最好,晚上不要运动 - 西瓜视频 (ixigua.com)

巳故倪醫師, 係台省明星級醫師!

我以前都係夜晚, 運動完一身嗅, 沖涼瞓
而家唔敢啦!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

寧神解鬱中藥都不會猛
那有这麽快
更不可另你恶化

想快 吃西藥啦

子爵府

回覆 sjnl43 的帖子

你會唔會睇西醫?中醫調理係好,但感覺會耐小小先見效,會唔會考慮西醫穩定左情緒再轉中醫?(我有睇開西醫keep住食藥)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊